Kollegerne mindes Ole Thestrup: - Han blev kult!

Skuespilleren Ole Thestrup nød stor faglig respekt blandt sine kolleger

Ekstra Bladet har talt med filmkritikker Jacob Wendt Jensen omkring Thestrups død

Tidligt fredag morgen døde Ole Thestrup i en alder af 69 år. Skuespilleren, der var kendt fra en lang række film, tv-serier og ikke mindst teatret, var meget respekteret i branchen, fortæller en række kolleger til Ekstra Bladet.

En af dem er Lars Brygmann, der for bare et år siden spillede sammen med Ole Thestrup i teaterstykket 'Erasmus Montanus' på Aarhus Teater. Han husker ham som en utrolig dygtig og helt særlig skuespiller.

- Det er utrolig trist at høre, at Ole er gået bort. Jeg fik en god mulighed for at tale med ham og lære ham at kende, da vi spillede sammen i 'Erasmus Montanus'. Han havde jo et interessant liv, og det fik jeg et indblik i, da vi spillede sammen. Jeg er virkelig glad for, at jeg nåede at lære ham at kende, fortæller han.

Thestrup siger farvel: Jeg vil have fred og ro

Lars Brygmann i Aarhus Teaters opsætning af 'Erasmus Montanus'. Ses her med hovedrolleindehaver Andreas Jebro (t.h.). Foto: Joachim Ladefoged
Lars Brygmann i Aarhus Teaters opsætning af 'Erasmus Montanus'. Ses her med hovedrolleindehaver Andreas Jebro (t.h.). Foto: Joachim Ladefoged

Helt særlig karakter
Lars Brygmann peger på, at Thestrup var meget realistisk omkring sin sygdom.

- Han vidste godt, at han havde levet et hårdt liv med smøger og alkohol. Han var en principfast mand, men han var også optimistisk, og han troede på det til det sidste. Han var på mange måder en solstråle, mener Brygmann.

Da Lars Brygmann og Thestrup spillede sammen i 'Erasmus Montanus', vidste Thestrup endnu ikke, at han havde kræft.

- Men han var helt klart en træt mand. Han sad meget ned, for han havde lige gennemgået en operation i knæet. Han vidste godt, at han ikke var frisk. Han ville gerne ned i vægt, og han havde levet et hårdt liv, men han var på ingen måde klar til at tage herfra endnu.

Ole Thestrup i rollen som Jeronimus i 'Erasmus Montanus'. Foto: Benjamin Nørskov
Ole Thestrup i rollen som Jeronimus i 'Erasmus Montanus'. Foto: Benjamin Nørskov

- Han var en helt særlig karakter. Han havde jo det her helt særlig overbid og den særlige dialekt. Han var en sjov mand, og det husker man ham for. Når Ole kom ind, var alle ofte flade af grin, for han havde noget indbygget sjovt i sig. Bare han åbnede munden, så grinede folk, siger Brygmann, der især husker ham fra Anders Thomas Jensens film som 'Blinkende lygter', 'Adams æbler' og 'Grønne slagtere'.

- Han var et fantastisk menneske med et fantastisk stort hjerte. Han var en éner. Han var enormt præcis og skarp og på mange måder grotesk. Han havde en god mimik. Han spillede helt ud til kanten, og han var i bund og grund bare en fantastisk og dygtig skuespiller.

Ole Thestrup i 'De grønne slagtere'. Foto: Rolf Konow
Ole Thestrup i 'De grønne slagtere'. Foto: Rolf Konow
 

Ole Thestrup er død

- Han endte med at blive kult

Peter Schrøder mener, at kollegaen opnåede kultstatus. Foto: All Over Press
Peter Schrøder mener, at kollegaen opnåede kultstatus. Foto: All Over Press
 

Peter Schrøder husker Ole Thestrup som en fantastisk skuespiller – og som en karakter.

- Jeg lærte Ole at kende fra vores tid sammen på Det Kongelige Teater i starten af 1980'erne. Og så har jeg været sammen med ham på Gladsaxe Teater, og jeg må sige, at jeg har set alle aspekter af ham, siger den 71-årige skuespiller og instruktør.

- Vi kender jo alle historien om, da han landede et fly – og hvorfor. Så det er jo ikke nogen hemmelighed, at han også havde den side. Den har jeg også set, siger Peter Schrøder og fortsætter:

- Han kunne jo godt – når han var i det hjørne – overskride nogle grænser en gang i mellem, men det som regel også skide morsomt. Men det var dejligt at se, at han fik styr på det med alkoholen, for det gjorde han jo, og Ole var en skide god skuespiller. Han var virkelig en karakter.

