Jes Dorph syg efter flåtbid: Hele underkroppen brændte

Jes Dorph-Petersen blev i 2003 ramt af Borrelia efter et flåtbid. I dag er han ved godt mod, om end sygdommen har sat permanente spor

Foto: Thomas Sjørup
Foto: Thomas Sjørup

Danske forskere har fundet en ny type af den farlige Borrelia-bakterie. Den nye bakterie efterlader ikke mærker på kroppen, hvilket gør den særdeles farlig. Et flåtbid kan nemlig i værste fald resultere i en lammende hjernebetændelse,.

TV-værten Jes Dorph-Petersen blev i 2003 ramt af en slem Borrelia-infektion i kroppen - men ikke den nye type. Han har stadigvæk mén fra angrebet, som nok aldrig forsvinder igen.

- Det føltes som om, at der blev sat strøm til hele min underkrop. Det var som om, at hele underkroppen begyndte at brænde og blive elektrisk og gøre helt vildt ondt, fra maven og ned. Og det kom på en nat for mit vedkommende, siger Jes Dorph-Petersen til Ekstra Bladet.

Samfund Overlæge om ny Borrelia-bakterie: Ingen grund til panik

Troede det var en diskusprolaps
I de første tre uger troede TV-værten, at han var blevet ramt af en diskusprolaps. Han blev scannet og undersøgt, og tesen viste sig at holde stik. Jes Dorph-Petersen havde en diskusprolaps. Han blev derfor behandlet ud fra forudsætningen om, at det var ryggen, den var gal med. Pludselig tog sagen en uventet drejning.

- Efter tre ugers behandling fortalte min familie mig, at jeg sad og savlede ved bordet. Det var så fordi, at jeg blev ramt af lammelse i ansigtet. Og så kunne selv lægevidenskaben se, at der ikke var tale om en diskusprolaps. Jeg fik en rygmarvsbiopsi, hvorefter de så konstaterede, at jeg var voldsomt inficeret af borrelia.

- De smerter, jeg havde, inden jeg opdagede, at det ikke var en diskusprolaps, var komplet horrible. Jeg købte alle mulige specielle puder og piller og andre ting. Jeg kunne næsten ikke være i mig selv, og endte med at bede til Gud om at fjerne smerterne. Jeg er ikke særlig gudstro, men den periode var det værste, jeg har oplevet, siger TV-værten.

Modsat de Borrelia-bakterier, vi allerede kender, efterlader den nye bakterie intet mærke på kroppen. (Foto: Finn Frandsen) Samfund Ny farlig flåt-bakterie er svær at opdage - her er symptomerne

Jes Dorph-Petersen opdager først meget sent, at han er blevet angrebet af Borrelia-bakterien, faktisk gik der mellem et halv til et helt år.

- Jeg har konsulteret landets bedste flåt-eksperter, og de siger, at hvis man som mig har et stærkt immunforsvar, så kan kroppen sagtens slå flåten ned i lang tid. Men på et tidspunkt giver den op. Jeg kan snildt have haft sygdommen i min krop i 12 til 18 måneder, før den begyndte at slå ud, fortæller TV-værten.

- Du opdager den ikke altid, fordi flåterne sætter sig i kroppens varme hulrum, som kan være i en armhule eller knæhasen, og så man har ikke nødvendigvis en fornemmelse for, at man er blevet bidt. Jeg blev enten bidt en sommer på Bornholm eller det efterfølgende forår i Rørvig. Og så fik jeg sygdommen et halvt år efter det.

Varige mén
I dag har betændelsen forladt kroppen, men sygdommen slipper man aldrig helt af med.

- Jeg tror, og nu gætter jeg bare, at min krop er blevet hærget af den flåt. Den har gjort noget ved mine nervebaner. Du kan ikke måle skader i nervebanerne på samme måde, som du kan se, at en knogle er brækket. Du kan kun se, om en nerve er betændt, men ikke hvis den har været ramt. Jeg er sikker på, at mine nervebaner har lidt voldsomme følgeskader.

Tv-værten har i dag lettere ved at stamme. Han bliver hurtigere træt, og kan få mælkesyreagtig krampe, hvis han ikke træner regelmæssigt. Jes Dorph-Petersen understreger dog flere gange i interviewet, at han ikke vil portrætteres som et offer.

- Jeg kan jo ikke lave det om, og jeg har det alt andet end lige bedre end de fleste mennesker på 56 år. Så jeg gider ikke at brokke mig over det, og jeg prøver at koncentrere mig så lidt som muligt omkring det. Jeg har haft venner og bekendte, som er blevet syge af værre ting end det her. Hvis du i gåseøjne kun har fået en nervesygdom, så er det til at leve med.

Statens Seruminstitut understreger, at selvom der er fundet genetisk materiale fra den nye borreliaart i flåter, betyder det ikke nødvendigvis, at bakterierne er levende, eller at de forårsager sygdom hos mennesker.

- Der er ikke grund til panik over fundet af den nye borreliaart i danske flåter. Vi kan ikke udelukke, at den kan have givet anledning til sygdom hos mennesker i Danmark, men vi tror, det er meget usandsynligt. Og hvis nogen har været syge, vil de formentligt have haft en relativt mildt forløbende influenzalignende sygdom, siger overlæge Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut, i en pressemeddelelse.

Arkivfoto: Colourbox Samfund Advarsel! Ny flåt-Borrelia i Danmark

Er du i tvivl omkring, hvordan du fjerner en flåt? Se se med her.