Kendte raser mod Fie Laursen

En lang række kendte danskere tager afstand fra influenceren Fie Laursen, der igen reklamerer for sugardating på Instagram

Fie Laursen har blandt andet medvirket i realityserierne 'Ex on the Beach' og 'Paradise Hotel'. Foto: Anthon Unger
Fie Laursen har blandt andet medvirket i realityserierne 'Ex on the Beach' og 'Paradise Hotel'. Foto: Anthon Unger

- Det er en kæmpe fejl. Det er virkelig dumt. Jeg tror bare, at jeg tit glemmer, at der er børn, der følger mig.

Sådan lød meldingen fra Fie Laursen, da hun i starten af marts medvirkede i Kulturen på P1, efter hun på sin Instagram-profil havde reklameret for sugardating.

Dengang fortalte hun, at hun afleverede pengene tilbage, og at det aldrig ville gentage sig.

Det løfte holdt i to en halv måned, inden den 23-årige influencer og realitydeltager torsdag igen valgte at reklamere for sugardating på det sociale medie, hvor hun også fortalte, at hun var begyndt at sælge sine brugte trusser.

Tager afstand fra kontroversiel reklame

Kendte tager afstand
330.000 følger med på Fie Laursens Instagram-profil, og en lang række af følgerne er meget unge. Det faktum har nu fået flere af Danmarks største Instagram-stjerner til at tage kraftigt afstand fra den kontroversielle influencer.

Sofie Linde, Irina Olsen og Anders Hemmingsen - som tilsammen har langt over halvanden million følgere - er blandt de mange kendte ansigter, der har fået nok af det hele. Sidstnævnte opfordrer i en story direkte sine følgere til at boykotte Fie Laursen.

 - Jeg håber, at hun tænker over, hvad hun lægger op til sine unge følgere. Hun har ikke gjort noget ulovligt, men man kan have lidt etiske overvejelser i forhold til, hvad man deler på sin platform. Især når hendes er så stor og med så unge følgere, siger Anders Hemmingsen til Ekstra Bladet.

TV2-deltager har taget steroider

Ekspert: Meget problematisk

Ifølge Camilla Stemann Jensen, der er ekspert i sociale medier og blandt andet står bag Influencer Akademiet, er det yderst problematisk, når influencere reklamerer for ting som sugardating.

Det fortalte hun, da Ekstra Bladet tilbage i marts talte med hende, da Fie Laursen senest reklamerede for sugardating.

- Det store problem er jo, at sådan nogle reklamer kan gå ind og påvirke de helt unge, der sidder og følger med. Det er også af samme grund, at eksempelvis Instagram har indført restriktioner om, at operationer ikke må vises for folk under 18. Når sådan en stor spiller som Instagram laver sådan nogle blokeringer, viser det også, at der er problemer forbundet med det, sagde hun dengang.

- Lige i forhold til sugardating er det jo ikke noget, vi ville opfordre vores børn til at gøre, og det bliver af mange ikke opfattet som moralsk korrekt. Sådanne reklamer kan gå ind og påvirke folks opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert, og her er de unge især udsatte.

Camilla Stemann Jensen fortalte også, at hun var glad for, at de blandt andet hos Dansk Journalistforbund er i gang med at udarbejde etiske retningslinjer til bloggere og influencere.

- Jeg tænker, at bloggere skal have nogle retningslinjer, som de skal leve op til, ligesom journalister. Det er jo vigtigt at have idealer om, at det ikke er i orden at skrive fake news, og at der er etiske retningslinjer, der skal overholdes, lød det fra Camilla Stemann Jensen i marts.

Irina Olsen siger også klart fra. Til Ekstra Bladet siger hun, hun ikke kender Fie Laursen godt nok til at vide, om det handler om opmærksomhed, når hun gentagne gange laver den type reklamer, efter hun har sagt undskyld.

Men hvis det gør det, indrømmer bloggeren, at hun kun bidrager til problemet ved at omtale det.

- Absolut. Der er også rigtig, rigtig mange i branchen, der ikke har lyst til at give det her opmærksomhed. Men det gør jo bare, at hun får lov til at blive ved, så jeg tror, at denne gang har alle fået nok. Vi vil gerne finde ud af, hvad der skal til, så det her ikke bliver ved, siger Irina Olsen, som vil have klare retningslinjer, så det ikke længere er tilladt.

