- Jeg er helt målløs

Leif Dahlgård og Richard Ragnvald begræder tabet af deres ven Låsby-Svendsen

Låsby-Svendsen blev 90 år. Foto: Ernst van Norde
Låsby-Svendsen blev 90 år. Foto: Ernst van Norde
Følg Danske kendte

Fredag kom det frem, at den kendte krejler Låsby-Svendsen med det borgerlige navn Jens Peter Svendsen er død.

Han døde af følgerne fra et uheld i sit hjem for tre måneder siden, som han aldrig rigtig kom sig over.

En af hans nære venner var Leif Dahlgård, der er kendt fra Dahlgårds Tivoli.

Han fik beskeden om sin vens død fredag, hvor han netop var blevet begravet.

- Jeg er helt målløs. Jeg vidste godt, at han havde det dårligt, men ikke at det stod så slemt til. Nyheden kom som et slag i hovedet, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Familien har valgt, at hans begravelse skulle holdes i stilhed, og derfor var jeg heller ikke med. Det er svært ikke at have været med til at sige farvel, siger han.

Leif Dahlgård er stadig ved at bearbejde nyheden om sin vens død. Foto: Anders Brohus
Leif Dahlgård er stadig ved at bearbejde nyheden om sin vens død. Foto: Anders Brohus
 

Ifølge Leif Dahlgård er der flere ting, han vil komme til at savne ved sin ven Låsby-Svendsen.

- Jeg vil virkelig savne hans humør og hans måde at være på. Det var altid en fornøjelse at være omkring ham. Jeg har aldrig mødt ham, hvor han ikke har været klar og parat til, hvad dagen bringer, siger Leif Dahlgård.

Leif Dahlgård er ked af, at han ikke kunne være med til begravelsen, men ifølge den 74-årige tivoli-veteran vil han mindes ham på en anden måde.

- Jeg vil mindes ham hver dag og huske ham for alle de gode stunder, og så vil jeg besøge hans gravsted og lægge en blomst. Det er rart at kunne sige et par ord til ham.

Her ses Låsby-Svendsen til sin 90-års fødselsdag sidste år. Foto: Ernst van Norde
Her ses Låsby-Svendsen til sin 90-års fødselsdag sidste år. Foto: Ernst van Norde
 

'Han var et ikon'
Efter mange årtier på forskellige danske markeder fik Låsby-Svendsen mange bekendtskaber rundt omkring i Danmark. En af dem, som kendte ham, var sangeren Richard Ragnvald, som både optrådte, da krejleren fyldte 75 og 80 år.

- Jeg kan ikke engang huske, hvornår vi mødte hinanden, men han kom på mange markeder, hvor jeg spillede, og så fik vi os altid en god snak. Han var en god ven, siger Richard Ragnvald, da Ekstra Bladet fanger ham på telefonen.

- Jeg kunne sgu godt lide Låsby-Svendsen. Det var der mange, der ikke kunne, fordi han snød dem ad helvede til, men man kan sige, at den kloge narrer den mindre kloge. Jeg har kun godt at sige om Låsby-Svendsen.

Richard Ragnvald har fået nyheden om dødsfaldet, ti minutter inden samtalen, og han fortæller, at det kom som en stor overraskelse.

Han vidste heller ikke, at vennen havde kæmpet i de sidste måneder af livet på grund af en brækket ryg.

- Ellers havde jeg da besøgt ham. Selvfølgelig ville jeg da det. Det har jo noget med medmenneskelighed at gøre, og han var jo et menneske. Han var en krejler, og der kommer aldrig en ny Låsby-Svendsen, siger sangeren og fortsætter:

- Han var jo en ener på mange kræmmermarkeder i Danmark. Han var et ikon. Der er ikke én i Danmark, som ikke kender Låsby-Svendsen.

I sin sidste tid boede Jens Peter Svendsen i Viborg.

Han efterlader sig to sønner og en datter.

En broget fortid

Jens Peter Svendsen skabte sig et navn som en vaskeægte krejler, og navnet 'Låsby-Svendsen' får formentlig en klokke at ringe hos de fleste danskere.

Igennem 70 år skabte han sig en stor karriere på at handle med alt mellem himmel og jord på landets markedspladser: Lige fra heste og 'ægte' tæpper til biler og sildeensilage.

Der hersker dog heller ingen tvivl om, at Jens Peter Svendsen ofte var i medierne med mindre heldige sager.

I 1968 gik krejleren konkurs første gang på grund af skattegæld, men det var ikke den eneste gang. I 2009 blev han igen erklæret konkurs, fordi han i de seks år forinden ikke havde afleveret selvangivelser eller betalt skat. Hans skattegæld lød dengang på 43 millioner kroner.

I 2003 blev han idømt ti dagbøder a 200 kroner for trusler mod stifteren af dyreværnsforening Hesteinternatet. Låsby-Svendsen hev straks efter domsafsigelsen tegnebogen op af baglommen og var klar til at betale de ti gange 200 kroner til dommeren, der dog afviste at tage imod pengene.

I 2014 blev han idømt fem måneders betinget fængsel for økonomisk kriminalitet Dengang lød sigtelserne på skattesvig og skyldnersvig for tilsammen 58 millioner kroner, men han blev kun dømt for 200.000 kroner.

Det er nok heller ikke gået manges næse forbi, at Låsby-Svendsen blev kendt for at udleje faldefærdige boliger til familier uden at nævne, at der manglede vand og varme.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde