Knust Janni Ree: - Bare han kunne få en værdig død

Tv-kendissens far er dødssyg af kræft, og hun ville sådan ønske, at han kunne ende livet på et hospice

Janni Ree har ikke bare skullet håndtere hendes fars kræftsygdom de seneste år. Også gemalen, Karsten Ree, har været ramt af kræft. Foto: Stine Tidsvilde
Janni Ree har ikke bare skullet håndtere hendes fars kræftsygdom de seneste år. Også gemalen, Karsten Ree, har været ramt af kræft. Foto: Stine Tidsvilde

- Det er så forfærdeligt. Min far kan ikke tale mere. Han kan blinke med øjnene og græder, når vi er der. Han har ikke spist i 18 dage og ligner en KZ-fange, siger Janni Ree, der er knuget af sorg over sin 70-årige fars dybt alvorlige situation.

I årevis har han levet med kræft i leveren. Nu har den frygtede sygdom spredt sig.

- Han er terminal. Der er ikke mere at gøre, erkender hun ærligt og håber inderligt, at hendes elskede far kan komme herfra på en ordentlig måde.

Janni i sorg: Lægerne har opgivet far

- Bare min far kunne få en værdig død. Lige nu er han indlagt på Bispebjerg Hospital. Her gør de alt, hvad de kan for at holde ham i live. De har tømt hans bughule for ti liter væske og givet ham væske og protein i drop. Han får morfin og anden medicin, men jeg ville sådan ønske, at han var på et hospice, hvor der var mere ro i hans sidste tid, siger Janni Ree til Ekstra Bladet.

Hun har skrevet et længere blog-indlæg om den forgæves kamp for at få sin far på hospice.

'I min optik burde alle mennesker have mulighed for at tilbringe deres sidste timer i stille rolige og trygge omgivelser sammen med deres kære. Derfor er det uforståeligt for mig, at der findes så få hospicepladser i Danmark', skriver hun blandt andet.

Da Janni Ree i efteråret udgav sin bog, 'Gold Digger - I Think Not',  var det ikke til at se på hendes far, at han var alvorligt syg. Foto: Tariq Mikkel Khan
Da Janni Ree i efteråret udgav sin bog, 'Gold Digger - I Think Not', var det ikke til at se på hendes far, at han var alvorligt syg. Foto: Tariq Mikkel Khan

Hun mener, at hospitaler bør koncentrere sig om at behandle folk, der kan blive raske i stedet for at bruge ressourcer på at palliativ behandling, som hospicer burde tage sig af. Men sådan er det langt fra i Danmark, hvor Janni Ree sammenligner det at få en plads på et hospice med at vinde i lotto.

Kendte i chok: Så sygt oplevede vi sundhedsvæsenet

Hendes far havde håbet, at kunne dø hjemme hos sig selv, men da han for en uge siden faldt helt afkræftet om, var der ingen vej udenom en indlæggelse.

- Jeg besøger ham to gange om dagen, og vi går alle sammen grædende derfra. Det er så frygteligt at se den man elsker allermest ligge der. Han vil bare gerne dø. To gange har han hevet alle drop og alt ud. Det er som om, han er fanget i sin egen krop. Han er mere død end levende, siger Janni Ree, der er chokeret over, hvor hurtigt det er gået ned ad bakke for hendes far.

Janni Ree har undersøgt muligheden for at få sin far på et privat hospice.

- Men de findes desværre ikke i Danmark, siger hun.

Læs hele Janni Rees blog-indlæg her.

Janni Ree er aktuel i ‘Divaer i Junglen’ - hør hende fortælle om at være med i programmet her (Video: Christian Ørtoft)