Laust fra 1864 får fornem sprogpris

Skuespiller Jakob Oftebro bevæger sig hjemmevant i hele Norden, og nordiske sprog er en passion for ham

jakob Oftebro har fået en flot sprogpris. (Foto: Per Arnesen, Miso Film)
jakob Oftebro har fået en flot sprogpris. (Foto: Per Arnesen, Miso Film)

Egentlig er han nordmand. Men den 28-årige Jakob Oftebro, som siden 2008 har boet på Nørrebro i København, er efter eget udsagn den største 'danskofil', man kan forestille sig.

Vi har lige set ham dø i hovedrollen som den unge fynbo Laust i det omdiskuterede historiske dramaserie '1864', og nu bliver Jakob Oftebro hædret med Nordens sprogpris 2014.

Norske Jakob Oftebro, der spiller Laust i '1864', har en af hovedrollerne i Ole Bornedals serie. Det formilder dog ikke de norske anmeldere. (Foto: Per Arnesen, Miso Film) TV Nordmændene hader også 1864

Han får prisen for sit brændende engagement for nordisk sprogforståelse. Han er et lysende eksempel på, at en skuespiller kan lykkes i flere steder i Norden. Gennem sit virke bruger han hele spektret af det skandinaviske sprog og leger med forskellige dialekter, lyder begrundelsen.

- Det er en stor ære og utrolig rørende at modtage Nordens sprogpris. Jeg arbejder hver dag for, at vi skal se og engagere os i vores naboers historier og problematikker, siger han i en pressemeddelelse fra Foreningen Norden.

1.170.000 danskere så med, da finale-afsnittet af '1864' blev sendt søndag aften. (Foto: Per Arnesen / Miso Film) TV Ekspert: Dårlig omtale har været god for 1864

Jakob Oftebro har medvirket i den oscarnominerede norske spillefilm 'Kon-tiki', og han har gjort sig bemærket som brutal terrorist i DR-serien 'Broen II'. Han er også med i en række film og tv-serier, der først bliver vist i 2015 - blandt andet 'Guldkysten', 'Skammerens Datter' og 'Så ock på jorden'.

Oftebro kom ind på Statens Teaterhøgskole Oslo som 18-årig. Han arbejde ved Rogaland Teater, inden han tog til København og læste videre på Statens Teaterskole i København.

Foreningen Norden har siden 2010 uddelt Nordens sprogpris. De fire tidligere priser er gået til Islands tidligere præsident Vigdís Finnbogadóttir, den danske skuespiller Ghita Nørby, den svenske musiker Timbuktu og den norske tv-vært Fredrik Skavlan.

De otte timer i selskab med Didrik, Peter og Laust kostede 173 millioner kroner. (Foto: DR/Per Arnesen) TV De betalte '1864': - Pengene kunne være brugt bedre