Lone Hertz har fået fnat

Den snart 81-årige har midt i corona-nedlukningen måtte kæmpe med fnat

Hvorfor skal de være så svært at få fat i de fnat-piller, spørger Lone Hertz. Foto: Linda Johansen
Hvorfor skal de være så svært at få fat i de fnat-piller, spørger Lone Hertz. Foto: Linda Johansen

Fnatmiden er kendt for at florere i sammenhænge, hvor mange unge er samlet bl.a. på efterskoler, gymnasier og højskoler. Derfor kom det noget bag på skuespilleren Lone Hertz, som d. 23 april fylder 81, at den kløe, hun led af, viste sig at være fnat.

– Jeg kommer en del omkring og har altså været for flittig med at trykke hænder på en ungdomshøjskole . Det kan åbenbart give fnat. Men den tanke havde jeg ikke i begyndelsen. Så jeg blev noget overrasket og mere end chokeret over, hvor svært det var at få fat i den medicin, som skulle kurere mig.

Lone Hertz troede oprindelig, at hendes kløe og de ødemer, hun havde inde i hånden var resultatet af en allergisk reaktion på en penicilinkur. Hun havde googlet sine symptomer, der blandt talte røde pletter på underbenene, og fnat var ikke en af de første forklaringer, der dukkede op.

– Tænk at en nydelig voksen kvinde som jeg skal have fnat. Alt det bøvl uden lidt fornøjelse forinden, ler Lone Hertz. Foto: Tariq Mikkel Khan
– Tænk at en nydelig voksen kvinde som jeg skal have fnat. Alt det bøvl uden lidt fornøjelse forinden, ler Lone Hertz. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

I begyndelsen af marts
– Det hele åbenbarede sig lidt inde i marts, så det blev nærmest et kapløb med tiden for at nå det hele, før alt lukkede ned. Derfor blev det egen læge, der diagnosticerede mig, og da cremer og salver ikke nødvendigvis er lige virksomt, blev det pillerne, jeg skulle tage. Men det var godt nok svært, for jeg måtte ringe Københavns apoteksverden tyndt for at finde dem. De var udsolgt alle vegne. Faktisk måtte jeg helt til Ordrup, hvor man havde én portion tilbage.

Ifølge Lone Hertz kører folk til Sverige eller Tyskland for at få medicinen, som er stærkt efterspurgt.

– Det er skrappe sager. Først tager man fem piller på én gang og rengør i bund sig selv og sin bolig. Nøjagtigt en uge senere gentages  det. Og de ti piller koster 900 kr. Men det værste er, at lægemiddelstyrelsen ikke har frigivet denne medicin til generel udskrivning. Jeg aner ikke hvorfor. At opnå en recept er betydeligt vanskeligere end at skaffe stoffer. Hvad tænker sundheds- og lægemiddelstyrelserne dog på? Fnat er i øjeblikket en folkesygdom.

Ti piller koster 900 kr, oplyser Lone Hertz. Foto: Tariq Mikkel Khan
Ti piller koster 900 kr, oplyser Lone Hertz. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Selv om man med medicinen får kløestillende salve med binyrebarkhormon i, kan kløen fortsætte i fem-seks uger, og derfor er Lone Hertz ikke færdig med at klø.

Modbydelige mider
– Tænk at en nydelig voksen kvinde som jeg skal have fnat. Alt det bøvl uden lidt fornøjelse forinden, ler hun og tilføjer:

– Det værste er de psykiske eftervirkninger. Jeg kan ikke komme mig over, at jeg måske stadig har små modbydelige mider kravlende under min hud. Det er gyseligt. Her efter påske må jeg forsøge at få en akuttid hos en hudlæge, så jeg kan sikre, at jeg virkelig er helbredt.