Kendis-mægler meldt til bagmandspolitiet

Jesper Nielsen, der er kendt fra 'Hammerslag' på DR1, har ifølge Erhvervsstyrelsen ikke haft styr på loven for hvidvask

Jesper Nielsens firma er indstillet til efterforskning af SØIK. Foto: Ritzau/Scanpix
Jesper Nielsens firma er indstillet til efterforskning af SØIK. Foto: Ritzau/Scanpix
Følg Danske kendte

Erhvervsstyrelsen er bestemt ikke tilfreds med ejendomsmægler Jesper Nielsens firma Jesper Nielsen, Holte P/S.

Ifølge en meddelelse fra Styrelsen som Ekstra Bladet har set, har mægleren ikke været god nok til at overholde hvidvaskloven.

Efter en gennemgang af firmaet kunne Erhvervsstyrelsen konstatere, at virksomheden ikke havde styr på risikovurdering, politikker, kontroller eller forretningsgange.

De levede altså ikke op til kravene for hvidvaskloven.

I et mailsvar til Ekstra Bladet skriver Jesper Nielsen følgende om sagen:

'Vi kan bekræfte, at Erhvervsstyrelsen efter et kontrolbesøg i vores Holte-forretning den 23. juni 2021 har fundet nogle enkeltstående sager, som vi nu modtager påtale for. Forholdene vedrører de kundekendskabsprocedurer, der skal ske som led i sikringen af hvidvaskloven,' lyder det.

'Her vurderer Erhvervsstyrelsen, at vi i nogle konkrete tilfælde ikke i tilstrækkelig grad har efterlevet reglerne for sikring af vores kendskab om kunden. Det handler specifikt om, at vi ikke har modtaget kopi af enkelte kunders ID,' fortsætter ejendomsmægleren.

Ærgerlige
I hele 9 kundesager kunne Erhvervsstyrelsen se, at der ikke var kontrolleret identitetsoplysninger på kunder, og det gav en påtale fra styrelsen.

Jesper Nielsen forsikrer, at de i Ejendomsmæglerfirmaet er meget opmærksomme på at holde høje standarder i deres forretninger, og at de derfor er 'ærgerlige' over, at håndteringen ikke har været præcis nok i disse konkrete tilfælde.

'Vi har siden besøget strammet proceduren op og digitaliseret den yderlige for at sikre, at forretningen fremtidigt kan dokumentere, at alle kunder er undersøgt efter de grundige retningslinjer, som loven foreskriver, og at vi har modtaget kopi af alle kunders ID,' skriver han.

Det helt store slag er dog, at man har valgt at anmode Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) om, at indlede en politimæssig efterforskning af, om Ejendomsmæglerfirmaet Jesper Nielsen, Holte P/S, har overtrådt hvidvaskloven.

Sådan mener Erhvervsstyrelsen, at loven er brudt

Erhvervsstyrelsen mener, at det er hvidvasklovens §11, der er overtrådt af firmaet.

§ 11Kundekendskabsprocedurer omfatter følgende:

  1. 1)Virksomheden eller personen skal indhente kundens identitetsoplysninger.
    1. a)Er kunden en fysisk person, skal identitetsoplysninger omfatte navn og cpr-nummer el.lign., hvis den pågældende ikke har et cpr-nummer. Har den pågældende ikke et cpr-nummer el.lign., skal identitetsoplysninger omfatte fødselsdato.
    2. b)Er kunden en juridisk person, skal identitetsoplysninger omfatte navn og cvr-nummer el.lign., hvis den juridiske person ikke har et cvr-nummer.
  2. 2)Virksomheden eller personen skal kontrollere kundens identitetsoplysninger på grundlag af dokumenter, data eller oplysninger indhentet fra en pålidelig og uafhængig kilde. Ved pålidelig og uafhængig kilde forstås eksempelvis elektroniske identifikationsmidler, relevante tillidstjenester eller enhver anden sikker form for fjernidentifikationsproces eller elektronisk identifikationsproces, der er reguleret, anerkendt, godkendt eller accepteret af de kompetente nationale myndigheder.

'Det er vigtig at understrege, at politianmeldelsen alene skyldes, at der er tale om en overtrædelse af procedurer, hvor styrelsen finder, at vi i et par sager ikke har undersøgt vores kunder godt nok. Der er i sagerne ingen konkret mistanke om hvidvask,' forklarer Jesper Nielsen.

Hvis bagmandspolitiet skulle finde det bevist, at loven er brudt, kan Jesper Nielsen se frem til en bøde, der fastsættes efter, hvor groft retten mener overtrædelsen er.

Ekstra Bladet har været i kontakt med bagmandspolitiet, der hverken kan be- eller afkræfte, om de er i gang med en efterforskning af firmaet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?