Kendt komiker raser efter fødsel: - Jeg håber, at jeres ufødte børn dør

I et opslag på Facebook langer komikeren Martin Nørgaard ud efter de danske politikere og besparelser i det offentlige

Martin Nørgaards opslag deles flittigt på Facebook. Foto: Christian Klindt Sølbeck
Martin Nørgaards opslag deles flittigt på Facebook. Foto: Christian Klindt Sølbeck
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Den danske komiker Martin Nørgaard, der især er kendt for programmet 'Nørgaards Netfix' på TV2 Zulu, er for nylig blevet far til en datter sammen med sin kæreste, Sofie Flykt. .

Den oplevelse har fået ham til tasterne på Facebook.

I Facebook-opslaget kritiserer han i skarpe vendinger de besparelser, som for tiden rammer det offentlige, og regeringens mål om, at regionerne de næste år skal spare to procent årligt.

Komikeren mener især, at besparelserne går hårdt ud over sundhedssektoren og særligt personalet på de danske hospitaler, der ifølge ham slet ikke kan følge med. Det kan i sidste ende koste liv, mener komikeren. 

'Min kæreste fødte vores barn på Rigshospitalet. Det var ikke nogen nem eller kort affære. Heldigvis havde vi valgt at bestille familieforøgelse uden for højsæsonen, så der var ikke så travlt at vi måtte klare det selv. Vi opholdt os på fødegangen i fire dage, og i de fire dage var der i snit 5-6 fødsler om dagen. Det var en stille uge sagde de. Når det gik aller hedest for sig, kunne de godt ramme 30 fødsler i døgnet. Jeg kan huske jeg hørte det tal, og kiggede rundt, og fattede ingenting. Det kan nærmest ikke lade sig gøre, uden at samtlige jordemødre på fabrikken står med højre og venstre arm oppe i hver sin fødende kvinde på én gang', skriver komikeren blandt andet i opslaget.

Mystik om nyt Linie 3-show

I opslaget fortæller Martin Nørgaard også, at hans datter kom til verden ved akut kejsersnit, og at det var en 'vanvittig oplevelse' at se, hvordan personalet på hospitalet arbejdede professionelt sammen som en enhed.

'Rundt om hende (kæresten, red.) eksploderede en verden af professionalisme som jeg til stadighed kan få en klump i maven af at tænke på. På få sekunder var der flere mennesker samlet om operationsbordet end der er gæster til et bryllup i Mellemøsten, alle dybt koncentrerede og fuldstændig upåvirkede af situationens alvor', skriver han.

'Et kvarter senere sad jeg med en lille, rød klump af et menneske i armene og græd som pisket. Det er en dag jeg aldrig glemmer, af helt åbenlyse årsager. Men det er også en dag jeg har tænkt meget på efterfølgende, når snakken er faldet på sundhedssektoren og besparelser i det offentlige. For hvem er det der ønsker at piske de her mennesker, både sundhedspersonale og fødende kvinder, mere end vi allerede gør?', fortsætter han i opslaget.

Urimelige forhold
Ifølge Martin Nørgaard arbejder de mennesker, der står med folks liv i hænderne på hospitalerne, under et urimeligt pres, og netop det pres blev han selv opmærksom på under sin datters fødsel, da han talte med en af de jordemødre, der tog sig af hans kæreste.

'Den jordemoder der havde ansvaret for min kæreste den sidste dag, havde ikke spist i de 8 timer hun var på arbejde. Og med mængden af personale der skulle til for at sørge for at min datter og kæreste overlevede, så kræver det ikke at man er overlæge for at kunne konkludere, at opstår der bare 2 situationer som denne samtidig, så er vi efterhånden der hvor det er mere held end forstand hvis alle overlever. Er det sådan et land vi er ved at blive til? Et land hvor fødsler igen er ved at blive livsfarlige', skriver han videre i opslaget.

Martin Nørgaard langer hårdt ud efter politikernes nedskæringer. Foto: Christian Klindt Sølbeck
Martin Nørgaard langer hårdt ud efter politikernes nedskæringer. Foto: Christian Klindt Sølbeck
 

Langer ud
De oplevelser, han har haft i forbindelse med fødslen, får komikeren til at lange ud efter politikerne og besparelserne i det offentlige i meget hårde vendinger.

'Jeg håber at alle jer spareivrige minimalstatsfanatister en dag får brug for det offentlige. Og jeg håber at det offentlige lige den dag ikke har tid til jer. Jeg håber at jeres ufødte børn dør og jeres gamle forældre bliver væk, så I kan opleve på egen krop hvilken ulidelig smerte jeres smålighed og arrogance påfører andre mennesker. Og jeg håber at de der symbolske skattelettelser i har pisset væk på en tur til Dubai virkelig gør jer lykkelige helt nede i mavsen - for der kommer en dag, hvor I får brug for at kunne mindes den følelse, hvis ikke I vil ende med at skyde hovedet af jer selv i afmagt over tingenes tilstand', skriver han.

Kendt komiker afslører: Min far døde af druk

Vælter ind med reaktioner
Efter Martin Nørgaard har delt opslaget, er det væltet ind med reaktioner fra danskerne. Nørgaards opslag er i skrivende stund blevet 'liket' mere end 1000 gange, mens opslaget er delt flere hundrede gange.

Under opslaget hylder flere ham for opsangen.

'Stærkt skrevet, Martin. Som nylig genoplivet og nybagt hjertesvigtspatient kan jeg kun nikke til dit syn på en fabelagtigt dygtig, svedende og empatisk sundhedssektor, der for nylig smagte på sparekniven her i region Sjælland', skriver en mand.

Kendt dansk dj: Derfor har jeg kæmpe underskud

'TAK. Fra en Jordemoder, der som MANGE andre, har valgt ikke at være det mere. Det slider simpelthen for hårdt på sjælen. Jeg håber at tendensen vender, for jeg elskede mit job, da der var tid til hver fødsel', skriver en kvinde videre.

Andre mener dog, at Martin Nørgaard tager et lidt for hårdt sprog i brug.

'Super godt skrevet. Jeg er virkelig enig - bortset fra den afsluttende bemærkning om håb om deres ufødte børn dør... Ærgerlig afslutning på et ellers velargumenteret opslag.'

Taler for sig selv
Ekstra Bladet har været i kontakt med Martin Nørgaard, der oplyser, at han ikke ønsker at kommentere opslaget yderligere.

- Jeg synes, at opslaget taler for sig selv, lyder det kortfattet fra komikeren.

Han går dog alligevel med til at knytte en kort kommentar til det hårde sprog, han bruger i opslaget.

- Det er muligt, det er hårdt, men det er jo et eksempel på ting, der er reelle konsekvenser for nogle mennesker. Så hvis man synes, at det er hårdt skrevet i en fiktiv sammenligning, skulle man nok overveje, hvor hårdt det er, når det rent faktisk sker, lyder det fra Nørgaard.

Du kan læse hele opslaget herunder:

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+