Kæmpe gevinst: Pengetanken bugner

Asger Aamund havde et ganske glimrende 2021 økonomisk set

Asger Aamund er tilfreds med regnskabet, og det forstår man godt. Foto: Olivia Loftlund
Asger Aamund er tilfreds med regnskabet, og det forstår man godt. Foto: Olivia Loftlund
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Asger Aamund kan roligt læne sig tilbage og være godt tilfreds med den præstation, hans firma, A. J. Aamund A/S, leverede i 2021.

22.186.382 kroner lød overskuddet her på før skat. Det er en fremgang på lidt mere end ti millioner kroner i forhold til året før.

Det skyldtes primært et glimrende år på aktiemarkedet, da det ifølge regnskabet er de såkaldte finansielle indtægter, der har sikret overskud.

I løbet af året voksede den formue, som firmaet har investeret i værdipapirer og kapitalandele da også markant fra 67.213.795 kroner til 83.634.574 ved udgangen af regnskabsåret.

Egenkapitalen lyder på 84.521.486, og Asger Aamund, der ejer hele selskabet alene, har derfor stort set hele formuen investeret.

Erhvervsmanden Asger Aamund har blandt andet en større aktiepost i det børsnoterede danske biotechselskab Bavarian Nordic, som han stiftede i 1992 og siden har været både direktør og bestyrelsesformand. I august 2021 fortalte han til Finans, at han ejede aktier for 40 millioner kroner i selskabet, som han fortsat køber op i.

Dengang var kursen lige omkring 100 kroner højere end den er i dag, hvor Bavarian Nordic har oplevet store udsving. Mandag 21. marts lukkede selskabet i 171,30 kroner.

Godt tilfreds
Asger Aamund er da også tilfreds med årets overskud.

- Jeg havde regnet med resultatet, for det opstår jo ikke som noget mirakel. Det sker hen over året, så man kan se, hvordan aktiviteterne udvikler sig. Vi har sat en portefølje sammen af investeringer, som har udviklet sig rigtig fint, og derfor er resultatet blevet som det er, siger Asger Aamund til Ekstra Bladet.

Der er dog ikke kun positive toner fra den garvede forretningsmand.

- Selvom jeg er godt tilfreds med overskuddet, så er der selvfølgelig en dråbe malurt i bægeret. Overskuddet udløser nemlig en meget voldsom beskatning, eftersom vi i Danmark har en såkaldt iværksætterbeskatning, hvor man skal betale skat af urealieserede aktiegevinster, siger Asger Aamund.

Det betyder, at man skal betale skat af kursgevinster, selvom disse gevinster ikke er blevet udbetalt.

Mellem fire om fem millioner i skat

Det store overskud skal derfor ses i lyset af en kommende skattebetaling.

- Overskuddet udløser en voldsom skattebetaling. Og det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med. Det er en pyrrhussejr. Det er sportsligt, og vi er glade for, at det er gået så godt, men vi er ikke glade for, at vi uden at have fået en egentlig gevinst, skal ud og betale skat af det her, siger Asger Aamund.

Og skattebetalingen er da også en større sum penge.

- Skatten ligger på fire til fem millioner for de urealiserede gevinster. Og det er værdier, som faktisk er væk igen, for begyndelsen af året har været dårligt for næsten hele aktiemarkedet. Så selvom der nu er et tab i virksomheden, så skal vi ud og betale for et papirsoverskud fra sidste år, som ikke engang er realiseret. At man skal betale skat af aktier, som ikke engang er solgt, bare fordi de er steget i værdi, det er jo fuldstændig til grin.

Asger Aamund regner da også med at få underskud til næste år, fordi første kvartal er startet så dårligt.

Beskeden løn
I løbet af 2021 udbetalte firmaet beskedne 345.714 i løn til selskabets ene ansatte. Det svarer til en månedsløn på 28.809 kroner i gennemsnit.

Derudover udbetaler Asger Aamund - ligesom året inden - et udbytte på én million kroner.

'Ledelsen anser årets resultat for tilfredsstillende,' lyder det i ledelsesberetningen.

Privat har Asger Aamund været gift med Suzanne Bjerrehuus siden 1988.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+