Det glæder Peter Schrøder, at Ole Thestrup fik så meget succes de seneste år. Blandt andet i en række børnefilm- og programmer på DR og i flere biograffilm.

- Han endte jo med at blive kult. Han blev dyrket af hele den der Anders Thomas Jensen-klan, der laver de der lidt syrede film. Der var det et must, at Ole skulle med. Og jeg kan godt se, hvad de kunne lide ved ham. Han var virkelig en karakter, slår han fast.

Læge om Thestrup død: Mange forhold gjorde, at den store krop gav op

Rørende at se ham hædret

Ole Thestrup sammen med holdet bag 'Badehotellet'. Amalie Dollerup i rødt. Foto: Jens Dresling
Ole Thestrup sammen med holdet bag 'Badehotellet'. Amalie Dollerup i rødt. Foto: Jens Dresling

Amalie Dollerup nåede at arbejde sammen med Thestrup på TV2s hitserie 'Badehotellet'.

- Han var et virkelig sødt og karismatisk menneske. Han har bidraget med de sjoveste og også mest tragikomiske karakterer i dansk film og teater, fortæller hun.

31-årige Dollerup glæder sig dog over, at Ole Thestrup nåede at blive hædret med en fornem pris i september.

- Hvor var det godt han nåede at få Lauritzen Prisen her i efteråret, hvor det var så rørende at se ham blive hædret, tilføjer hun.

Sindssygt original

Nicolas Bro har kun rosende ord tilovers for kollegaen. Foto: Linda Johansen
Nicolas Bro har kun rosende ord tilovers for kollegaen. Foto: Linda Johansen
 

- Man kunne altid mærke, når Ole var på settet. Det var, som om alting faldt på plads, lige så snart han trådte ind. Man blev sgu glad, og det smittede til alle, fortæller Nicolas Bro, der har arbejdet sammen med Thestrup på blandt andet 'Dræberne fra Nibe'.

- Det slog mig også altid, hvor glad han var, for det han lavede. Han glædede sig altid til den næste opgave, når vi snakkede om, hvad vi skulle bagefter. Han blev aldrig træt af at være skuespiller. Han var så sindssygt original. Dem er der sgu ikke så mange af, lyder det fra den 45-årige skuespiller.

Et stort talent

Lisbet Dahl. Foto: Philip Davali
Lisbet Dahl. Foto: Philip Davali

Lisbet Dahl spillede sammen med Thestrup i Tivoli Revyen i begyndelsen af 80'erne og er ked af at høre om hans død.

- Det er meget, meget trist og synd for hans familie, fortæller hun til Ekstra Bladet.

- Han var skidesød og et stort talent, slår hun fast om Ole Thestrup, som hun især husker i glansrollen fra 'Blinkende lygter' fra 2000.

- Han var i det hele taget en god figurtegner, konstaterer hun.

- Der var ingen som ham

Jesper Asholt er trist over Thestrups bortgang. Foto: Jan Sommer
Jesper Asholt er trist over Thestrups bortgang. Foto: Jan Sommer
 

Jesper Asholt har blandt andet spillet sammen med Ole Thestrup i 'Blinkende Lygter' og forestillingen 'Jean de France' af Ludvig Holbeg.

- Det er utrolig trist. Han var det mest optimistiske og generøse menneske, jeg nogensinde har mødt. Han var den type, der altid delte ud af sine erfaringer og stillede sig selv til rådighed for alle mennesker, selvom han selv havde det svært, fortæller han og tilføjer, at han er glad for, at han nåede at lære Thestrup at kende.

- Jeg nåede jo at følge med i både hans op- og nedture, og selvom han blev syg og kæmpede med sit, så havde han altid overskud. Han var altid glad og optimistisk omkring sit arbejde og sit liv, mener Asholt.

- Jeg så ham ikke i den sidste tid. Men jeg fulgte med i, hvordan det gik på sociale medier. Jeg havde faktisk indtrykket af, at det gik bedre med ham. Han troede jo selv på det bedste til det sidste, så det er utrolig trist, at det så ikke er gået alligevel. Det var jeg enormt ked af at høre, siger han.

Ole Thestrup i 'Blinkende lygter' fra 2000. Foto: PR
Ole Thestrup i 'Blinkende lygter' fra 2000. Foto: PR

- Jeg husker ham bedst fra 'Blinkende Lygter', hvor jeg også selv var med. Men han var jo en markant type og skuespiller. Der er kun én Ole Thestrup. Han har så meget karakter. Han tilførte noget helt specielt til de film, han var med i, og han var en helt særlig person. Der var ingen som ham.