Jonatan Spang: Gider ikke længere sig selv

I et nyt show serveres der sandheder om det danske samfund set med komikerens øjne. Lige nu er han færdig med at gøre grin med sig selv

Jonathan Spang er træt af at kigge indad. Hans nye show, der har premiere på torsdag, handler i stedet om det danske samfund. (Foto: Polfoto)
Jonathan Spang er træt af at kigge indad. Hans nye show, der har premiere på torsdag, handler i stedet om det danske samfund. (Foto: Polfoto)
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Han har lavet sjov med sit forhold til kvinder, med sin egen familie og med rollen som moderne mand i dagens Danmark, men når komikeren Jonatan Spang i midten af september drager på turné rundt i det danske land, er det ikke med sig selv som omdrejningspunktet i showet.

For efter at have drejet sig om sin egen akse i jagten på at få folk til at grine, er det nu det samfund, vi har bygget op, der står for skud.

- Jeg har lavet tre shows, der handler om mig selv og det personlige og private, og det ligger jo også på en måde i genren. Men på en måde er jeg lidt færdig med det lige nu. Jeg synes, at der er noget i tiden, der kalder på noget større; at man snakker om både fællesskab og samfund, siger Jonatan Spang og uddyber:

- Det bliver lidt tomt, når man står der i sin yogaposition og arbejder med sit eget indre tempel, og så kigger man ud i verden, hvor klimaforandringer gør, at den ene syndflod af regn efter den anden vælter ned, og man ser horder af flygtninge fra et krigshærget Mellemøsten. Det gør det lidt svært at holde fokus på sit eget indre og sin egen navle, siger komikeren, der ikke mener, at comedy nødvendigvis behøver at være personligt for at være sjovt.

- Der har været en årrække, hvor det at noget var personligt, i sig selv var en kvalitet. Det er ikke kun i comedy, men også i litteratur og musik, hvor kunstnerne pludselig siger at 'nu lader de folk komme tæt på'. Men det er jo ikke nødvendigvis interessant. Det eneste, der er interessant ved at komme tæt på, er at opleve, at vi er ens, siger han.

Stjerner til Zulu Awards: Vi skal drikke os i hegnet

Jonathan Spang har tidligere lavet et show, der handlede om hans jagt på en kone. Den type comedy tager han nu en pause fra. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Jonathan Spang har tidligere lavet et show, der handlede om hans jagt på en kone. Den type comedy tager han nu en pause fra. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Når man bruger sig selv som komisk omdrejningspunkt, kan man godt komme til at støde mennesker, men slet ikke i samme grad, som den reaktion, man kan få, når man tager fat på det samfund, vi alle sammen er en del af. Det er Jonatan Spang helt bevidst om.

- Man kan jo godt komme til at træde folk over tæerne. Når jeg taler om mit eget liv, er der nogle, der godt kan blive stødte og forargede, men når man bliver samfundskritisk, så kan folk være uenige på en helt anden måde.

Dansk komiker udsat for sexchikane på scenen

Det afskrækker ham dog ikke.

- Man kunne sikkert godt finde på noget, der var mindre problemfyldt at lave et show om end det moderne Danmark, men det tager mig et år at lave et show, så det skal også være noget, jeg har lyst til at stå op og være sammen med hver morgen, siger Jonatan Spang.

Showet 'Jonatan Spangs Danmark' har premiere i København i aften, og dernæst turnerer komikeren landet rundt.

Jonathan Spang blotter røv på nettet

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind