Klaus Rifbjerg død

Forfatteren Klaus Rifbjerg er død efter længere tid sygdom

Klaus Rifbjerg død

Se forfatter og journalist Gregers Dirckinck-Holmfeld kommentere Klaus Rifbjergs død

En af Danmarks største forfattere, Klaus Rifbjerg er død i en alder af 83. Det bekræfter forfatterens forlag Gyldendal i dag.

Forfatteren er død efter længere tid sygdom, skriver TV2. Tidligere i dag kunne forfatteren Suzanne Brøgger også berette om hans død på det sociale medie Twitter.

Klaus Rifbjerg blev født på Amager den 15. december 1931. Han var søn af overlærer Thorvald Rifbjerg og Lilly F. Nielsen.

En legende takker af - Rifbjerg i billeder

I 1955 blev han gift med Inge Rifbjerg, men i 2011 blev han alene efter 56 års ægteskab, da hun flyttede på plejehjem, fordi hun var blevet blind efter en ondartet sygdom.

- Min kone er desværre meget syg. Hun er blevet blind, det er ikke så sjovt. Vi er ligesom blevet skilt i en høj alder, meget mod vores vilje. Det er sgu ikke sjovt. Det kan du godt forestille dig. Altså når man bogstavelig talt har været vant til at opleve verden sammen og kunne diskutere den og være en del af den, og så pludselig falder der sådan et uheld ned, sagde Rifbjerg til BT dengang.

Parret havde sammen de tre børn, oversætter Lise Rifbjerg, journalist Synne Rifbjerg og trommeslager Frands Rifbjerg.

Anerkendt provokatør
Klaus Rifbjerg debuterede i 1956 med digtsamlingen 'Under Vejr med mig selv' og har siden skrevet omkring 40 romaner. Hans første roman, 'Den kroniske uskyld' udkom i 1958. Derudover har han skrevet adskillige digt- og novellesamlinger, flere essays, børnebøger, skuespil og meget mere.

Klaus Rifbjerg har gennem årene modtaget adskillige priser, herunder De gyldne laurbær i 1967, Nordisk Råds Litteraturpris i 1970 og Modersmål-Prisen i 2001.

Han var en hyppig gæst i medierne og kendt som lidt af en provokatør. Han deltog blandt andet i den berømte happening på en trappe i Kulturministeriet i 1970, hvor han sammen med Niels Skousen og Ebbe Kløvedal Reich røg hash i protest mod lukningen af et kunstnerisk tilholdssted.

Hans seneste markante udfald fandt sted sidste efterår, da han i DR2's Deadline hævdede, at der kun fandtes 2000 begavede mennesker i Danmark, skriver Ritzau.

På de sociale medier strømmer det allerede frem med kondolencer. Den tidligere folketingspolitiker Lykke Friis viser også sin respekt til den nu afdøde forfatter.

- Klaus Rifbjerg var kongevejen for unge til litteraturens verden. For utallige var Den kroniske roman den 1. roman. Ære være hans minde, skriver hun på Twitter.

 

Opdateres løbende.

Klaus Rifbjerg - Fakta

Klaus Rifbjerg var en af Danmarks mest kendte forfattere. Han døde i en alder af 83.

Han har skrevet romaner, digtsamlinger, novellesamlinger, revy, skuespil, rejsebeskrivelser, erindringer, børne- og ungdomsbøger, essays, film, TV-serier og meget andet. Klaus Rifbjerg modtog De Gyldne Laurbær i 1967, Nordisk Råds litteraturpris i 1970 og Herman Bangs Mindelegat i 1997.

I 2006 blev Klaus Rifbjerg med novellesamlingen 'Og andre historier' sammen en del af den danske kulturkanon.

Karrieren startede i 1956 med digtsamlingen 'Under vejr med mig selv', og blev fulgt op af den legendariske roman 'Den kroniske uskyld' fra 1958. Se den fulde liste ved at følge linket i bunden af denne boks.

Andre nævneværdige værker

- Konfrontation - 1960

- Camouflage - 1961

- Weekend (Film) - 1962

- Og andre historier 1964

- Amagerdigte - 1965

- Der var engang en krig - 1966

- 12 Evergreens - Bent Fabricius-Bjerre og Klaus Rifbjerg - 1967

- Anna (jeg) Anna - 1969

- Marts 1970 - 1970

- Sommer - 1974

- Du skal ikke være ked af det, Amalia - 1974

- Kiks - 1976

- De hellige aber - 1981

- Det vil glæde - 1989

- Karakterbogen - 1992

- Huset - 2000

For en komplet oversigt henvises der til Klaus Rifbjergs wikipedia-side.