Kamber i krig med Brinkmann

TV2-profilen Mikael Kamber har skrevet en bog om positiv psykologi, hvor han bestemt ikke selv er positivt indstillet over for Svend Brinkmanns budskaber

Mikael Kamber (til venstre) og Svend Brinkmann er uenige, når det kommer til vurderingen af positiv psykologi. Foto: People's Press og Casper Dalhoff
Mikael Kamber (til venstre) og Svend Brinkmann er uenige, når det kommer til vurderingen af positiv psykologi. Foto: People's Press og Casper Dalhoff

Ud over sit job som TV2-vært er Mikael Kamber stor fortaler for positiv psykologi, der, som navnet antyder, handler om primært at fokusere på de positive aspekter af livet for derigennem at opnå større livsglæde og droppe sortsynet.

Kamber har ved siden af sine forskellige mediejobs uddannet sig i positiv psykologi i USA og skrevet flere bøger om emnet - blandt andet 'Vi er bedst, når vi er glade' fra 2013 og 'Stærkere - dyrk dine styrker, håndtér dine svagheder', der blev udgivet sidste år.

Nu er han på banen igen med bogen '3 gode ting', der udkommer på mandag med meget konkrete råd til, hvordan man kan og bør fokusere på de gode ting i ens tilværelse.

I bogens første del konstaterer Kamber, at den positive psykologi de seneste år har været lidt i defensiven i Danmark.

Et nummer for smart
Dette tilskriver han i høj grad psykologiprofessor Svend Brinkmann, der blandt andet i bogen 'Stå fast - Et opgør med tidens udviklingstvang' går i krig mod den positive psykologi.

.

I sin bog '3 gode ting' skriver Kamber blandt andet om, at Brinkmann sælger T-shirts med sloganet 'Fokusér på det negative i dit liv'.
I sin bog '3 gode ting' skriver Kamber blandt andet om, at Brinkmann sælger T-shirts med sloganet 'Fokusér på det negative i dit liv'.

'Det er nærmest morsomt, hvis det ikke lige var, fordi rådet er direkte skadeligt', skriver Kamber og tilføjer senere:

'Det er her, Brinkmann bliver et nummer for smart. Han bilder folk ind, at positiv psykologi ikke har noget værdifuldt at tilbyde dem, hvilket mildt sagt er forkert. Hvis man primært fokuserer på det negative i sit liv, snyder man sig selv for et godt liv. Og man bliver tung at danse med for andre mennesker. Faktisk bliver man også mere syg, og man dør tidligere.'

Direkte skadeligt
Til Ekstra Bladet uddyber Kamber sin kritik af Brinkmanns budskab.

- Jeg kan faktisk godt lide Svend Brinkmann. Jeg mener bare, han er meget på vildspor, hvad angår positiv psykologi. Han giver nogle råd, der er direkte skadelige. Han rejser mange spændende debatter, men her er den altså stukket af for ham. Det er skadeligt, og det er forkert, det han siger om positiv psykologi.

Føler du dig personligt ramt?

- Jeg er heldigvis en glad dreng, der ved, hvad jeg selv står for. Jeg er ikke personligt fornærmet, men jeg er en lille smule forarget over, at en mand, der som ham har så stor gennemslagskraft og indsigt, siger ting, som han simpelthen må vide ikke er korrekte.

- Jeg kan ikke gætte, hvad hans motiv er, men jeg kan blot konstatere, at han siger ting, der er lodret forkerte. For eksempel at det skulle være en god idé at fokusere på det negative i ens liv.

Elendigt råd
At Brinkmann til tider sætter tingene meget på spidsen for at få sine pointer igennem er for Kamber ikke en formildende omstændighed.

- Han dækker sig ind under, at det er lidt satirisk, men mange tager hans ord for pålydende, når han siger, at man skal glemme det positive og roligt kan fokusere på det negative i ens liv. Det er et elendigt råd, siger Kamber og slutter:

- Man skal ikke være hverken lalleglad eller jubeloptimist. Man skal leve sit liv balanceret, så man tager sig af de negative ting såsom sorg og modgang, men man skal ikke dyrke det og bruge alle sine kræfter på det. Man skal i stedet fokusere på det, der gør livet værd at leve.

Svend Brinkmann: Der findes altså ting i livet, der er negative

Psykologiprofessor Svend Brinkmann understreger, at han ikke har læst Mikael Kambers kommende bog, men forelagt uddraget fra bogen, hvor han bliver anklaget for at give 'direkte skadelige råd' og være helt på vildspor i forhold til sin vurdering af positiv psykologi, svarer han:

- Når jeg i bogen 'Stå fast' skriver 'Fokusér på det negative i dit liv', så er det jo en parodi på lige netop den slags selvhjælpsbøger, som Kamber skriver. Jeg skriver jo ikke 'Fokusér kun på det negative i dit liv resten af dit liv'.

- Det er en reaktion på det, vi længe har hørt fra sådan nogle som Kamber om, at vi partout skal tænke positivt og lære at kalde problemer for udfordringer, og at vi ikke må fokusere på, at noget er negativt og svært.

Undertrykkende
Brinkmann påpeger, at det ifølge ham kan virke undertrykkende, hvis man får at vide, at man skal fokusere på det positive.

- Der findes altså ting i livet, der er negative, og som man skal fokusere på. Der er klimakrise, ulighed, sociale problemer og alt muligt andet, og jeg mener faktisk, der er en form for undertrykkelse, når vi får at vide, at vi kun må tale om det positive, siger han og tilføjer:

- Der er der jo enormt mange, der har fået at vide af sådan nogle som Mikael Kamber til medarbejderudviklingssamtaler, kurser og rådgivning i personlig udvikling, at de bare skal se fremad og fokusere på det positive.

 

Nedværdigende og ydmygende
Brinkmann pointerer, at han ikke er ude på at gøre verden til et mere negativt sted.

- Jeg har tit fået at vide, at min bog og mit budskab har været en befrielse. Jeg ser det som en modstandsbevægelse mod positivitetstyranniet, der dikterer, at folk bare skal lære at tænke mere positivt og lave sig selv om. Det, synes jeg faktisk, er nedværdigende og ydmygende at sige til voksne mennesker.

- Det er klart, at jeg ikke vil erstatte et postivt livssyn med et negativt. Det drejer sig blot om at balancere sagerne, så man også får det kritiske blik med på den verden, vi er en del af. Man skal passe på med at fordreje virkeligheden ud fra det positive livssyn. Det anser jeg for at være utrolig farligt.

Skørt
At positiv psykologi i mange år har været særdeles populært imponerer ikke Brinkmann.

- Guderne skal vide, at vi som individer og samfund har mange problemer, og så synes jeg bare, det er skørt, at vi luller os ind i en positiv tænkemåde. Og der er også undersøgelser, der viser, at overdreven positiv tænkning kan være nærmest skadelig for nogle, siger Brinkmann og slutter:

- Fordi Mikael Kamber har taget et kursus i positiv psykologi ovre i USA, så bliver han jo ikke autoritet inden for psykologien af den grund.