Kvinde stod frem i droppet dokumentar: - Det er ubegribeligt

En af de kvinder, der medvirker i TV2's nu skrottede MeToo-dokumentar, er rasende og såret over, at projektet nu er blevet droppet

Jes Dorph-Petersen og Jens Gaardbo er begge færdige på TV2 som følge af en undersøgelse om krænkende adfærd.
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Siden september har TV2-ansatte arbejdet på en dokumentar omkring MeToo på danske arbejdspladser - herunder TV2 selv.

Det kunne Ekstra Bladet tilbage i december fortælle, men onsdag meddelte TV2 så i en intern mail til deres ansatte, at de havde valgt at droppe projektet med henvisning til, at de i researchfasen har fundet ud af, at en del af episoderne handlede om netop dem selv.

Den overraskende udmelding har skabt vrede hos flere af de kvinder, der er involveret i dokumentaren og i den forbindelse har stået frem og fortalt om seksuelle krænkelser i deres tid på TV2.

Det fortæller en af kvinderne til Ekstra Bladet.

I forbindelse med dokumentaren har hun for første gang fortalt åbent om sin egen oplevelse med seksuelle krænkelser, da hun for flere år tilbage var ansat som journalist på TV2.

Kvinden ønsker på nuværende tidspunkt at være anonym, men Ekstra Bladet kender hendes fulde identitet og har fra flere af hinanden uafhængige kilder fået bekræftet, at hun er med i dokumentaren.

Kvinden fortæller, at hun er rystet over, at TV2 nu har valgt at droppe dokumentaren. 

- Jeg synes, det er super ærgerligt. Nu havde vi muligheden for at fortælle vores version på en måde, hvor der var tid og plads til at få alle detaljer med. Dokumentaren handlede jo om kulturen på TV2, og hvordan det kunne gå så galt, som det gjorde, siger hun og fortsætter:

- Jeg havde håbet på, at det kunne være et godt og sagligt indspark i debatten om sexisme og MeToo. Jeg synes, det er på tide, at nogen tør stå frem, og derfor sagde jeg ja - i det håb at andre ville få lyst og mod på det samme. Måske ville andre kunne skamme sig lidt mindre over de ting, de oplever. Men det er åbenbart sværere, end jeg troede.

Jens Gaardbo og Jes Dorph-Peterser begge blevet afskediget fra TV2 efter en intern undersøgelse om seksuelle krænkelser på kanalen. Foto: Mogens Flindt
Jens Gaardbo og Jes Dorph-Peterser begge blevet afskediget fra TV2 efter en intern undersøgelse om seksuelle krænkelser på kanalen. Foto: Mogens Flindt
 

Ifølge kvinden anså hun TV2 som det helt rigtige sted at stå frem.

TV2 dropper MeToo-dokumentar

- Jeg syntes, TV2 var det helt rigtige sted at sende sådan en dokumentar, og det ville klæde dem. Men sådan skulle det åbenbart ikke være.

Kvinden fortæller, at hun er en af dem, der har deltaget i TV2's eksterne advokatundersøgelse, der blandt andet har kostet de to profilerede værter Jes Dorph-Petersen og Jens Gaardbo jobbet hos TV2.

- Mit motiv i det her har aldrig været at få fyret nogen, men at få sparket ordentligt gang i debatten. Og det lukker TV2 ned for nu, siger hun.

TV2's nyhedschef Jacob Kwon meldte onsdag ud til de ansatte på TV2, at de havde valgt at droppe dokumentaren. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
TV2's nyhedschef Jacob Kwon meldte onsdag ud til de ansatte på TV2, at de havde valgt at droppe dokumentaren. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
 

'Det passer ikke'
- Hvad tænker du om, at Jacob Kwon fortæller, at de har valgt at droppe dokumentaren, fordi de i researchfasen har fundet ud af, at de her sager handler meget om kanalen selv?

