Langer ud efter Sofie Linde

Nikita Klæstrup langer ud efter Sofie Linde, efter hun for åben skærm afslørede krænkelsessag i DR

Nikita Klæstrup mener ikke, at Sofie Linde har håndteret situationen på en gavnlig måde. Foto: Per Lange
Nikita Klæstrup mener ikke, at Sofie Linde har håndteret situationen på en gavnlig måde. Foto: Per Lange

Fredag forklarede Sofie Linde, at hun ikke har tænkt sig at afsløre identiteten på den 'tv-kanon', der ifølge hende forsøgte at afpresse hende til et blowjob, da hun arbejdede i DR som 18-årig.

Det skete i et interview på TV2 News.

Her blev den 30-årige værtinde spurgt til, hvorvidt hun synes, det er fair, at hun har startet debatten for åben skærm til Zulu Comedy Galla, men ikke fører den til dørs ved at udpege manden, der har udsat hende for krænkelserne.

- Ja, det synes jeg. Det er en oplevelse, jeg har oplevet. Det er min oplevelse, og jeg har lovet mig selv, inden den her tale skulle holdes, at jeg ville gøre mit ypperste for at have fokus på bolden og få debatten lidt højere op, sagde hun til tv-kanalen.

Senere i interviewet tilføjede hun:

- Det handler for mig om at sætte fokus på en kultur, som særligt var engang, men som stadig eksisterer. Jeg synes ikke, jeg tager noget fra dem, der ikke turde sige nej. Havner du i den situation, så kan du godt sige nej, og jeg lover, at det nok skal gå alligevel.

Til Ekstra Bladet fortalte DR's HR-chef, Nanna Abildstrøm, fredag, at Sofie Linde ikke ønsker at gå videre med sagen, og at DR derfor har lukket den.

Den udmelding har vakt en del kritik. Blandt andre fra tv-personligheden Nikita Klæstrup.

Sofie Linde: Derfor nævner jeg ikke navnet

Ganske skadeligt
I et opslag på sin Instagram-profil kritiserer hun Sofie Lindes udtalelser, som hun mener i flere tilfælde gør mere skade end gavn.

'Kære Sofie Linde', indleder hun opslaget og fortsætter:

'Jeg har enormt meget respekt for, at du taler ud om sexchikane i mediebranchen. Men der er nogen problemer, som jeg føler, at jeg bliver nødt til at italesætte. Dine udtalelser om, at du blot ønsker at sætte fokus på, at kvinder godt 'bare' kan sige nej er ikke inspirerende. De er derimod ganske skadelige', skriver hun og fortsætter:

'Jeg er sikker på, at det ikke er din intention, men det spiller på præmissen om, at sexchikane og overgreb ikke ville eksistere, hvis vi kvinder 'bare' tog os sammen. 'Bare' mandede os lidt op og 'bare' lærte at sige fra. Det fjerner ansvaret fra de mænd, som udnytter deres magtpositioner og lægger ansvaret over på unge kvinder, som frygter for deres karriere og deres position, hvis de 'bare' siger nej'.

Negligerer problemet
Til Ekstra Bladet fortæller Nikita Klæstrup, at hun derfor synes, at Sofie Linde ender med at negligere problemet.

- Jeg synes jo, det er en rigtig vigtig debat, hun tager op, og det er flot, at Sofie Linde står frem. Det skal vi have meget mere af. Men jeg føler, at hun ender med at føre en meget uheldig diskurs videre. Hun negligerer de magtstrukturer, som gør, at man ikke 'bare' kan sige nej, og så sker der ikke mere, siger Nikita Klæstrup og fortsætter:

- Sofie Linde har jo en fantastisk karriere til trods for hendes oplevelse. Men det er ikke normen. Hun er undtagelsen fra reglen. At sige nej er ikke bare ligetil, og det er ikke noget, man bare gør, og jeg synes, hendes udtalelser er med til putte ansvaret over på individet og væk fra krænkeren. På den måde lader hun os andre i stikken, og det er efter min mening misforstået søstersolidaritet at sige, at 'jeg klarede den, så det kan I også'. For det er ikke alle, der kan det.

Det var fra scenen til Zulu Comedy Galla, at Sofie Linde fortalte om episoden i DR. Det fik publikum til at give hende stående applaus. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Det var fra scenen til Zulu Comedy Galla, at Sofie Linde fortalte om episoden i DR. Det fik publikum til at give hende stående applaus. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
 

Samtidig stiller Nikita Klæstrup sig også kritisk over for, at Sofie Linde ikke ønsker at udpege sin krænker og lade DR gå videre med sagen.

'Du ønsker ikke at give hans navn til DR. Du føler, at dit arbejde er klaret nu. Det er det ikke. Jeg ved ikke, hvor denne her mand er nu. Jeg ved ikke om han stadig er i mediebranchen - det går jeg ud fra baseret på dine udtalelser. Hvad jeg ved er, at hans handlinger aldrig har fået konsekvenser', skriver hun på Instagram og tilføjer til Ekstra Bladet:

- Hun lader os i stikken ved ikke at navngive gerningsmanden til DR, så de kan undersøge sagen. Det er virkelig godt, at de her sager kommer frem, men hvis det ikke får nogen konsekvenser for krænkerne, så kan de blive ved, siger hun.

Ifølge Nikita Klæstrup har hendes opslag fået mange positive reaktioner og sat gang i en debat, og det var netop det, hun ønskede.

- Jeg vil jo gerne sætte fokus på, at det ikke bare er ligetil. Der er mange magtstrukturer, som gør det svært for kvinder at sige nej, og man skal ikke føle sig som et dårligere menneske, hvis man ikke kunne sige nej på den måde, som Sofie Linde gjorde. Derudover vil jeg også gerne sætte fokus på, at ansvaret ikke er på den enkelte. Det er ikke os kvinders skyld. Det er krænkerens skyld, siger hun og tilføjer:

DR lukker blowjob-sag

- Hvor ville det være fedt, hvis vi virkelig bare kunne sige nej. Men det ville være endnu federe, hvis vi ikke blev mødt med tilbuddet om enten at sutte pik eller få smadret vores karriere. Det er der, problemet ligger. Derfor håber jeg også, at Sofie Linde ser det her, og at det får hende til at reflektere.