- Vi må gå sammen og bruge vores platform til at skabe ændringer. Vi må gå til de højere magter og sige, at nu må de lave nogle regler for det her - ligesom der for eksempel er fra Forbrugerombudsmanden på reklamefronten. Det kunne være som i Norge, hvor man ikke må reklamere for plastikkirurgi og får en bøde for det, hvis man gør det alligevel. Jeg tror, det vil være en god løsning, siger hun.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Fie Laursen, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Siden denne artikel har vi fået svar fra Fie Laursen. Læs hendes svar på kritikken her:

Efter voldsom kritik: - Ikke mit problem

Fræk serie: Dansk supermodel smider tøjet

Sådan reagerer de kendte:

 

Sofie Linde - 564.000 følgere

- Der er mange ting i det her. Én ting er, at Fie Laursen er meget ung, og det er nogle meget vilde ting, hun siger. Jeg vil bare lige sige - for jeg ved, at rigtig mange af jer, der følger med her hos mig, også følger Fie Laursen, både drenge, piger og jer midt imellem - at når noget lyder for godt til at være sandt, så er det det oftest også.

- Det her med at mødes med fremmede mennesker er noget, man skal være ekstremt påpasselig med. Så jeg vil opfordre jer til at lade være. Det er ikke nogen annonce. Det kommer direkte fra mit hjerte, siger Sofie Linde i en story på Instagram.

 

Emilie Lilja - 68.000 følgere

- Det er meget meget vigtigt for mig at fastslå, at det er ethundredtusind procent forkert, det hun har gang i der. Jeg kender hende ikke, og det er ikke en personlig hetz, siger Emilie Lilja i en video på Instagram.

- Jeg kan ikke være i mig selv over det, der sker.

- Det er så forkert på alle måder, at det her bliver reklameret for. Det er på ingen måde nogensinde noget, du skal. Du skal aldrig nogensinde sælge dig selv for en fucking middag eller en taske eller nogle Louboutin-sko. Det burde aldrig nogensinde ske. Og der burde aldrig nogensinde være nogen, som opfordrede til det her.

 

Anders Hemmingsen - 986.000 følgere

- Det er virkelig upassende med den målgruppe og følgerskare, hun har. Det er unge mennesker, og det er over grænsen. Normalt har jeg ellers givet lidt op på hende, men denne her kunne jeg ikke lade være, for det er alt for meget.

- Jeg håber, at hun tænker over, hvad hun lægger op til sine unge følgere. Hun har ikke gjort noget ulovligt, men man kan have lidt etiske overvejelser i forhold til, hvad man deler på sin platform. Især når hendes er så stor og med så unge følgere, siger Anders Hemmingsen til Ekstra Bladet.

 

Irina Olsen - 221.000 følgere

- Hun har haft en lidt kedelig tendens til at gøre tingene, sige undskyld og så gøre det igen, siger Irina Olsen til Ekstra Bladet.

- Jeg synes, man skal lave nogle retningslinjer omkring, hvad der er tilladt at poste, og hvad der ikke skal være tilladt. Jeg synes, at det her med sugardating overskrider den etiske linje i forhold til, at vi ikke kan lade det fortsætte. Det kan vi bare ikke. Det er jo ikke nødvendigvis kun hende, der kommer til at gøre det her.

 

Saseline - 91.000 følgere

'Jeg ved, at hun gør det for opmærksomhed, men hun inspirerer desværre rigtig mange unge piger til at gøre det samme!'

'Hvad Fie vælger i sit liv, vil jeg ikke stille mig til dommer for, men det er helt, helt forkert at hun får lov til at dele denne slags med så unge,' skriver Saseline på Instagram.

 

Tessa - 133.000 følgere

- Jeg kan slet ikke forstå, at man synes, at det er okay. Fie Laursen snakker jo ikke om bagsiden af medaljen. Og Fie Laursen snakker jo ikke om faren, der er ved at prostituere sig selv.

- Jeg er godt klar over, at mine følgere er meget, meget klogere, men jeg bliver nødt til at sige: Lad være med at lytte til hende, siger rapperen på Instagram.

 

Line Hoffmeyer - 39.000 følgere

'Unge mennesker er letpåvirkelige. Please, lær jeres unge menneske om konsekvenserne ved at sælge sit brugte undertøj og ved at sugardate.'

'Klæd dit barn på til internettet i en sådan grad, at det ikke uoplyst klæder sig af for det lige om lidt,' skriver Line Hoffmeyer på Instagram.

 

Mascha Vang - 225.000 følgere

- Jeg er nødt til at kommentere på det her, siger Mascha Vang på sin Instagram-profil.

- Hun opfordrer til sugardating. Hun opfordrer til, at unge piger skal sælge trusser og tjene masser penge på det. Og det er simpelthen ikke okay.

- Hvis du er ung, så skal du bare vide, at du fandeme er mere værd end at sælge dine brugte trusser, så du kan få råd til at gå på cafe eller købe en fucking Gucci-taske. Det er simpelthen lavmålet.