Karsten Rees venner dømt: Får 20 dages betinget fængsel

To politifolk fra Nordsjællands Politi er blevet fundet skyldige i Østre Landsret

Janni Ree og Karsten var begge i Byretten i Helsingør, da sagen kørte i september. Foto: Mogens Flindt
Janni Ree og Karsten var begge i Byretten i Helsingør, da sagen kørte i september. Foto: Mogens Flindt

To politifolk fra Nordsjælland er torsdag af Østre Landsret blevet fundet skyldige i uberettiget at have modtaget gaver i form af en rejse fra Karsten Ree. Straffen er 20 dages betinget fængsel til hver. Det skriver Ritzau.

De er dømt for at have overtrådt straffelovens bestemmelse om passiv bestikkelse.

De to mænd på  57 og 64 år blev ellers frifundet i Byretten i Helsingør i september, men anklagemyndigheden valgte at anke sagen, og landsretten er altså nået til det modsatte resultat.

Politifolkene har været suspenderet under sagen, og de risikerer nu at blive smidt ud af ordensmagten.

Sagen kort

 - I efteråret 2014 efterforsker de to betjente fra Nordsjællands Politi en sag mod Karsten Ree om menneskehandel.

- I december 2014 frafalder sigtelsen mod Karsten Ree.

- I marts 2015 Karsten Rees nabo er udsat for et voldsomt hjemmerøveri. Rigmanden finder spor i sneen og kontakter de to betjente, der tidligere har efterforsket ham for at se på sporerne og i øvrigt tale om sikkerheden i sit hjem.

- Der opstår god kemi mellem parterne ved besøget i Karsten Rees hjem. Betjentene og Ree taler om drømme og rejser, og det er her rejsen til Karsten Rees farm i Kenya, Karen Blixen Camp, kommer på tale.

- Betjentene og Karsten Ree taler ikke om pris eller rabatter for rejsen.

- Fra 22. november til 6. december er de to betjente i Afrika – henholdsvis på Karen Blixen Camp og på Bluebay Beach Resort i Tanzania.

- De to betjente betalte selv flybilletter og transport i Afrika.

- Anklageren mener, at rejsen har en værdi til over 26.000 kroner – Karsten Ree mener, at hans gestus til sine venner reelt har kostet ham omkring 500 kroner. De boede vederlagsfrit i farmens telte og kom med på allerede arrangerede ture.

- Anklageren krævede en ubetinget fængselsstraf til de to betjente på mindst 60 dage.

- De to politimænd fra Nordsjællands Politi har gennem hele sagen nægtet sig skyldige, og derfor krævede deres advokater frifindelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De to nu dømte betjente har tidligere efterforsket en sag om menneskehandel mod Karsten Ree. Den sigtelse frafaldt i december 2014. Siden blev rigmanden og politifolkene venner, og Ree inviterede dem på kaffe for at takke for en god behandling. Det var her rejsen til Afrika kom på tale.

At de to betjente har været på rigmandens farm, Karen Blixen Camp, i Kenya uden at betale fuld pris, er der ingen tvivl om. Omdrejningspunktet i sagen har været, om der har været talt om en gave fra 72-årige Karsten Ree, eller om der er tale om bestikkelse.

Ifølge anklagemyndigheden har betjentene modtaget bestikkelse af Karsten Ree for omkring 26.000 kroner, mens rigmanden mener, at hans reelle udgift til deres ophold i campen har været i nærheden af 500 kroner. Det fik ham i september til at kalde sagen for 'helt skør'.

- Jeg synes, at det er helt vanvittigt misbrug af tid og ressourcer at tage sagen til landsretten. Det er et gøre nar af systemet og af skatteydernes penge at bruge ressourcer på det. Jeg mener, vi bor i et land uden politi på gaderne og uden hænder nok til at tage sig af folk....det er helt skørt, sagde han den gang til Ekstra Bladet.

Under dagens afgørelse understregede retsformand, landsdommer Kåre Mønsted ifølge Ritzau, at de to betjente ikke gav rigmanden nogen fordele på grund af rejsen.

- Men det var helt klart egnet til at svække befolkningens tillid til en offentlig myndighed, sagde han.

Karsten Ree her ikke sigtet for noget i sagen. Foto: Mogens Flindt Danske kendte Dommen er faldet i Rees bestikkelsessag

Janni Ree og Karsten Ree ved Retten i Helsingør. Foto: Mogens Flindt Danske kendte Janni og Karsten Ree i retten i bestikkelsessag

Advokat Martin Cumberland, der repræsentere den ene af de to betjente er højest overrasket over udfaldet af sagen i landsretten.

- Det havde jeg ikke vente. Jeg er meget overrasket, siger han til Ekstra Bladet.

- Jeg er af den overbevisning, at vi havde juraen på vores side. Derfor havde jeg håbet på en juridisk afgørelse og ikke en folkedomstol, siger han.

Martin Cumberland overvejer nu muligheden for at indbringe sagen for højesteret.