Kronisk syg Ibi jubler: - I dag fejrer jeg en milepæl

Tv-værten har det nu så godt, at hun kan slippe af med sin daglige medicin

- Hold kæft hvor føles det rart ikke at proppe sig med orange, hvide, gule og blå piller mere, der får mit indre liv til at skrige og mine kinder til at eksplodere, skriver Ibi Makienok. Foto: Stine Tidsvilde
- Hold kæft hvor føles det rart ikke at proppe sig med orange, hvide, gule og blå piller mere, der får mit indre liv til at skrige og mine kinder til at eksplodere, skriver Ibi Makienok. Foto: Stine Tidsvilde

For tre et halvt år siden blev tv-værten Ibi Makienok indlagt med dobbeltsidet nyresvigt. Hendes tilstand var så alvorligt, at den var ved at koste hende livet, og siden har hun været igennem et langt og opslidende sygdomsforløb og har måttet indstille sig på et liv som kronisk syg.

Men nu er der et kæmpe lyspunkt i Ibi Makienoks liv. På Instagram jubler den 43-årige tv-vært over, at lægerne nu vurderer, at hun har det så godt, at hun kan droppe sin medicin.

Dansk tv-vært taler ud om alvorlig sygdom: - Jeg var tæt på at dø

-  I dag fejrer jeg en milepæl i mit voksenliv - som ikke har noget med job, succes eller penge at gøre. Piller, som har holdt min krop i 'balance' (og ubalance) er nu endelig taget fra mig. Nu ser jeg fremad - og der bliver stadig holdt øje med mig. Hold kæft hvor føles det rart ikke at proppe sig med orange, hvide, gule og blå piller mere, der får mit indre liv til at skrige og mine kinder til at eksplodere, skriver hun blandt andet på Instagram.

I januar 2017 fortalte Ibi Makienok for første gang om sin livstruende sygdom. Her stod hun også frem med et billede af sig selv, hvor den ellers så smukke tv-vært næsten ikke var til at kende.

Ibi Makienok stod modigt frem med dette billede. Privatfoto
Ibi Makienok stod modigt frem med dette billede. Privatfoto

- Jeg er taknemmelig for at være i live. Så kan det godt være, jeg er blevet lidt tyk og har store rande under øjnene, bløder ud af munden, når jeg nyser, jeg har hallucinationer, og mit hår falder af. Men mit hjerte slår endnu, jeg har min søn, min mand og mine tanker. Og så har jeg to nyrer, der kæmper om at komme op på et niveau, der gør, at jeg måske en dag kan leve normalt igen, skrev hun på foreningen 'Organdonation - ja tak's hjemmeside.

Siden Ibi Makienok blev syg, har organdonation fyldt meget i hendes liv.

Ibi kronisk syg: - Jeg græder meget for tiden

- Det er vigtigt at emnet bliver afdramatiseret. Vi har en tendens til at have berøringsangst med alt, hvad der har med døden at gøre, og for mig er det bare vigtigt, at folk tager stilling - lige meget om de er for eller imod, sagde hun til Ekstra Bladet i efteråret i forbindelse med et tv-program, hun lavede om netop organdonation på DR1.

Ibi Makienok har ikke selv haft brug for at få en ny nyre - endnu, som hun sagde. Hun skal til gengæld passe rigtig godt på dem, hun har.

- Jeg er det, der hedder kronisk nyresyg. Det kommer man ikke bare sådan over, sagde Ibi Makienok til Ekstra Bladet.

Ibi: Sådan er mit liv som kronisk syg

En af konsekvenserne ved hendes sygdom er, at hun hele tiden skal tænke på, hvad hun indtager.

- Jeg må ikke drikke så meget mere. Det gælder al væskeindtag - også suppe og vand og sådan noget. Når jeg for eksempel træner, skal jeg tænke meget over, hvad jeg drikker, for alt skal jo igennem nyrerne, forklarede hun.

Organdonation får også en bemærkning i Ibi Makienoks seneste opslag på Instagram:

- Jeg er stadig med alle jer der stadig lider og har jeres at bøvle med. Husk at tænke og snakke om organdonation. Det handler om os allesammen, skriver hun.

Sygdomsplaget Ibi: Jeg vil vinde kampen

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Ibi Makienok.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.