Annonce:
Annonce:

Linde i TUI-samarbejde - Russisk Putin-støtte er største aktionær

Sofie Linde skriver rejseanbefalinger hos TUI, som har sendt hende på betalt ferie i Thailand. TUIs største aktionær er en russisk milliardær med direkte forbindelser til Vladimir Putin, men tv-værten afviser kritik

Sofie Linde havde sidste år et ukrainsk flag på kinden under 'X factor', men nu har hun indgået et samarbejde med russiskejede TUI. Foto: Tariq Mikkel Khan
Sofie Linde havde sidste år et ukrainsk flag på kinden under 'X factor', men nu har hun indgået et samarbejde med russiskejede TUI. Foto: Tariq Mikkel Khan
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Sofie Linde er en af landets mest populære tv-værter, som står for familiehyggen i 'X Factor' og lignende programmer.

Men uden for skærmen tjener hun også penge på at lave reklamer og såkaldte 'betalte partnerskaber' på sociale medier. Det gælder blandt andre den gigantiske fastfoodkæde McDonald's.

Nu er det rejseselskabet TUI, hun arbejder sammen med, og det vækker vrede blandt hendes følgere på Instagram.

Tirsdag og onsdag stillede en række følgere sig kritiske over for samarbejdet, men kommentarerne blev fjernet igen onsdag eftermiddag, hvor kun de positive stod tilbage.

TUI er nemlig delvist ejet af den russiske oligark Aleksej Mordasjov, som er på EU's sanktionsliste i forbindelse med Ruslands krig i Ukraine.

Han sidder på 34 procent af aktierne i TUI og er derfor den største enkeltstående ejer af selskabet.

Annonce:

Flyttede ejerskabet
Da sanktionerne mod russiske oligarker blev indført, fik Aleksej Mordasjev travlt med at slette sporene af sin forbindelse til TUI. Derfor blev det meldt ud, at han solgte sin ejerandel.

Ejerskabet havde han gennem selskabet Unifirm, men herfra flyttede han først 4,1 procent af ejerskabet til sit holdingselskab Severgroup, mens resten - 29,9 procent - blev flyttet til et selskab ved navn Ondero Limited i skattelyet de britiske jomfruøer.

Det skrev den internationale sammenslutning af undersøgende journalister ICIJ i marts måned sidste år, hvor de samtidig vurderede ejerskabet til en værdi af 1,4 milliarder amerikanske dollars.

TUI meldte også dette ejerskifte offentligt ud, mens de dog også fortalte, at de simpelthen ikke kendte identiteten på den reelle ejer af Ondero Limited.

Ifølge ICIJ er det selskab dog ejet af endnu et skuffeselskab, som er ejet af Marina Mordasjova. Hun bor i Moskva, hvor hun ejer andre selskaber, der ifølge ICIJ er finansieret af netop Aleksej Mordasjov.

Hun er desuden mor til hans børn.

Annonce:

Putins indercirkel
Dermed er ejerskabet af TUI altså tilsyneladende ikke kommet så langt væk fra Aleksej Mordasjov, som der ellers blev givet udtryk for.

Aleksej Mordasjov vurderes til at have en formue på omkring 29 milliarder dollars, svarende til 203,7 milliarder danske kroner, hvilket gjorde ham til Ruslands rigeste mand.

Formuen har han primært skabt ved at eje Severstal, som er et af verdens største stålfirmaer, mens han også ejer en andel af Rossiya Bank.

Det er en russisk investeringsbank, som gennem Pandora Papers blev afsløret i at være bygget på skyggeselskaber, som holder på gigantiske formuer for den russiske elite i udlandet.

Banken beskrives af den amerikanske regering som 'den personlige bank for højtstående embedsfolk i den russiske føderation', og at disse inkluderer Putins indercirkel af magteliten i landet.

Afviser: Støtter ikke Rusland

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Sofie Linde via hendes manager, Line Breinholt. Hun sender et skriftligt svar, som Ekstra Bladet ikke har haft mulighed for at stille opfølgende spørgsmål på.

'Vi lever i en tid, hvor vi hele tiden konfronteres med, hvor lange arme russiske rigmænd og Rusland i det hele taget har ind i vores lager af ressourcer og det almene maskinrum i hverdagen. Vi gør os altid meget umage ift. hvilke samarbejder vi indgår, og vi var ikke klar over denne sag, inden vi indgik et samarbejde med TUI.'

'Jeg har efterfølgende været i dialog med TUI omkring ejerforholdene, som I har fremlagt mig, og jeg kan forstå, at det forholder sig sådan, at den her ene russiske investor har været sanktioneret siden krigens begyndelse, så hans aktier er indefrosset, han drager ikke økonomisk fordel af TUI, og at TUI støtter myndighederne, som de har arbejdet sammen med siden krigens begyndelse.

'Det skal understreges, at jeg naturligvis på ingen måde støtter Ruslands krig i Ukraine. Det gør TUI heller ikke, og det har de sagt offentligt flere gange, fortæller de mig. Min uforbeholdne støtte går selvfølgelig til ukrainerne,' lyder det.

Sofie Linde afviser via sin manager at svare på yderligere spørgsmål - blandt andet hvorfor hun ikke brugte Google, inden hun indgik samarbejdet med TUI.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Røveri, narko og drabforsøg

... Se tv-kokkens favorit

Annonce:
Imperiets skødehunde
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: