Jim Lyngvild hænges ud i Tyskland: Racist og homohader

Ekstra Bladet har været i kontakt med den tyske pendant til LGBT, der bekræfter, at man som følge af sagen har fjernet danskeren fra en turistattraktion

Still-billede fra videoen, der nu skaber røre.
Still-billede fra videoen, der nu skaber røre.

- Om mange år, når jeg en gang er død og borte, vil jeg stadig stå som en ung mand og kysse i Berlin. Det er da fantastisk.

Sådan lød det i 2008, da Ekstra Bladet interviewede designeren Jim Lyngvild. Dengang var han blevet castet til en kyssevideo, der skulle være den tyske stats officielle mindesmærke for de homoseksuelle, der blev forfulgt af Hitlers regime i 30’erne og 40’erne. Videoen blev placeret i et monument lige over for den berømte turistattraktion i Berlin, Holocaust-monumentet.

Filmen, der i øvrigt blev instrueret af Thomas Vinterberg, er dog nu blevet fjernet. Det er sket, efter en dansk turist i Berlin tippede magasinet Siegessäule, der efterfølgende har gravet i, hvem danskeren er. Over tre artikler skriver magasinet, at Lyngvild i de senere år har udtrykt både racistiske, sexistiske og homofobiske holdninger, ligesom det udpensles, at han er personlig ven med Pia Kjærsgaard og har stemt Dansk Folkeparti.

Som følge deraf er den tyske pendant til LGBT gået ind i sagen og har anbefalet, at man fjerner Lyngvild fra monumentet. Et ønske der for ganske nylig blev efterkommet ifølge Siegessäule.

Lyngvild om Kirsten 'Trusse' Norholt: Konen er jo rablende vanvittig

De største kællinger
Da Ekstra Bladet ringer Jim Lyngvild op, bliver han først noget forbavset, da han ikke selv har hørt fra det tyske magasin. Derefter bryder han nærmest ud i grin.

- Hvor er det skønt. Det her viser, at nogle især homoseksuelle mænd har en tendens til at være de største kællinger, når det kommer til at føle sig forfulgt eller indtage offerrollen. Hvorfor skulle det gøre mig til en dårligere homoseksuel, at jeg er ven med Pia Kjærsgaard? Derudover er det mig den morsomste gåde, at jeg som homoseksuel mand skulle være homofob, siger Jim Lyngvild.

Jim Lyngvild: Skolen ville ikke træde i spinaten igen

Hos LSVD, den tyske pendant til LGBT, bekræfter man over for Ekstra Bladet, at man aktivt er gået ind i kampen for at få danskeren fjernet.

- Vi var totalt i chok og misfornøjede, da vi fandt ud af, at en af deltagerne i videoen er kendt for at have ytret homofobiske, sexistiske og nationalistiske holdninger. I denne uge konfererede vi derfor med foreningen bag mindesmærket. Vi anbefalede, at man erstattede filmen med en anden, der allerede var tilgængelig, skriver talsmand Markus Ulrich fra LSVD i en mail til Ekstra Bladet.

Designeren Jim Lyngvild mener, at det må være et udtryk for misundelse, at han nu hænges ud. Foto: Daniel Hjorth
Designeren Jim Lyngvild mener, at det må være et udtryk for misundelse, at han nu hænges ud. Foto: Daniel Hjorth
 

Rystet Lyngvild
Han fastslår, at man hos LSVD mener, at der bør produceres en helt ny video. Uden Jim Lyngvild.

- Foreningen var enig i vores synspunkt og ændrede filmen. Vi gentager vores opfordring til staten om at bidrage til produktionen af en ny film, hvilket de altid har nægtet førhen.

Vild succes i Kina: Jims tøj solgt for 61 millioner kroner

Jim Lyngvild er rystet over beskyldningerne, som han mener må bunde i en misundelse over den succes, han oplever som blandt andet designer, og han understreger, at han hverken har noget imod andre minoriteter eller homoseksuelle. Han nævner som eksempel, at han i efteråret på egen regning tog omkring 100 syriske flygtningebørn med til jernalderlandsbyen ved Odense, så de kunne få en god oplevelse og opleve dansk kultur.

- Hvordan har du det med, at du bliver udskreget som nationalist?
- Jeg er da nationalist. Men jeg er ikke ekstremist. Jeg er stolt af mit land, og jeg vil gerne beskytte det mange år fremover. Hvis det betyder, at man ikke må præge et monument for forfulgte homoseksuelle, så fred være med det. Jeg er mega kritisk over for dem, der bruger islam til at begå ulovligheder, men jeg er ikke kritisk over for Fatima, der er en integreret del af det danske samfund. Det havde de også fået at vide, hvis de havde kontaktet mig, siger han.

Jim Lyngvild anmelder mand til politiet: 'Jeg føler mig enormt krænket'

Jim Lyngvild understreger, at han ikke er kritisk over for de, der har fjernet videoen. Han er kritisk over for det tyske magasin, der end ikke har gidet kontakte ham. Og over for den danske turist, der har tippet dem om, hvilken person han - ifølge turisten - er.

- Det er så typisk, at der sidder folk og laver hetz-kampagner uden at have nosserne til at spørge mig, hvad det handler om. Fordi jeg siger, hvad jeg mener og ikke lægger mig ned for det politisk korrekte, så er jeg åbenbart en trussel i nogle homoseksuelles øjne, siger Jim Lyngvild.

Ven med Pia Kjærsgaard
I de tyske artikler beskrives det blandt andet, hvordan Jim Lyngvild i en Facebook-opdatering fra 2012 skrev ’lede perkersvin’. Men artiklen undlader meget belejligt at nævne sammenhængen. At det blev brugt som illustration for, at han dengang ofte blev råbt efter på gaden, hvor særligt unge med anden etnisk baggrund råbte ’bøssesvin’ efter ham.

Jim Lyngvild fastslår, at hans venskab med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ikke bør have en betydning for, hvorvidt han er en del af et kunstværk i Tyskland.

- Hun er tidligere formand for et parti, som godt hver fjerde dansker stemte på ved det seneste folketingsvalg, og hun er i øvrigt formand for Folketinget. Siger det ikke alt? Jeg er i øvrigt medlem af De Konservative, men hvis de vil bestemme, hvem jeg er venner med, så ønsker jeg slet ikke at være en del af deres monument, siger han.

Mest af alt føler han for den prisvindende danske instruktør Thomas Vinterberg og resten af holdet bag den korte kyssevideo.

- Jeg synes, det er mere ærgerligt for Thomas Vinterberg, det kunst, han har lavet, og det, som det repræsenterer. Det skulle sætte fokus på forfulgte homoseksuelle, og nu bliver det så en forfølgelse mod Jim Lyngvild i stedet. Det er kønt, ikke?

Sagen er siden publiceringen i det tyske magasin blandt omtalt i flere medier så langt væk som San Francisco. Hos Stiftung Denkmal, foreningen der er ansvarlig for mindesmærket, bekræfter over for Ekstra Bladet, at videoen med Jim Lyngvild er fjernet, men har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.