Jes Dorph holder foredrag om MeToo: - Meget problematisk

Jes Dorph skal nu dele sin egen historie samt sit syn på MeToo med alle dem, der ønsker at lytte

Følg Danske kendte

Der er absolut ikke stille hos den tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen.

Efter at have udtalt sig vidt og bredt med sin udlægning af fyringen fra TV 2, går den nu tidligere vært skridtet videre.

Jes Dorph-Petersen: Sagen kort

I starten af januar kunne Ekstra Bladet på baggrund af en intern mail sendt til medarbejderne på Nordisk Film TV afsløre, at den populære tv-vært Jes Dorph-Petersen var blevet fyret fra selskabet og dermed fjernet som vært på TV 2.

Det skete efter en ekstern advokatundersøgelse af sager om sexisme og sexchikane på TV 2.

Det kostede ham til at starte med jobbet som vært på 'Go' aften Live', og siden stod det også klart, at MeToo-sagerne også kostede 61-årige Dorph-Petersen jobbet som vært på en dokumentar, der var i støbeskeen og produceret af Deluca Film, og som siden skulle sendes på TV 2.

Anklagerne mod Jes Dorph-Petersen drejer sig om to sager fra henholdsvis 2001 og 2003 og kommer fra to kvindelige tidligere praktikanter.

Den ene har forklaret, at hun tilbage i 2001 blev inviteret hjem til Jes Dorph-Petersen af en fælles kollega, og under besøget skulle Jes Dorph ifølge kvinden have lagt en hånd over hendes mund, givet hende en lussing og presset hende ned på en briks, hvor han angiveligt tiltvang sig sex med hende.

Et vidne, der var i lejligheden, har også afvist anklagerne.

Den anden kvinde forklarer, at hun i 2003 var på et lignende besøg hos Jes Dorph-Petersen med en mandlig kollega. De to mænd lagde ifølge kvinden op til sex, men ifølge hendes forklaring afviste hun.

Jes Dorph-Petersen har igennem hele processen nægtet anklagerne, og han har siden klaget til Advokatrådet og Datatilsynet, fordi han føler sig uretfærdigt behandlet i forbindelse med den interne advokatundersøgelse.

Han vil nemlig holde foredrag om sin egen historie med MeToo, som han kalder en 'heksejagt' og et 'justitsmord', samt dele sit generelle syn på en bevægelse, som han beskriver til at have 'trang til at udstille mænd som dårlige mennesker, der skal straffes hårdt'.

Det gør han gennem bureauet Athenas.

Men selvom Jes Dorph får masser af opbakning på sine egne sociale medier, er det bestemt ikke alle, der er enige i, at Danmark har brug for et foredrag om tv-værtens syn på MeToo.

Kritik af foredraget

Everyday Sexism Project mener ikke, at det er tale om en fantastisk idé.

Det har de delt i et opslag på Facebook.

Zen Donen, der er bestyrelsesmedlem i organisationen, uddyber kritikken til Ekstra Bladet.

- Kritikken fra os er på det strukturelle niveau. MeToo har været en stærk bevægelse for mange, der har kunne sætte fokus på krænkelser. Når folk begynder at sige, det er gået for vidt og kalder det 'en heksejagt', skaber det utryghed hos dem, der har valgt at stille sig frem, fortæller hun og fortsætter:

- Det det samme tema som Jes Dorph opstiller nu. Han gør sin egen oplevelse til en generel oplevelse af MeToo, men han er ikke udstillet eller brændt på et bål. Samtidig påstår han, at han støtter MeToo, men det gør han ikke. Han vender tingene på hovedet.

- Men Jes må vel gerne fortælle om sit eget liv i et foredrag og sine egne oplevelser med MeToo?

- Det må han gerne. Det her skal ikke forstås som om, at vi går ind for censur, men når han gør sin oplevelse generel, er det et problem.

- Han er jo ikke dømt for noget, så hvorfor skulle det være problematisk, at han kalder det 'en heksejagt', hvis det er det, han har oplevet?

- Han er netop ikke dømt, og nu gør han sin egen situation til en generel heksejagt. Mange tror, at når vi stiller en kritik, at vi er ude på at 'cancelle' (aflyse red.) dem, men det er en overdrivelse. Det er dybt problematisk, når han gør sin personlige oplevelse til noget der handler om kamp mellem kønnene generelt.

- Men Jes har vel allerede 'betalt prisen' ved at være blevet fyret, kan I ikke være ligeglade med, at han holder foredrag?

- Nu ved jeg ikke, hvilken 'pris' du mener, han har betalt. Og det kan da godt være, at han har været i en shitstorm, men han har da ligeså meget været i en lovestorm. Vi siger ikke, at han ikke må holde sit foredrag, men det er problematisk, når det han siger ikke forholder sig til fakta, som er, at de fleste sager om chikane på jobbet ender med at ofrene forlader arbejdspladsen og endda branchen

- Hvorfor er det problematisk med foredraget?

- Det er det heller ikke i sig selv. Det er måden, det bliver gjort på, hvor hans oplevelse bliver til, at der generelt er et problem med at folk fortæller om MeToo oplevelser.

Zen Donen fortæller, at med diskursen omkring, at mændene udsættes for 'en heksejagt' har de i organisationen et indtryk af, at flere kan finde på at lade være med at stå frem, fordi de er bange for konsekvenserne.

- De bliver jo svinet til, hvis de står frem.

- Men det er vel ikke Jes Dorphs ansvar, at folk sviner dem, der står frem, til?

- Det er ikke hans ansvar, men det er en konsekvens af hans fortsatte udmeldinger. Det holder liv i en debat, hvor det går ud over ofrene.

Selv kan Jes Dorph ikke helt forstå kritikken.

- Det må stå for deres egen regning, hvad de synes. Jeg blander mig ikke i, hvad der er sket hos andre, men fortæller om min egen oplevelse. Det er ikke mit ærinde at nedgøre MeToo, men at nuancere debatten.

- Men er det ikke problematisk, at du skriver, du vil udtale dig generelt om, at MeToo er med til at udstille mænd?

- Nej, det synes jeg ikke, man skal kunne tage den anden side af debatten med. Hvis MeToo ikke kan tåle negative kommentarer, så har MeToo et problem.

- Men du skriver, at mænd bliver udstillet, det virker jo som en generel opfattelse af MeToo, er det i orden, når du nu kun kan snakke om din egen oplevelse?

- Hvis jeg har skrevet det, kan jeg ikke huske det. Det er ikke min mission at sige, at kvinder udstiller mænd.

Teksten er skrevet i samarbejde med Jes, fortæller han. Foto: Athena
Teksten er skrevet i samarbejde med Jes, fortæller han. Foto: Athena

- Er du kvalificeret til at udtale dig om bevægelsen generelt?

- Ja, det er jeg. Jeg har selv siddet på anklagebænken, og nu vil jeg fortælle om konsekvenserne.

- Men du kan vel kun fortælle om dine egne oplevelser. Det bliver vel farvet, hvis du udtaler dig generelt?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg har lært, hvad det her kan føre med sig, og det har jeg en mening om. Jeg siger ikke, at alle sager er ens, og jeg udtaler mig om processen.

- Er det ikke et forsøg på at undergrave MeToo at lave et oplæg om, at mænd udstilles generelt?

- Overhovedet ikke. Jeg går ikke ind og kloger mig på forskellige sager. Der er forskel. Problemet er, at man propper sagerne i en skabelon, og der kan jeg fx ikke genkende mig selv, og det fortæller jeg om.

- Hvis dine udtalelser gør, at der er flere, der ikke tør stå frem med deres oplevelser, fordi de bliver svinet til, er det så ikke et problem?

- Jeg kan ikke stå til ansvar for, hvad der bliver skrevet på de sociale medier. Jeg har ikke svinet eller anklaget nogen. Jeg er ked af den rå tone, men den kan jeg ikke stå på mål for.

Ikke for at tjene penge
Jes Dorph fortæller, at han ikke har til formål at slå mønt på sine oplevelser.

- Det er ikke tilfældet, at jeg vil tjene penge på det. Jeg betragter det som det samme, som hvis jeg holdt foredrag om, at jeg var vært på TV 2. Jeg skal ikke ud og betale min husleje med de penge. Jeg kan afvise, at der har været et økonomisk skjult motiv med det her foredrag.

Foredraget bliver umiddelbart også det eneste fra Jes Dorph om sagen.

- Jeg overvejede at skrive en bog, men det har jeg droppet. Også for at få noget ro på, fortæller han.

Jes Dorph slår også fast, at hvis man er meget imod hans foredrag, er man velkommen til at blive væk.

- Men det her er det, jeg kan. Jeg kan fortælle om min oplevelse, og som jeg siger, er folk velkomne til at stille alle de spørgsmål, de vil.

Foredraget er ifølge tv-værten endnu ikke skrevet færdigt. Han kan derfor ikke nævne konkret, hvordan foredraget vil forløbe.

Efter Ekstra Bladets snak med Jes Dorph, har han valgt at rette formuleringen 'Jes vil også forklare, hvorfor han stadig støtter målet for #metoo, men alligevel kritiserer bevægelsens trang til at udstille mænd som dårlige mennesker, der skal straffes hårdt' til 'nogle mænd'.

Det ville vi gerne have spurgt Athenas om

Ekstra Bladet har forsøgt flere gange at få fat i bureauet bag Jes Dorphs foredrag - Athenas - til en snak om, hvorfor de mener, det er en god idé at tv-værten skal diskutere MeToo.

Det har i skrivende stund ikke været muligt.

Vi ville gerne have spurgt bureauet til:

  • Hvorfor foredraget er en god idé
  • Om de vil gå ind og redigere i foredraget, hvis de som bureau ikke kan stå på mål for udtalelserne
  • Om hvilke overvejelser, der har været i at vælge en person, der er fyret for krænkende adfærd til at udtale sig om MeToo generelt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT