I strid med loven: Løj, da han hævede coronastøtte

Lindy Aldahl har modtaget 233.833 kroner i coronastøtte. Men det er i strid med loven, da han samtidig har sjoflet en række skattebetalinger

Lindy Aldahl kunne sidste år opleves i opfølgeren 'Rigtige mænd på dannelsesrejse'. Foto: DR/Claus Rud
Lindy Aldahl kunne sidste år opleves i opfølgeren 'Rigtige mænd på dannelsesrejse'. Foto: DR/Claus Rud
Følg Danske kendte

Selvom man ikke betaler til statskassen, er det okay at hæve penge fra den.

Sådan lader holdningen til at være hos 'Rigtige mænd'-deltageren Lindy Aldahl, der ikke betaler sin skat, men gerne søger coronastøtte.

Ekstra Bladet kunne for nylig fortælle, at selvom 'Rigtige mænd'-deltageren er gået konkurs med sit firma på grund af manglende A-skat, am-bidrag, udbytteskat og selskabsskat for samlet 351.020,10 kroner, så har han ikke været for fin til at søge coronakompensation for 233.833 kroner.

Den går dog ikke. Det er nemlig ikke tilladt at søge om penge fra kompensationspakkerne, såfremt man ikke har betalt den skat, man er forpligtet til i den periode. Det fremgår af §10, stk. 14 i den lov, der ligger til grund for støttepakkerne.

Sådan lyder §14, stk. 10:

'Ansøger skal i ansøgningen under strafansvar, jf. § 21, på tro og love erklære, at ansøger for det indkomstår, henholdsvis 2020 og 2021, der modtages kompensation for, har betalt eller vil betale den skat, som ansøger er forpligtet til i henhold til gældende internationale aftaler og nationale regler, jf. § 7, og at ejerskabsstrukturen ikke er blevet tilrettelagt med opfyldelse af betingelsen i § 7, stk. 1, jf. § 7, stk. 2, som hovedformål eller et af hovedformålene.

Paragrafen er egentlig indsat for at undgå at udbetale coronastøtte til selskaber, der har ejerskab i skattely. Men den dækker altså også personer, der bare helt undlader at betale skat.

Men Lindy Aldahl har ikke betalt den skat, som han var forpligtet til. Derfor har Skat løbende sendt gælden for de manglende indbetalinger til Gældsstyrelsen, der til sidst tog konsekvensen og begærede selskabet konkurs.

'Når Gældsstyrelsen begærer en virksomhed konkurs, er det den sidste udvej. Før da vil en virksomhed have haft mulighed for at betale gælden både hos de offentlige kreditorer, som virksomheden skylder penge til, og hos Gældsstyrelsen,' har Gældsstyrelsen tidligere forklaret i en mail til Ekstra Bladet, der dog ikke var om den konkrete sag.

Af konkursbegæringen fremgår det, at Lindy Aldahl har undladt at betale 152.666 kroner - fratrukket renter på gælden - i skat i samme periode, som coronakompensationen har eksisteret.

Den går ikke
Ekstra Bladet har talt med advokat Michael Bjørn Hansen fra Vesterbroadvokaterne. Han har blandt andet været kontorchef i Skatteministeriet i 22 år.

Han kender ikke den konkrete sag, men fortæller, at når Skat sender gæld for manglende skat videre til Gældsstyrelsen, har en virksomhed ikke betalt den skat, de skulle.

- I bekendtgørelsen om coronakompensationerne står der, at ledelsen erklærer på tro og love, at de har betalt den skat, de er forpligtet til ...

- Og det har de så ikke gjort, siger Michael Bjørn Hansen.

- Så den går ikke?

- Nej, hvis det er en forudsætning. Jeg kender ikke coronalovgivningen, men det er nok meget naturligt, at man har sagt, at folk ikke kan få coronastøtte, hvis de ikke betaler skat.

Hos Erhvervsstyrelsen, der ikke kommenterer den konkrete sag, er meldingen, at det ikke umiddelbart er muligt at kræve pengene tilbage fra et konkursramt selskab uden aktiver, medmindre man går rettens vej.

'Tro- og love-erklæringen bliver underskrevet af den, der søger på virksomhedens vegne. Men det afgørende, for så vidt angår muligheden for at kræve penge tilbagebetalt, er, hvem der har fået udbetalt pengene. Og det er ikke ledelsen, men virksomheden,' lyder det i et skriftligt svar fra styrelsen, der fortsætter:

'Derudover kan tro- og love-erklæringen bruges i forbindelse med straffesager, der typisk primært vedrører ledelsen, ligesom der som omtalt kan rettes et erstatningskrav over for ledelsen i de tilfælde, hvor de almindelige erstatningsretlige betingelser er til stede.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Lindy Aldahl. Han er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Skrider fra selskab - men fortsætter foredrag

Lindy Aldahl ser ikke ud til at lade sig slå ud af konkursen. Han har i stedet planer om at fortsætte med de foredrag, han i de seneste år har tjent penge på.

30. november 2021 har DR-kendissen igen taget selskabet Alnords i brug. Firmaet har tidligere været en enkeltmandsvirksomhed for hans murerfirma, men det er nu igen aktiveret - denne gang med branchekoden 900120, som dækker 'Selvstændigt udøvende scenekunstnere'.

Alnords er oprettet som et såkaldt Personligt ejet Mindre Selskab (PMV), hvor der ikke er krav om kapital, og hvor ejeren hæfter personligt.

Derudover har offentligheden ikke indsigt i regnskaber og firmaets økonomi.

Skrider fra firma
Indtil for nylig så det ud til, at Lindy Aldahl ville have drevet forretningen videre i selskabet Aldahl Byg IVS, som skulle have været fusioneret med Lindy Aldahl Entertainment, da det ikke længere er tilladt at drive et IVS.

Det ser dog ud til, at han 3. december har fortrudt den beslutning og helt droppet at drive selskabet videre.

I hvert fald fratrådte han her som direktør og efterlod firmaet uden direktion, hvilket er i strid med reglerne. Såfremt han ikke igen indsætter sig selv eller finder en anden til at drive firmaet, bliver det automatisk sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen fire uger efter den dato.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lindy tager armbøjninger sammen med de andre mænd fra 'Rigtige mænd' tilbage i 2015.

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.