Kendt musiker forlader DR-program: - Kæden hoppede af for mig

- Folk udstillede sig selv, og hvad gavner det, siger Bosse Hall Christensen, der modigt fortalte om sin kamp mod alkoholmisbrug i 'Sidste omgang i Whiskybæltet'

-  Kæden hoppede af for mig. Jeg ville gerne vise et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at blive ædru. Det har jeg været i 15 år, siger Bosse Hall. Foto: Tariq Mikkel Khan
-  Kæden hoppede af for mig. Jeg ville gerne vise et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at blive ædru. Det har jeg været i 15 år, siger Bosse Hall. Foto: Tariq Mikkel Khan

En række kendte danskere stod for et par uger frem i DR-dokumentaren 'Sidste omgang i Whiskybæltet' og fortalte åbent og hudløst ærligt om deres kamp mod afhængighed.

Blandt dem, der stod frem og fortalte om sin store nedtur, sit selvmordsforsøg, men også om at stille flasken fra sig, var den tidligere trommeslager i Shu-Bi-Dua, Bosse Hall Christensen.

Allerede inden programmet havde han sine betænkeligheder. Nu fortryder han direkte, at han medvirkede i udsendelsen på DR, fortæller han til Ekstra Bladet.

- Jeg sagde først nej, men jeg endte med at sige ja, fordi jeg gerne vil hjælpe andre. Det var min motivation. Hvis bare én, der så programmet, ville få et spark til at gøre noget ved sit alkoholmisbrug, var det nok for mig, siger Bosse Hall Christensen, der kun var med i det første af de to programmer.

- Jeg trak mig. Jeg kan ikke komme nærmere ind på hvorfor. Det vil ramme nogle mennesker, og det har jeg ikke lyst til, siger han, men kommer alligevel med en del af forklaringen på:

Shu-Bi-Dua-legende: Derfor ville jeg begå selvmord

-  Kæden hoppede af for mig. Jeg ville gerne vise et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at blive ædru. Det har jeg været i 15 år. Derfor faldt det mig for brystet, at programmet viste Oliver Bjerrehuus med en flaske vodka for munden. Pludselig var det ikke et program om at være ædru, men handlede om aktive alkoholikere i fuld firspring, siger Bosse Hall Christensen, der havde forestillet sig noget andet, da han sagde ja til 'Sidste omgang i Whiskybæltet'.

Fortryder
- Jeg forventede en vis soberhed af programmet, som første afsnit trods alt viste. Men det endte med at blive en slags lørdagsunderholdning med Bjerrehuus og Brandt på slap line, og for mig tjente det ikke noget formål. Folk udstillede sig selv, og hvad gavner det. Der manglede en overordnet seriøsitet i programmet, siger han.

- Er du ked af at blive sat i sådan en forbindelse?

- Ja, siger han uden tøven.

- Fortryder du direkte, at du var med?

- Ja! Jeg vil ikke slås i hartkorn med den slags mennesker. Både Thomas Wivel, Bibbi Bergholdt og jeg er ædru, og det var jo netop ædruelighed, jeg troede, det skulle handle om. Dét, at det lader sig gøre at sætte proppen i flasken selv efter mange års druk. Men i stedet tegnede Brandt og Bjerrehuus udsendelsen med deres mere eller mindre aktive alkoholisme....det hænger bare ikke sammen, siger han.

Mere vægt på ædruelighed
Thomas Wivel var også noget overrasket, da han så programmerne, erkender han.

- Jeg troede netop, at vi skulle tale om ædruelighed. I stedet blev omdrejningspunktet Oliver Bjerrehuus' selvbedrag. Men på den anden side synes jeg også, at det tilførte programmet en dynamik og et perspektiv, siger komikeren, der har været ædru i fem år.

- Men jeg havde gerne set, at der var lagt mere vægt på historierne om at være ædru, siger Thomas Wivel.

Den 51-årige komiker fortryder på ingen måde, at han var med i 'Sidste omgang i Whiskybæltet'.

- Det er noget af det bedste, jeg har gjort for mig selv. Det var meget grænseoverskridende, men også forløsende og en virkelig god platform at tale om problemet fra, siger han.