- Jeg forstår ikke deres forklaring. De siger, at den blev stoppet i researchfasen, hvilket ikke er sandt. Deres journalister var hos mig i efteråret og lavede optagelserne, og så vidt jeg forstår, var den næsten klar til at blive sendt, siger hun og fortsætter:

- TV2 havde chancen for at fortælle vores historier selv, og den gav vi dem efter megen overtalelse. Og så vil de pludselig ikke alligevel? Det giver ingen mening for mig.

Sådan lød det i mailen fra Jacob Kwon

'Vores vurdering er, at TV2 grundlæggende ikke er de rigtige til at undersøge sig selv – og dermed ikke de rigtige til at producere og publicere en dokumentar, når indholdet er endt med i høj grad at handle om os selv. Derfor går vi ikke videre med projektet,' skriver nyhedschef Jacob Kwon i en intern mail til ansatte på TV2.

'I denne situation, hvor dokumentarprojektet i høj grad er kommet til at handle om os selv, vil der formentlig være delte meninger om beslutningen om at stoppe projektet. Der er ikke nogen lette løsninger her. Hvis I har behov for at vende den beslutning, er I meget velkomne til at tage fat i mig, slutter Jacob Kwon den interne mail.

Kvinden fortæller, at hun lige nu er meget påvirket af situationen. Det har nemlig for hende krævet stort mod og meget betænkningstid at stå frem, fortæller hun.

- Jeg synes, det er ubeskriveligt hårdt. Det var sindssygt hårdt at skulle fortælle min historie i efteråret for første gang i tyve år. Jeg har haft dage, hvor jeg bare græd og ikke kunne stoppe, og jeg har været plaget af mareridt, siger hun og fortsætter:

- Det har absolut ikke været sjovt, men jeg tog en beslutning om at deltage alligevel, fordi jeg mente, det var det rigtige at gøre. Det var ikke en let beslutning. Og så sker det her. Det er ubegribeligt. Og lidt en hån imod os, der stillede op.

Kvinden fortæller videre, at hun sammen med en række andre fortsat vil kæmpe for, at dokumentaren ser dagens lys.

- Jeg ved ikke, hvad vi gør endnu, men det slutter ikke her, siger hun og fortsætter:

- Jeg må bare sige, at jeg er virkelig ked af det, og jeg føler mig trådt på. Jeg deltog i TV2's advokatundersøgelse og senere deres egen dokumentar i håb om, at vi kunne få lavet om på noget. Men så blev det åbenbart for meget for dem.

Hun understreger, at hun på nuværende tidspunkt ikke har lyst til at gå i detaljer med de seksuelle krænkelser, hun har oplevet i sin tid på TV2.

Kwon: Det er lodret forkert

Ifølge Jacob Kwon passer det ikke, at dokumentaren var mere eller mindre færdig, da han onsdag tog beslutningen om at trække stikket på den.

- Det er lodret forkert. Fuldstændig, siger han til Ekstra Bladet og afviser, at han har set klip fra den, inden han tog beslutningen.

- Nej, jeg har ikke set nogen klip fra den. Der er ingen dokumentar, så dine oplysninger om, at vi skulle have en næsten færdig dokumentar er simpelthen forkert.

- Men er der foretaget optagelser, eller har der kun været researchinterviews?

- Nej, nej. Der er lavet nogle optagelser. Det er helt normalt, at man sideløbende med research også laver optagelser undervejs. Så der er både optagelser og research, men det er langt fra færdigt og langt fra at kunne udkomme.

- Men du har ikke set optagelserne?

- Nej, siger han og afviser, at beslutningen er taget, fordi dokumentaren ville stille TV2 i et dårligt lys.

- Nej, slet ikke. Det er jo også derfor, at vi har kontaktet de medvirkende og sagt, at det står dem frit for at kunne fortælle deres historier et andet sted. Vi synes bare ikke, at vores troværdighed kan holde til, at vi undersøger os selv. Men hvis de kan finde et andet medie, der gerne vil bringe deres historier, så har de vores velsignelse.

Jacob Kwon forstår dog godt, hvis de kilder, der har valgt at tale med TV2, er skuffede over beslutningen.

- Det kan jeg udmærket forstå. Jeg beklager også over for dem, at vi ikke kommer til at udkomme med den dokumentar, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU