I sorg over kollegaens død: - Det er vanvittigt trist

Anders Lund Madsen vidste ikke, at hans tidligere nære makker Povl Høst-Madsen var død, før Ekstra Bladet overbragte ham nyheden. Han er ked af det og mener, at 'den sidste frygtløse journalist' er væk

Anders Lund Madsen har mistet sin oprindelige mentor på Ekstra Bladet, Povl Høst-Madsen. Foto: Philip Davali
Anders Lund Madsen har mistet sin oprindelige mentor på Ekstra Bladet, Povl Høst-Madsen. Foto: Philip Davali
Følg Danske kendte

'Oh. Det vidste jeg ikke.'

Sådan skriver Anders Lund Madsen i en sms, da vi kontakter ham for at få en reaktion på Povl Høst-Madsens død i en alder af 83.

- Hvor gammel var han? Som du nok kan regne ud, så havde jeg ikke talt med ham længe. Det er vanvittigt trist, konstaterer den skæggede mediemand, da vi kort efter ringer ham op.

Anders Lund Madsen og hans mentor, Povl Høst-Madsen, arbejdede gennem syv år tæt sammen her på Ekstra Bladet, hvor de stod for sjove og spøjse indslag på bagsiden af papiravisen.

Den sidste frygtløse
Og så delte de efternavn. Derfor blev de qua den store aldersforskel i folkemunde kaldt for 'lille og gamle Madsen' - eller officielt bare: Madsen & Madsen.

- Det er et godt, langt liv, når man er 83. Men jeg er ked af det, for han vil mangle. Han har trukket sig tilbage i mange år, men han er den sidste frygtløse journalist, tror jeg – i hvert fald som jeg kender. Ikke 'frygtløs' som i en, der stillede ondsindede spørgsmål, men en, som kunne stille dumme spørgsmål og ikke give op, før han fik et klogt svar. Det er noget ekstremt sjældent og noget, som kræver enormt mod. Så vi er ærgerligt fattige nu, siger Anders Lund Madsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

En ung Anders Lund Madsen (tv.) sammen med Povl Høst-Madsen på opgave i 90'erne med en af datidens mest omtalte ministre, Jytte Hilden. Foto: Claus Bjørn Larsen
En ung Anders Lund Madsen (tv.) sammen med Povl Høst-Madsen på opgave i 90'erne med en af datidens mest omtalte ministre, Jytte Hilden. Foto: Claus Bjørn Larsen
 

Lærte at være pinlig
Han roser Povl Høst-Madsen til skyerne.

- Jeg var elev, men blev i høj grad fastansat på grund af ham. Han var min store læremester i at være en god journalist og har lært mig meget. Han var virkelig skamløs og uden frygt – han lærte mig at være pinlig. Det var enormt sundt, for jeg synes som de fleste mennesker, at det er pinligt at være pinlig. Men når man er det, så er det enormt nemt at skrive noget om det efterfølgende, fordi vores arbejdsmetode handlede om at gå ud og lave noget idiotisk og så beskrive det bagefter.

- Han var nok 25 år ældre end mig. Jeg var sidst i 20’erne og han var i starten af 50’erne. Det eneste, vi havde tilfælles, var vores efternavn Madsen, og at vi godt kunne lide at have det sjovt. Men vi havde det FANDEME sjovt. Det var stort set bare at møde op hver morgen og tænke: ’Hvad er det sjoveste, vi kan lave i dag?'. Det var en øvelse i at prøve at have et sjovt arbejdsliv. Han var virkelig et fantastisk menneske til at nyde livet, siger Anders Lund Madsen.

Afdøde Povl Høst-Madsen var til VM i fodbodl for kvinder i USA. Det krævede flag på kinden - festlig som han var. Foto: Emil Kragh/POLFOTO
Afdøde Povl Høst-Madsen var til VM i fodbodl for kvinder i USA. Det krævede flag på kinden - festlig som han var. Foto: Emil Kragh/POLFOTO
 

- Var I venner privat?

- Han var en god kammerat, men det er tit sådan med mænd, der arbejder sammen, at man ikke er så meget sammen privat. Jeg har været hjemme hos ham, og han har været hjemme hos mig, men ikke mange gange.

Lund Madsen: Så meget sjov lavede vi

Anders Lund Madsen fortæller, hvordan det kom i stand, at han og Povl Høst-Madsen arbejdede så tæt sammen gennem en årrække:

- Jeg var elev, men fik krabbet mig ind på hans kontor og sidde. Det var på 1. sal dengang - lige ved siden af redaktionsvagten. Så lavede vi side 2. Poul kom fra Information, hvor han havde været chefredaktør, for at lave leder-siden på Ekstra Bladet, og det var det store ansigtstab over for de fine folk på Information. Det var det værste skifte, han kunne lave. Men han var ligeglad, for han var træt af at gøre det rigtige hele tiden.

- Så han tog på Ekstra Bladet for at have det sjovt. Han lavede bl.a. noget, der hed ’Det borende X’, hvor han ringede til folk og stillede virkeligt pinlige spørgsmål. Meget udstillende for dem, der blev udsat for det. Men så kedede han sig lidt, og så startede vi et samarbejde, hvor vi lige så stille begyndte at lave bagside på Ekstra Bladet, og det endte vi med at gøre gennem syv år.

- Hvad lavede i for eksempel?

- Noget af det første, vi lavede, var til et pressemøde med ’Byens bedste bryster 2’, der var en cabaret, hvor han spurgte skuespillerne, om han måtte se deres bryster. Det var vanvittigt pinligt. For det var angiveligt byens bedste bryster, men hvordan kunne VI vide det, uden at have set det selv? De skulle vise dem. Han BLEV VED. Til sidst blev vi smidt ud, men så skrev vi bare en artikel om optrinnet. Han var en læremester i frygtløshed.

- Hvad husker du bedst?

- Vi var ovre og dække det amerikanske præsidentvalg i 1992, hvor vi valfartede rundt til Bill Clintons mange barndomshjem. Og så var vi engang på Mallorca og fange en blæksprutte, fordi Danmarks Akvarium skulle bruge en ny.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag