- Hvad tænker du på, din gamle idiot

Forfatter Hanne-Vibeke Holst fortæller, at hun har været udsat for sexisme gennem hele livet

Hanne-Vibeke Holst, der har skrevet 'Som Pesten' og 'Louise'-trilogien, fortæller, at hun kunne blev lovet en praktikplads, på bekostning af sex med chefen. Foto: Mik Eskestad
Hanne-Vibeke Holst, der har skrevet 'Som Pesten' og 'Louise'-trilogien, fortæller, at hun kunne blev lovet en praktikplads, på bekostning af sex med chefen. Foto: Mik Eskestad
Følg Danske kendte

Hanne-Vibeke Holst er blevet klogere.

Hun er ældre, visere, har fået mere selvtillid end for 40 år siden, hvor en ledende redaktør på et af landets store dagblade forsøgte at bruge sin magt til at komme i seng med hende.

Den 61-årige forfatter, der dengang var journalistpraktikant på Alt for damerne, var rejst til Norge på en 'ludertur' sammen med redaktører fra andre medier.

Redaktøren kunne få hendes hedeste drøm om en praktikplads på et af landets store aviser til at gå i opfyldelse, men på bekostning af én ting: Sex.

- Jeg var helt paf, og jeg sagde ikke engang: 'Hold kæft en idiot', siger Hanne-Vibeke Holst.

- Jeg har oplevet flere af de her smålumre ting igennem mit kvindeliv. Den konkrete hændelse lever op til definitionerne på decideret sexisme, men det vidste vi ikke dengang, siger Hanne-Vibeke Holst. Foto: Miklos Szabo
- Jeg har oplevet flere af de her smålumre ting igennem mit kvindeliv. Den konkrete hændelse lever op til definitionerne på decideret sexisme, men det vidste vi ikke dengang, siger Hanne-Vibeke Holst. Foto: Miklos Szabo

Hun bekymrede sig i i stedet om redaktørens ægteskab og hans hustru.

Om hustruen ville bryde sig om sidespringet.

Og om ikke ægteskabet risikerede at brase sammen under vægten af utroskab, men ingen af delene var i fare, fastslog redaktøren.

- Jeg spurgte ham, og han svarede: 'Det ville hun (redaktørens hustru, red.) godt kunne forstå. Hun ville sige, at det burde jeg gøre'.

- Og så sagde jeg, at jeg ikke kunne gøre det, for jeg havde en kæreste. Jeg sagde til mig selv: 'Hvad tænker du på, din gamle idiot'.

Støttebrev til Sofie Linde

Kære Sofie Linde

Tak for, at du havde modet til at tale højt. Vi har set med fra sidelinjen længe nok, og nu taler vi sammen med dig.

Du fortæller, hvordan du oplevede en sexistisk kultur blandt nogle mænd, da du startede i mediebranchen.

Du har ret. Vi oplevede det også.

Du fortæller, at der stadig er grund til at sige til de yngre generationer, at man godt må sige nej, fordi kulturen stadig findes blandt nogle mænd.

Du har ret. Vi oplever det også.

Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten.

Det skete engang. Det sker stadig.

Mange har afkrævet dig svar på, hvem “den store tv-kanon” er. Du har fra starten insisteret på, at det vil du ikke sige. Fordi det her ikke bare handler om en enkelt mands grænseoverskridende opførsel for 12 år siden.

Du har ret. Debatten må ikke strande der.

Den rækker nemlig langt ud over en enkelt episode og en enkelt person. Det ved vi. Vores ærinde er at flytte debatten væk fra om det sker og i stedet tale om, at det sker, og hvad vi sammen skal gøre for at stoppe det.

Vi får at vide, at døren altid er åben. At vi skal gå til ledelsen, hvis vi oplever noget grænseoverskridende. Men i den opfordring ligger hele udfordringen - for hvorfor er det egentlig ikke de grænseoverskridende mænd, I taler til? Ansvaret for at stoppe det her ligger i første omgang hos dem, der ikke kan finde ud af, hvor grænsen går.

Og dernæst ligger det hos arbejdspladserne, som skal skabe tydelige rammer, der gør det trygt for en ung kvinde at sige fra og tale højt uden at frygte for sin karriere. Og hos os, der er vidne til noget og intet siger.

Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl. Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser. Mange tænker desværre stadig, at “sådan er det bare” - og det er dén kultur, hvor sexistiske bemærkninger ikke for alvor bliver set som et problem, vi vil gøre op med.

Du har ret, Sofie Linde. Vi skal turde tale højt om den sexisme, der finder sted, så vi kan finde ud af, hvordan vi kommer den til livs.

(Kilde: Jyllands-Posten)

Hanne Vibeke-Holst husker, at redaktørens tilnærmelser fortsatte, da de tog elevatoren sammen.

- Han tog mig med op i en elevator, og da vi kom til vores etage, gik vi hver vores vej, og så sagde han: 'Du skal med mig'.

- Det sagde jeg nej til, og så lod han mig gå. Der skete ikke noget, siger Hanne-Vibeke Holst.

Ifølge Hanne-Vibeke Holst var det en anden tid. Derfor slog hun også redaktørens ordre om samleje hen som en pudsig, men ubetydelig sag.

- Det slog mig slet ikke, hvor fuldstændig utilstedeligt det faktisk var. Og det er først efter MeToo, at det er gået op for mig, siger hun

Chokeret
Hanne-Vibeke Holst er en af de mere end 1600 kvinder, der har skrevet under på en støtteerklæring til Sofie Linde.

I den forbindelse fortæller hun om hændelsen, som fik hende til at støtte Sofie Linde.

- Jeg er faktisk chokeret over den lange liste. Det er helt horribelt. Det kommer bag på mig.

Hun vil ikke nævne navnet på redaktøren over for Ekstra Bladet, fordi han er død og ikke kan forsvare sig selv.

Hun vil gerne med sin historie forklare, hvorfor hun skrev under.

- Jeg er blevet kysset mod min vilje mange gange, ligesom jeg har fået klap i numsen. Nu er jeg blevet ældre, og er som regel i selskab med min mand, når jeg er ude.

- Så det sker ikke så ofte, men når det gør, siger jeg fra, siger Hanne-Vibeke Holst.

Initiativtager: - Trist og dejligt

Den 41-årige TV2-tilrettelægger Anne-Katrine Bondo, der sammen med fem andre kvinder har samlet de 701 underskrifter fra kvinder i mediebranchen, fortæller her om sagen:

- Hvad tænker du om antallet af underskrivere?

- På den ene side, at det er trist, at så mange kvinder har oplevet sexchikane, men omvendt er det jo dejligt, at 701 kvinder vil være med til at tage hul på debatten og melde deres navn ud i offentligheden.

- Og ikke mindst støtte op om Sofie Linde. Det er overvældende, at det er gået så stærkt. Der er kun gået tre døgn, siden vi gik i gang, siger Anne-Katrine Bondo.

- Hvad mener du om kritikken af, at Sofie Linde ikke satte navn på den store tv-kanon?

- Jeg synes, at det er vanvittigt og fuldstændig misforstået.

- Det er klart, at hun taler til manden, men det er en form, som giver opmærksomhed, og som alle kan forstå.

- Det er vigtigt, at budskabet kommer frem. Vi har HAFT problemer og HAR det stadig. Det er sikkert blevet bedre, men problemerne er ikke hverken fjernet eller løst.

- Hvordan ved i, at underskriverne rent faktisk har oplevet grænseoverskridende adfærd?

- Vi kan ikke faktatjekke alle, men tror ikke, at nogen har interesse i at sætte deres navn på noget, det har med sexchikane at gøre.

- Jeg tror, at mange flere, som ikke tør stå frem, har oplevet sexchikane.

- Vi har tjekket alle, at de har noget med mediebranchen at gøre.

- Kan det blive en gratis omgang for nogle, når I ikke faktatjekker?

- Jeg vil sige, at antallet her taler sit tydelige sprog - at så mange kvinder vil sætte deres navn på et åbent brev om, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd.

- Hvad er jeres næste skridt?

- Jeg håber, at dem, der har et ansvar, kigger på det her og ser i øjnene, at sexchikane ikke blot var noget, der var engang.

- Når jeg scroller ned ad listen med 701 navne, giver det et indblik i, hvor omfangsrigt det her er.

- Der skal ændres så kulturen ikke er nedladende og sexistisk over for kvinder.

- Det skal være ligeværdigt. Det er ikke ok at befamle en praktikant, fordi man er leder.

- Det skal være trygt at gå på arbejde for alle mænd og kvinder, og så skal der være retningslinjer, hvor man ved, at der bliver taget hånd om det, siger Anne-Katrine Bondo.

1615 kvinder har skrevet under på brev om sexisme

TV2-boss under kritik: - Pure nonsens

Simone blev udsat for sexchikane: Sig fra!

Deler vandene: - Hvem er han?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.