Annonce:
Annonce:

Larmende tavshed: Klapper i om Linse-bog

Forlaget bag 'Linse og Didde: Møgkællinger har det sjovere' vil ikke over for Ekstra Bladet forklare tankerne bag bogen

Linse Kessler og Didde Skjelmoses samtalebog har vakt stor opsigt. Foto: Politikens Forlag 2021
Linse Kessler og Didde Skjelmoses samtalebog har vakt stor opsigt. Foto: Politikens Forlag 2021
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Når en ny bog udkommer, er det normalt ingen sag at få forfatter, forlag eller andre involverede til at stille op til interviews for at skabe omtale.

Men da Ekstra Bladet i weekenden kunne bringe psykolog Sølve Storms kritik af den nyligt udkomne samtalebog 'Linse og Didde: Møgkællinger har det sjovere', var det langt fra tilfældet.

Her blev Ekstra Bladet i stedet mødt af en mur af tavshed.

I bogen beskriver Linse Kessler i detaljer sit nøje planlagte knivstikkeri mod en veninde i 1995, og den passage har ifølge Sølve Storm karakter af psykisk vold mod offeret.

Annonce:

- Det virker, som om man ikke har tænkt på offeret, da man har udgivet denne bog. Jeg ser det som ret alvorligt, at man udgiver med offerets fornavn. Der er tale om en ret seriøs fejl, når man tænker på, hvor meget vi ved om offerpåvirkning i dag. Måske kunne det være gået for ti år siden, men vi ved bedre nu, lyder det fra Sølve Storm.

Sådan omtales offeret i bogen

I bogen skriver Linse, hvordan hendes veninde klagede alt for meget, efter hun havde stukket en langbladet og takket jagtkniv i maven på hende - helt ind til skæftet:

'Hun sad på gulvet og jamrede over, at det gjorde ondt, og hun fablede om engle, der steg ned fra oven', lyder det syrligt fra den kriminelle realitydeltager.

Også Didde fortæller om, at hun truede offeret på hospitalet. Kvinden havde fået perforeret sin tyndtarm af knivstikket og havde været i livsfare.

'Jeg besøgte (...) på hospitalet, og hun havde det ikke tiptop,' lyder det fra Didde, der fortæller, at kvinden fortalte hende, at hun var bange, hvortil Didde svarede, at det 'skulle hun også være', og at hun 'skulle hilse fra én og sige, at nu lukkede hun røven'.

Tævet på Christiania
Linse fortæller, hvordan hun efter sin løsladelse - 15 måneder senere - møder kvinden, som hun stak ned, og fortæller hende, at hun skal forlade Bryggen.

'Har du ikke forstået, du ikke skal være på Bryggen længere? Sagde jeg til hende. Hun var fandeme tungnem,' lyder det.

Til det svarer Didde, at Linse blev nødt til at 'tæve hende', og det var præcis, hvad Linse lidt efter gjorde på Christiania.

I bogen fortæller Didde, at kvinden efter den sidste afstraffelse endte med at flytte til udlandet.

'Nå, men så virkede jo at bede hende om at skride ad H til,' afslutter Linse, som i bogen kalder den tidligere veninde for 'en kæmpenar' og skriver, at kvinden endte med 'at få rigtig ondt i tyndtarmen'. Samtidig gør hun det klart, at hun fortjente 'en straf' for at have sladret.

Didde Skjelmose går også til kvinden, som hun beskriver som en 'tilflytternar' med 'flagrende pædagogpatter'.

Den kritik ønsker JP/Politikens Forlag, som står bag bogen, der af forlaget bliver beskrevet som 'hjertevarm' og 'humoristisk', dog ikke at svare på.

Ekstra Bladet har bedt om et interview med bogens redaktører og med forlagschef Kim Hundevadt, men det har de ikke ønsket at stille op til.

Afviser at kommentere
I stedet har Kim Hundevadt sendt et skriftligt svar, som dog ikke besvarer Ekstra Bladets spørgsmål. Svaret fremgår i boksen nedenfor.

'Nuanceret indblik'

'I ’Linse og Didde’ er vi på godt og ondt tilbage i 90'ernes Bryggen, der var præget af rockere, narkohandel og vold. Det er den verden, Linse og Didde er formet af, og det er den verden, vi får et indblik i i bogen.

Det er altid en balance, når man omtaler voldssager, men selvom Linse på den ene side redegør for, hvordan hun tænkte dengang for 26 år siden, så mener vi også, at hun redegør for, hvordan hun ser på det i dag, mildt sammentrukket citat fra s. 61: "Jeg ved godt, at nogle vil tænke, at jeg gik for vidt. At det jo ikke er i orden at stikke en anden person ned. Og det var det jo heller ikke. Men det skyldtes, at jeg var i livsfare. Og (...) overlevede jo gudskelov."

Hvis man læser bogen i sin helhed, synes vi, at man får et nuanceret indblik i en barsk, men også på mange måder rørende verden', skriver Kim Hundevadt til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet ville gerne have haft forlagschefens svar på følgende spørgsmål:

- Har I i forbindelse med bogens tilblivelse forsøgt at række ud til offeret for at få hendes side af sagen?

- Hvilke tanker har I har gjort jer om de fornærmelser, offeret udsættes for, og at offerets fornavn nævnes?

Annonce:

- Og hvordan forholder I jer til oplysningen om, at de ting kan være med til at retraumatisere offeret?

Han henviser i stedet til det skriftlige svar og afviser at kommentere yderligere.

Tavshed
Ekstra Bladet har stillet samme spørgsmål til bogens forfatter, Michael Holbek, der heller ikke har ønsket at kommentere.

Fra TV3, der med programmer som 'Familien fra Bryggen' i stor stil står bag Linse Kesslers kendisstatus, er der også larmende tavshed om kritikken trods flere henvendelser fra Ekstra Bladet.

Også Linse Kessler selv nægter at svare på spørgsmål.

'Jeg ønsker ikke at blive kontaktet af jeres lorteblad længere. Venligst slet mit nummer, og skriv så en masse bræk og usandheder, som I plejer,' lyder det i en sms fra Linse til Ekstra Bladet.

Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at indhente en kommentar fra offeret.

Annonce:

Røde ører

Ifølge kommunikationsekspert William Atak, der er specialist i håndtering af shitstorms, er det dog ikke så mærkeligt, at de involverede parter stikker hovedet i busken.

- Der nok en redaktør, der har lidt røde ører her. Hvis det var et mindre professionelt forlag, kunne man godt forestille sig, at de enten ikke havde tænkt over konsekvenserne, eller måske har tænkt, at den negative omtale også er en form for reklame, men jeg har svært ved at forestille mig, at Politikens forlag er interesserede i at være afsender på den form for chikane mod et offer, hvad end Linse skulle tænke, siger William Atak.

Han understreger, at han ikke kender den konkrete sag i detaljer og derfor kun kan udtale sig om, hvordan håndteringen af sagen ser ud udefra.

- Der er to måder at håndtere sådan en shitstorm på: Enten deltager man i debatten, eller også tier man debatten ihjel. Hvis der har været god omtale af bogen i andre medier, er det ikke sikkert, det kan betale sig for forlaget og forfatteren at gå ind i debatten, for så er situationen stadig håndterbar, siger han og fortsætter:

- Men hvis der omvendt kommer kritisk fokus på det andre steder, eller at folkedomstolen tager over, og det koger over på sociale medier, kan de blive tvunget til at forholde sig til det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: