Johannes Langkilde og licenshesten hjemvendt fra USA: Det er en kæmpe omvæltning

DRs tidligere USA-korrespondent er vendt hjem til Danmark med familien - og hesten Jazz. Familien er stadig ved at finde sig til rette, men Langkilde har allerede haft sin første værtstjans på TV-Avisen

Foto: DR/Bjarne bergius Hermansen
Foto: DR/Bjarne bergius Hermansen
Følg Danske kendte

DRs USA-korrespondent Johannes Langkilde har forladt Washington sammen med familien, der tæller hustruen Sisse og parrets to børn. Teltpælene i Guds eget land er rykket op og udskiftet med en fast domicil i Hørsholm.

Også den omdiskuterede licenshest Jazz har vendt snuden hjemad mod lille Danmark.

- Hele familien er med tilbage – også hesten, fortæller Johannes Langkilde til Ekstra Bladet.

- På egen regning?

- Ja, det kan du godt gå ud fra, slår han fast.

DR-journalistens kones hest blev i starten af 2017 pludselig omdrejningspunkt for en heftig debat om, hvorvidt det var okay, at den i 2013 var blevet fragtet til USA for knap 70.000 af DRs licenskroner.

Efter længere tids stormvejr måtte stationens tidligere nyhedsdirektør Ulrik Haagerup krybe til korset og indrømme, at det ganske enkelt havde været et 'fejl-judgement' fra DRs side, og at hestetransporten dermed ikke blev betalt, når Langkilde-familien vendte hjem igen.

Værtsrollen passer perfekt
Jobbet som udenrigskorrespondent ’over there’ er nu lagt på hylden til fordel for tjansen som nyhedsvært på TV-Avisen på DR1.

Familien Langkilde landede i lufthavnen 4. juli, og bare to dage senere trak den 40-årige studievært i jakkesættet for at formidle nyheder til de danske tv-seere fra public service-kanalens højborg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Johannes Langkilde fik sin debut som studievært på TV-Avisen sidste torsdag. Foto: All Over Press
Johannes Langkilde fik sin debut som studievært på TV-Avisen sidste torsdag. Foto: All Over Press

- Efter vi kom hjem fra USA, tog jeg nærmest direkte af sted på arbejde efter blot to dage, hvor jeg lige havde haft mulighed for at hjælpe familien på plads i de nye omgivelser, siger Johannes Langkilde, der trods den hurtige opstart allerede er faldet godt til i DR Byen.

- Det har været en rigtig behagelig oplevelse. Primært fordi jeg synes, mine kollegaer har taget overvældende godt imod mig. Men også fordi jeg er kommet ’hjem’ til en funktion, som jeg før har haft i rigtig mange år på TV 2. En rolle, som jeg synes er utrolig spændende, siger han.

En kæmpe omvæltning
Men Johannes Langkilde lægger dog heller ikke skjul på, at rejsen og selve skiftet fra en bopæl i Washington til en tilværelse i Nordsjælland har været en kæmpe omvæltning - især for børnene:

- Familien har det lidt som om, vi stadigvæk er på sommerferie. For os er vores liv jo stadigvæk i Washington. Det kan man ikke lave om på – slet ikke på 14 dage, siger Johannes Langkilde, der sammen med sin kone Sisse Langkilde har forsøgt at gøre den markante overgang så nænsom som muligt for deres to børn Emilie og Andreas på seks og otte år.

- Vi snakkede en del om det i månederne op til, vi skulle flytte. For børnenes vedkommende er det jo en meget stor omvæltning, og det kan være ganske svært pludselig ikke at kunne besøge alle sine venner, som man har fået i løbet af årene, siger han og påpeger, at hverdagen nok først for alvor begynder, når børnene starter i skole.

Journalist Johannes Langkilde med sin familie i Legoland tilbage i 2012. Konen Sisse og børnene Emilie og Andreas. Foto: All Over Press
Journalist Johannes Langkilde med sin familie i Legoland tilbage i 2012. Konen Sisse og børnene Emilie og Andreas. Foto: All Over Press
 

Den rutinerede studievært kan i stedet se tilbage på en masse gode oplevelser og minder fra tiden i USA.

- Vi har lært meget om åbenhed, venlighed og storsind. Og om venskaber og hele den gode del af den amerikanske ånd, som vi har oplevet som utrolig positiv og meget imødekommende, siger Johannes Langkilde.

- Jeg ved selvfølgelig også, at USA på mange måder er et splittet samfund. Det er et stort og fantastisk land på godt og ondt – bestemt også på ondt med den store sociale ulighed, tilføjer han.

Ny bog på vej
De mange erfaringer og personlige eventyr har sågar fået Johannes Langkilde til tasterne for at nedfælde på skrift alle de indtryk og personligheder, som han har mødt på sin vej.

I samarbejde med Rikke Hyldgaard, Journalistisk lektor ved Odense Universitet, er han nemlig i gang med at forfatte bogen ’Da amerikanerne gik hver til sit’:

- Bogen handler om tiden fra Obama til Trump, men fortalt gennem nogle af de mennesker, som jeg har mødt igennem mine fire år i landet. Det bliver en analyse og perspektivering, som man ikke behøver at være en politisk nørd for at læse og forstå, fortæller Johannes Langkilde om sin bog, der udkommer til oktober.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.