Den legendariske danske opdagelsesrejsende, eventyrer, forfatter og filmmand Jens Bjerre er død i en alder af 98 år.
Det bekræfter formanden for Eventyrernes Klub, Bjørn Harvig, over for Ekstra Bladet.
- Det er med rigtig stor sorg, at Jens Bjerre er gået bort, for han har om nogen været en inspiration for flere generationer af danske rejsende og eventyrere og i særdeleshed også for alle klubkammerater, siger formanden, som tilføjer, at dødsfaldet skete 17. februar.
Eventyrernes Klub: Hemmelige ritualer og kendte ansigter
Jens Bjerre er blandt andet kendt for at have gennemført ekspeditioner til Kalahari-ørkenen, ligesom han har deltaget i flere af den australske regerings kortlægningsekspeditioner til ukendte egne af Ny Guinea.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Under besættelsen var Jens Bjerre, som var uddannet journalist, aktiv i modstandsgruppen BOPA.
– Han har været medlem af Eventyrernes Klub siden 1948 - ti år efter at klubben blev stiftet - og var til sin død sidste nulevende æresmedlem. Han var også den sidste tilbage, som var i klubben samtidig med Peter Freuchen, siger Bjørn Harvig.
Peter Freuchen var en to meter høj dansk journalist, forfatter og polarforsker, som sammen med Knud Rasmussen grundlagde stationen Thule i Grønland. Han var med til at stifte Eventyrernes Klub i Danmark i 1938.
- Jens Bjerre har været formand for klubben og medlem i 72 år, hvilket i sig selv er helt exceptionelt. Han har betydet utrolig meget for klubben som institution, har turneret verden rundt og har lavet film og bøger, som er set og solgt overalt i verden. Bøgerne har solgt i millioner.
En gigant
Som første mand i verden filmede han San-folket i Kalahari-ørkenen i Afrika.
- Jens Bjerre havde ekstremt stor respekt for de folk, han besøgte, og gik meget op i det kæmpe tab, det medførte, når de forsvandt.
Jens Bjerre var af den opfattelse, at når folk og kulturer udslettes, lider vores fælles menneskelighed uoprettelige tab.
'De primitive naturfolk har altid stået mit hjerte nærmest,' skrev Jens Bjerre i sin erindringsbog 'Forsvundne verdener - 50 år blandt naturfolk'.
Den nu afdøde globetrotter, som Bjørn Harvig betegner som en gigant, slog i samme værk fast om sine oplevelser, at:
'Her følte jeg, at jeg her nåede ind til essensen i det at være menneske.'
Fik meget ud af livet
Selvom Bjørn Harvig er trist over et af sine store forbilleders dødsfald, konstaterer han:
- Han blev næsten 99 år og har fået mere ud af livet, end nogen overhovedet kan drømme om.
I 2016 blev Jens Bjerre udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen. Han har blandt andet skrevet bøgerne 'Globetrotter' og 'Blandt menneskeædere på Ny Guinea'.
Efter familiens ønske foregår bisættelsen af Jens Bjerre i stilhed med deltagelse af nærmeste familie, venner og klubkammerater fra Eventyrernes Klub.
Den første nogensinde: Torbjørn vil besøge alle verdens lande uden at flyve