Laver egne coronaregler: - Folk skal til at falde ned

Ditte Julie Jensen får hug på Instagram for at lave sine egne coronaregler på arbejdet

Ditte Julie Jensen mener, at de regler, hun har sat for sine ansatte, er tilstrækkelige. Foto: Mogens Flindt
Ditte Julie Jensen mener, at de regler, hun har sat for sine ansatte, er tilstrækkelige. Foto: Mogens Flindt
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Iværksætter og tidligere deltager i 'Den store bagedyst' Ditte Julie Jensen er havnet i en mindre shitstorm på sin Instagram-profil, hvor hun har delt et opslag fra sin hverdag på kontoret.

På billedet sidder Ditte Julie Jensen tæt ved siden af en af sine ansatte, men det er ikke kun den manglende afstand, der har fået hendes følgere op i det røde felt.

Til opslaget har hun nemlig skrevet følgende:

'Jeg kan desværre ikke drive min forretning hjemmefra. Derfor har vi lavet vores egne regler, for vi alle kan gå på arbejde og føle os trygge'.

Det har fået flere følgere til at gå til tasterne.

'Det må være skønt at leve i sin egen parallelverden og lave egne regler! Hvorfor tror du der sidder kloge mennesker i Sundhedsstyrelsen og laver de her regler! For sjov? Men næææh i skal da have fællesmorgenmad og sidde helt op i hovederne på hinanden', skriver en.

'I overholder jo på ingen måde restriktionerne. Tag dog noget ansvar - du viser på ingen måde samfundssind', skriver en anden.

Her er retningslinjerne for private arbejdspladser

På de offentlige myndigheders hjemmeside coronasmitte.dk lyder anbefalingerne til de private arbejdspladser således:

'Private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.'

'Opfordring til skærpet opmærksomhed på ikke at gå på arbejde med symptomer.'

'Opfordring til offentlige og private arbejdsgivere om at sikre, at sociale arrangementer på og i tilknytning til arbejdspladsen aflyses.'

'Hvis du skal på arbejde og tager offentlig transport, så opfordres du til at rejse uden for myldretiden eller tage cyklen eller bilen.'

Handler om uvished
Ditte Julie Jensen tager dog kritikken med ophøjet ro, da Ekstra Bladet fanger hende over telefonen.

- Folk skal til at falde ned og lade være ved at tro, at vi allesammen skal rende rundt og opføre os som bittesmå politibejtente. De har så travlt med alle andre mennesker end sig selv, og de bliver helt frustrerede og bitre over andre, fordi det er en hård tid for os alle sammen, siger hun.

Hun understreger, at hun ikke viser hele virkeligheden i opslaget.

- Det handler om uvished. Folk har så travlt med at lege kloge på mig og min forretning. I deres øjne kræver det kun en computer og et køkken at drive den hjemmefra, men jeg kan ikke bare flytte 120 kvadratmeter pakket med bageudstyr hjem i mit køkken. Jeg sælger også bøger via min webshop, som jeg ikke bare kan tage med hjem i min stue, siger hun.

- Men hvad mener du, når du skriver, at du har lavet dine egne regler?

- Mette Frederiksen siger jo ikke, at vi ikke må gå på arbejde. Vi er mig og mine fire ansatte, som møder ind på kontoret, og det passer med, at vi ifølge retningslinjerne må være, dem vi er. Vi er der ofte ikke alle sammen samtidig, og vi lader os teste to gange om ugen.

- Derudover spritter vi af og lufter ud en gang i timen, og alle dørhåndtag og overflader sprittes af løbende, siger hun.

Ser ikke andre
Ditte Julie Jensen fortæller videre, at hun har begrænset sin sociale boble til sine ansatte og sin familie, og derfor har hun ikke noget problem med at sidde tæt, som hun gør på billedet.

- Det er min virkelighed. Vi er fem mennesker, der går på arbejde og kæmper for at overleve. Hvis jeg skulle køre det hjemmefra, ville jeg maksimalt klare mig i et par måneder.

- Jeg har også valgt at holde min søn hjemme fra børnehave, for at det kan lade sig gøre, siger hun.

- Men vælger du ikke selv at sætte røven i klaskehøjde, når du lægger et billede ud, hvor I sidder så tæt?

- Det gør jeg uden tvivl. Men jeg tænker også, om vi altid bare skal tie? Vi fem har lavet nogle retningslinjer, som gør, at vi kan gå trygt på arbejde og se hinanden i øjnene, siger hun.

Ekspert: Afstand er vigtigt

Ifølge professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos bør man også i private virksomheder overholde anbefalingen om afstand, selvom der kun er tale om en anbefaling.

- Der er en grund til, at man siger, at der skal være to meter. Man har for nylig ændret anbefalingen tilbage fra en meter til to meter, og det er i virkeligheden at vende tilbage til den oprindelige anbefaling. Selvom det kan være upraktisk, så er det klogt at sige to meter, fordi vi ved, at virus godt kan bevæge sig et stykke vej i luften, siger han.

- Hvis man ikke har mulighed for at holde afstand, er der så andet, man kan gøre for at mindske smitterisikoen?

- Så er mundbind den mulighed, man har. Det er ikke en erstatning for afstand, og det er ikke noget, man anbefaler i den almindelige dagligdag, siger han.

- Hvad hvis man bliver testet ofte?

- Det er selvfølgelig også en del af strategien. Jo oftere man testes, desto mindre sandsynlighed er der for smittespredning. Noget andet, man kan gøre mere ud af, er udluftning. At lufte ordentligt ud betyder meget, siger han.

- Der er jo kun tale om anbefalinger, men synes du som ekspert, at man burde gøre det til krav?

- Det er en politisk beslutning. Hvis det bliver krav, skal man også have et system, der kan sanktionere dem, der ikke overholder kravene, ellers ville det være et tomt slag i luften. Men jeg vil gerne understrege, at det ikke bare er nogle anbefalinger, man har udstedt for sjov, siger Hans Jørn Kolmos.

Ditte Julie Jensen har tidligere været med i 'Den store bagedyst', og det er ikke en helt billig affære. Det fortæller flere tidligere deltagere til Ekstra Bladet (+).

Afstandskravet blev 5. januar hævet til to meter. Få overblikket over de seneste restriktioner i Danmark her.
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind