Klasket i numsen af Ålen: Beskæmmende at han vender tilbage

Arbejdstilsynet har undersøgt arbejdsmiljøet på Zentropa uden at finde anledning til problemer. Derfor vender den kontroversielle producent tilbage til virksomheden, han i sin tid var med til at stifte

Gæsterne diskuterede anklagerne mod Peter Aalbæk i første afsnit Ekstra Bladets julekalender

MeToo-kampagnen har sendt koryfæer som Harvey Weinstein og Kevin Spaceys karrierer i knæ, efter anklager om seksuel krænkende adfærd har set offentlighedens lys.

Men sådan kommer det ikke til at gå filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, der inden for de kommende uger tilbage til Zentropa og genoptager det arbejde, han suspenderede sig selv fra som følge af MeToo-bølgen.

Det bekendtgjorde filmselskabet i går i en pressemeddelelse.

Aalbæk vender tilbage til Zentropa

Flere kvinder stod ellers frem og fortalte om en krænkelseskultur på Zentropa under Peter Aalbæk. Også formand for Danske Filmkritikere og filmanmelder hos Jyllands-Posten Nanna Frank Rasmussen stod frem og fortalte, hvordan Peter Aalbæk Jensen havde gramset på hende og klasket hende i numsen under filmfestivalen i Berlin. Uden filmkritikerens accept.

- Jeg er overrasket over, at Zentropa vælger at tage ham tilbage, konstaterer Nanna Frank Rasmussen, da Ekstra Bladet fanger hende over telefonen.

Sagen mod Aalbæk

15. oktober: I kølvandet på Harvey Weinstein-skandalen skriver Björk på sin Facebook-side, at hun var udsat for seksuelle krænkelser af en dansk instruktør, der må formodes at være Lars von Trier. Både Peter Aalbæk, der var filmens producent, og von Trier af viser alle anklager. Aalbæk fortæller til Ekstra Bladet, at ’Det var Björk, der misbrugte os’.

17. oktober: Björk skriver endnu en update, hvori hun beskriver misbruget mere detaljeret. Blandt andet skulle von Trier have givet hende uønskede seksuelle tilbud, ligesom han truede med at kravle ind i hendes værelse via en balkon.

18. oktober: Jyllands-Postens filmanmelder Nanna Frank Rasmussen beskriver en episode, hvor Aalbæk klaskede hende i røven. Aalbæk selv husker ikke episoden, men kalder den 'plausibel'.

28. oktober: 'Ålen' afviser overfor filmmagasinet Ekko, at der skulle være sexchikane på Zentropa.

- De klask, jeg har givet nogle i røven, har været, fordi jeg var i godt humør. Det er fordi, det er sjovt. Kan man ikke holde det ud, må man arbejde et andet sted.”

8. november: Film i Väst meddeler, at man ikke længere vil arbejde sammen med Aalbæk, fordi han ikke har taget tilstrækkeligt afstand fra seksuel chikane.

10. november: Zentropa vil rette ind, lyder det i en pressemeddelelse.

- Det skal ikke være en kultur på Zentropa at give eller modtage klask som belønning eller straf, uanset om det for alle parter opleves som sjovt. Virksomhedskulturen på Zentropa skal også fremover være farverig og alternativ, men vi ønsker ikke at krænke nogen.

13. november: Arbejdstilsynet går på baggrund af tidligere medarbejderes beskrivelser af forholdene på Zentropa ind i sagen.

- Arbejdstilsynet ser med stor alvor på anklager om mobning og seksuel chikane. Vi vurderer altid klager nøje - også over forhold som er beskrevet her - med henblik på tilsyn, skriver tilsynschef Lars Toft Pedersen i en mail til Politiken.

14. november: Det svenske filminstitut varsler stop for al støtte til Zentropa, fordi instituttet ikke føler sig overbevist om, at ledelsen på Zentropa tager beskyldningerne om sexchikane alvorligt nok.

Aalbæk oplyser til Ekstra Bladet, at ledelsen i Zentropa har givet ham mundkurv på.

15. november: Zentropa meddeler, at Aalbæk ikke længere må udtale sig på vegne af selskabet.

- Peter har fremover ingen indflydelse på den daglige ledelse af selskabet. Han deltager ikke i ledermøder. Peter har ingen indflydelse på elevuddannelsen og har ikke længere elever under sin ledelse.

Hun ser sagen sådan, at man hos Zentropa har truffet et valg.

- Med de utroligt mange historier og vidnesbyrd, der er kommet frem som bevis på, at han har været en afgørende faktor for et dårligt arbejdsklima hos Zentropa, så bør man tænke sig godt om, når man træffer sådan et valg. Men jeg synes, det er symptomatisk for hele diskussionen om MeToo, at man i højere grad vil holde hånden over magtmændene, der har udnyttet deres position, end dem, der er blevet udsat for magtmisbruget, siger hun.

Zentropa-elever til modangreb: Ikke alle har nydt at få smæk

Selvom Nanna Frank Rasmussen er overrasket over, at Ålen snart vender tilbage til filmmastodonten, så er hun ikke totalt forbløffet.

- Det er beskæmmende, men undrer mig ikke. Det er et udtryk for, at man som organisation eller arbejdsplads ikke tager magtmisbruget alvorligt, siger hun og fortsætter.

- Ja, de har haft Arbejdstilsynet til at udfærdige en rapport, så juridisk har de deres på det tørre, men det sender et signal om, at man fra Zentropas side ikke tager det alvorligt, og at man i hvert fald synes, at en brovtende mand, der åbenlyst har opført sig utilstedeligt, er vigtigere end de ansatte, der har følt sig krænket. Dét, synes jeg personligt, er sørgeligt.

TV-direktør om #metoo-kampagne: Pikken har kæmpe betydning

Zentropa annoncerede i dag, at Peter Aalbæk vender tilbage til sit arbejde, efter at filmselskabet har modtaget en tilbagemelding fra Arbejdstilsynet, der har undersøgt arbejdsmiljøet hos film- og produktionsselskabet.

- Der blev ikke konstateret arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet. Arbejdstilsynet har valgt at give Zentropa en vejledning omkring forebyggelse af problemer med psykisk arbejdsmiljø, lyder det i pressemeddelelsen, hvor man også understreger, at sagen omkring Peter Aalbæk Jensen har givet anledning til at se indad.

- Vi har benyttet lejligheden til et 360 graders eftersyn af vores arbejdsmiljø og kultur, og det har været en meget givende intern proces, skriver Zentropa.

Peter 'Ålen' Aalbæk gør comeback på Zentropa. Foto: Jonas Olufson
Peter 'Ålen' Aalbæk gør comeback på Zentropa. Foto: Jonas Olufson