Kim Larsen døde midt under sit sidste store projekt

Popsangeren var i fuld gang med at forevige sit liv i bogform, da han pludselig døde. Han nåede kun halvvejs

Kim Larsen vil blive husket af de fleste. I Danmarks tre største byer mødte tusindvis af danskere op til mindeoptog efter ikonets død.

På tirsdag udkommer en bog med titlen 'Kim Larsen - Mine unge år'. Den sidste halvdel af titlen blev en nødvendig, men uvelkommen tilføjelse, fordi Kim Larsen døde midt under arbejdet med sin selvbiografi, der efter planen skulle have fortalt hele hans livshistorie - og ikke kun den halve.

Til at hjælpe sig med at fortælle sin historie - med alt hvad den indeholder af damer, drømme og musikalske op- og nedture - havde Larsen allieret sig med forfatter Jens Andersen, der tidligere blandt andet har skrevet kronprins Frederik-biografien 'Under bjælken'.

Samtalerne mellem Kim Larsen og Jens Andersen blev ført i Kim Larsens køkken i privaten i Odense, mens der blev drukket store mængder kaffe og pulset talrige smøger. Foto: Carsten Andersen
Samtalerne mellem Kim Larsen og Jens Andersen blev ført i Kim Larsens køkken i privaten i Odense, mens der blev drukket store mængder kaffe og pulset talrige smøger. Foto: Carsten Andersen
 

På grund af Kim Larsens uventede dødsfald søndag 30. september i år er bogen blevet udstyret med et forord, hvor der blandt andet står at læse:

'Kære læser. Den bog, du sidder med i hånden, skulle have været en erindringsbog, hvor Kim Larsen fortalte om hele sit liv frem til i dag. Desværre døde han alt for tidligt 30. september 2018, og dermed kunne bogprojektet ikke realiseres i den form, han og jeg havde forestillet os.'

Jens Andersen - som Kim Larsen blot kaldte J.A. - vælger at fokusere på, at de to trods alt nåede et stykke af vejen, selv om der tydeligvis mangler en del i en ellers 326 sider tykke bog, der omhandler barndom, ungdom og slutter med etableringen af Gasolin' i 1969-1970.

'Længere kom vi ikke, og det kan man bestemt ærgre sig over, men man kunne også vælge den gladere vinkel og se det som en gave, at Kim Larsen valgte - og nåede - at vise os en mindre kendt side af sig selv', skriver Jens Andersen i bogens forord.

 

I et interview med Politiken fortæller Jens Andersen, at Kim Larsen under deres samtaler, der fandt sted i Larsens køkken, var hudløst ærlig og selv styrede samtalen ud fra sine hjemmestrikkede noter. Der var dog én ting, Kim Larsen ikke havde lyst til at tale om.

- Døden var ikke et tema, og jeg havde bestemt ikke fornemmelsen af at sidde over for et dødsmærket menneske. Han talte om tabet af moderen og broderen, men ikke om selv at skulle herfra. Det er min fornemmelse, at han forsøgte at berolige alle omkring sig. Da han havde ligget på hospitalet i nogle uger, vidste jeg da godt, at det ikke ligefrem var til det bedre, men han ringede til mig og sagde, at nu skulle vi også snart videre med den bog, siger Jens Andersen til Politiken.

I bogens efterskrift kan man læse sort på hvidt, at det bestemt ikke var hensigten, at samtalerne skulle have været sluttet, hvor de gjorde.

Forfatter Jens Andersen slutter med at konstatere, at de en nået til en 'cliffhanger', hvortil Larsen med sin velkendte humor kækt svarer: 'Ja, jeg har altid været Cliff-fan'.