- Jeg håber, at programmerne har en opdragende effekt på nogen, siger Thomas Wivel. Foto: Jonas Olufson
- Jeg håber, at programmerne har en opdragende effekt på nogen, siger Thomas Wivel. Foto: Jonas Olufson

Bibbi Bergholdt har fået flere henvendelser fra folk, der har set programmet, som også har bemærket, at alkohol fylder en del i især det ene af de to programmer.

- Men det viser bare sygdommen i en nøddeskal. Vi har alle samme været der. Både Oliver og Erik Brandt er under optagelserne i fandens vold, kan man sige. Jeg synes, at det er ok at vise deres deroute, for det er en del af sygdommen, siger Bibbi Bergholdt, der dog er enig i, at den del af det fyldte meget.

- Mange har efterlyst, at programmerne indeholdt en løsning, siger Bibbi Bergholdt. Foto: Leonard Fradelizio
- Mange har efterlyst, at programmerne indeholdt en løsning, siger Bibbi Bergholdt. Foto: Leonard Fradelizio

- Jeg var overrasket over, at der skulle bruges så meget tid på at vise deres fuldemandssnak og tomme løfter i et program om ædruelighed. Men ved at medvirke i programmet har de fået en mulighed, og jeg tror på, at der er håb for dem. Jeg tror på, at de kommer ud på den rigtige anden side, siger hun.

Erik Brandt erkender: - Det er grimt at se på

Selvom programmet viste Erik Brandt i en trist og nærmest ydmygende situation, så fortryder modemanden ikke, at han lod sig filme under sin store nedtur.

- Jeg har fået så mange søde beskeder, og jeg har hjulpet mange. Og hvis jeg nogensinde skulle få lyst til en gin og tonic igen, så kan jeg bare sætte programmet på ... så er jeg kureret, siger han.

- Jeg var meget nervøs inden programmet, siger Erik Brandt. Foto: Anthon Unger
- Jeg var meget nervøs inden programmet, siger Erik Brandt. Foto: Anthon Unger
 

Olivers eks efter tv-program: Stofmisbrug og børn er en fuldstændig uacceptabel kombination

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Oliver Bjerrehuus.

Det siger DR til kritikken:

Ekstra Bladet har forelagt Bosse Hall Christensens kritik af 'Sidste omgang i whiskybæltet' for Erling Groth, der er journalistisk redaktør på DR1.

- Hvad ville I vise med udsendelsen?

- Vi ønskede – gennem nære personskildringer - at vise, at alkoholisme ikke kun rammer manden på bænken, men også findes blandt offentligt kendte danskere, der har haft succes med deres metier. En flok modige mennesker stiller sig offentligt frem med deres meget personlige historier.  På forskellig vis illustrerer deres beretninger og ytringer, at det er vanvittigt svært at erkende, at man er alkoholiker og derefter tage konsekvensen og blive ædru. Og at misbrug og alkoholisme ikke bare rammer misbrugeren selv, men i høj grad også de pårørende. Nogle af de medvirkende står midt i misbruget, andre har kæmpet sig ud på den anden side. Vi viser naturligvis begge aspekter.

- Hvad var oplægget til de medvirkende?

- Alle de medvirkende er før optagelserne briefet grundigt om udsendelsens præmis.

- Bosse Hall Christensen var kun med i første program – hvorfor?

- Bosse Hall Christensen trak sig fra gruppen i sommer. Han var således ikke med på det møde, der danner rammen om afsnit 2 og derfor var det heller ikke dramaturgisk naturligt, at han var med i dette afsnit.

- Hvad siger du til Bosse Hall Christensens kritik?  

- Nogle af deltagerne i programmerne har under optagelserne aktive problemer med alkohol, og det viser vi naturligvis.  Jeg synes, at det er en kæmpe styrke ved programmerne, at de står modigt frem og fortæller om stadig at kæmpe for at blive ædru og få styr på deres liv. Når det er sagt, så er jeg ærgerlig over at høre, at han har fortrudt sin medvirken – ikke mindst fordi Bosses egen alkoholhistorie er vigtig. Den understreger i den grad, hvor store konsekvenser alkoholmisbrug havde for ham selv og hans pårørende. Og så hæfter jeg mig også ved, at Bosse jo rent faktisk var begejstret for afsnit 1, som han selv medvirker i – det er jeg glad for.