Jim Lyngvild: Skolen ville ikke træde i spinaten igen

Vikinge-forslag blev forelagt forældre til specialklasse i Nordjylland så håbløst, at de naturligvis stemte nej tak til tilbuddet

Uden mad og drikke dur det ikke, heller ikke for en viking. Foto: Jan Unger
Uden mad og drikke dur det ikke, heller ikke for en viking. Foto: Jan Unger

I sidste måned bragte Aabybro Skole i Nordjylland sig i et uheldigt lys, da den sendte en specialklasse på udflugt netop den samme dag, som kronprinssesse Mary skulle komme og indvie den nye skole.

Beslutningen blev mødt med forargelse af forældrene, der ikke kunne forstå, hvorfor deres børn skulle gå glip af at møde kronprinsessen på denne festlige dag.

Rundt om i landet blev der også stillet spørgsmålstegn ved beslutningen, og en af de mest kritiske var såmænd Ekstra Bladets mode-diktator Jim Lyngvild.

'Syg holdning', rasede han.

Elever sendt væk under Mary-besøg: Nu undskylder skolelederen

Men Lyngvild er også en handlingens mand, så han inviterede specialklassen til at besøge sig på Fyn.

Med alt betalt, understreger han.

Jim Lyngvild dyrker nordisk mytologi. Privatfoto
Jim Lyngvild dyrker nordisk mytologi. Privatfoto
 

Weekend i Jernalderbyen
- Der har været et ekstraordinært forældremøde, hvor min ide skulle fremlægges. Skoleledelsen var så venlige at ringe dagen i forvejen for at høre, hvad det gik ud på.

- Jeg fortalte, at der var flere muligheder, og kulturudvalget i Odense ville gerne støtte op om besøget. Vi kunne holde fast i det oprindelige forslag, at børnene kom ned og så mit hus, Ravnsborg, og lærte om vikingerne, og så kunne de komme i Zoologisk Have bagefter.

- En anden mulighed var at invitere på et endnu federe program, hvor vi inviterede dem på en hel weekend i Jernalderlandsbyen i Odense med overnatning.

- De børn, der ikke kunne overnatte ude, skulle jeg nok sørge for blev transporteret hjem samme dag. De, der så havde lyst, kunne så være i landsbyen hele weekenden og lære om og deltage i vikinge-livet.

Jim Lyngvild: Jeg jublede da min far døde

- Jeg understregede, at forældrene ikke skulle tænke på noget som helst vedrørende økonomi, fortæring, transport - noget som helst. Jeg skulle nok betale ALT.

- Dagen efter ringede så en af forældrene og fortalte, at det ikke kunne blive til noget. De havde fået fortalt, at der var egen-betaling involveret, og det ville blive for dyrt. Og desuden ville jeg jo kun sende dem på et helt weekend-ophold. Intet andet.

Hjemme i hulen på Ravnsborg. Privatfoto
Hjemme i hulen på Ravnsborg. Privatfoto
 

Præsenteret håbløst
- Hva'behar? Det var overhovedet ikke, hvad jeg havde foreslået, og heller ikke det, den kvindelige person fra skolen havde skrevet ned. Hvis jeg havde været forældre og fået tilbuddet præsenteret på den måde, så havde jeg da også stemt ned. Det var bare ikke det, der var tilfældet, fortæller Jim Lyngvild.

- For mig at se er det en skole-ledelse, der har bragt sig i en dum situationen med Mary-besøget. Nu skulle den i hvert fald ikke træde i spinaten en gang til, og sagde man ja til den tur, så ville man jo anerkende, at der var et problem. De fremlagde altså sagen så håbløst, de kunne, for forældrene, så de var sikker på, at det ville blive et nej.

Vild succes i Kina: Jims tøj solgt for 61 millioner kroner

- Hvordan ville du have transporteret de børn hjem, som ikke kunne overnatte?

- Der var bus-selskaber, som gerne ville stille sig til rådighed. Der var mange, der havde støttet op om det her projekt. Vi havde mad, transport, jeg kunne have fået alle mulige kendte mennesker til at komme og underholde de her børn, der har allermest behov for at få en god oplevelse. Det er ærgerligt. Skoleledelsen er åbenbart ikke voksen nok til at have med special-elever at gøre.

Istedet valgte Jim Lyngvild at invitere 100 flygtninge i Jernalderlandsbyen, og det lokale flygtningencenter havde intet imod den fremstrakte hånd.

- Det blev en fantastisk dage - og det ville det også være blevet med de nordjyske  børn, siger Lyngvild.

Ekstra Bladet har forsøgt at kontakte skolechef Diana Lübbert Pedersen for en kommentar, men hun er endnu ikke vendt tilbage.