Lukas Forchhammer i angreb: Luk danskerne ind

Popsangeren kalder dansk svineproduktion lukket - du er fordomsfuld, lyder svaret fra Landbrug & Fødevarer

Lukas Forchammer har ikke for travlt med at skrive musik for tiden. Han kæmper en indædt kamp for danske svin. Foto: Tariq Mikkel Khan
Lukas Forchammer har ikke for travlt med at skrive musik for tiden. Han kæmper en indædt kamp for danske svin. Foto: Tariq Mikkel Khan

Lukas Forchhammer er meget aktiv på sine sociale medie-profiler. Også på sin fødselsdag.

I dag, hvor han fylder 29 år, kulminerer flere dages skarpe opdateringer med hans store fødseldagsønske om mere åbenhed i dansk svineproduktion

Det gør han klart i et skriv på Facebook, hvor han for alvor sviner interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer til.

Lukas Graham blokeret af DF-politiker

Særligt kritiserer han Landbrug & Fødevarers arrangement Åbent Landbrug, der blev afholdt søndag.

Her kunne hr. og fru Jensen komme på besøg hos forskellige fødevareproduktioner rundt omkring i landet.

Det er et lukket land
Ifølge Lukas Forchammer var der trods navnet bare ikke den store åbenhed over begivenheden, fordi man ikke kunne besøge en eneste konventionel grisestald med slagtesvin.

Landbrug & Fødevarer oplyser overfor Ekstra Bladet, at man kunne besøge en konventionel grisestald med slagtesvin på Bornholm, og at det var svineproducenter selv, der meldte sig til det årligt tilbagevendende arrangement.

'Specielt når det kommer til svineproduktionen, er det interessant, at selvom vi producerer mere end 30 millioner grise om året i Danmark, så kan man ikke få lov til at besøge en eneste konventionel grisestald med slagtesvin. De eneste svin man har kunnet se på 'åbent landbrug' (arrangement lavet af Landbrug og Fødevarer, red.) har været smågrise, øko eller frilandsgrise', skriver Lukas Forchhammer.

Han fortsætter:

'Desværre lever over 90 % af de danske slagtesvin under vilkår, som I kan se i filmen herunder. Det ønsker Landbrug Fødevarer tilsyneladende ikke at vise. Måske er det alligevel lidt for åbent? De konventionelle stalde er lukket land for danskerne, for pressen og for dyrerettighedsgrupperne.'

I bunden af opslaget deler han en video, hvor formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, viser sine grisestalde med konventionelle slagtesvin.

Her ser man, hvordan formanden - efter dansk lov - driver svineproduktion og kastrerer og klipper halerne af smågrise.

Lukas Graham: I giver mig stiv pik

Se hele Lukas Forchhamers Facebook-opslag her.

Kom bare, Lukas
På Twitter kan man følge optrinnet, hvor popmageren, Landbrug & Fødevarer og Danske Svineproducenter diskuterer åbenhed i danske grisestalde frem og tibage:

Du er præget af fordomme
Popsangerens opslag på Twitter og Facebook har fået formanden i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, til at give tilbage af samme skuffe.

Fedt overskud: Lukas Grahams amerikanske drøm i opfyldelse

I et tilsvarende langt svar skriver han blandt andet, at Lukas Forchhammer er 'præget af en lang række fordomme'.

'Tillykke med fødselsdagen. Jeg kan forstå, at du i de seneste uger har fået en stor interesse for fødevareerhvervet og ikke mindst for svineproduktionen (...) Men jeg forventer heller ikke, at en musiker fra Christiania er opvokset med det samme kendskab til svineproduktionen, som jeg er. Som landmand fra Vestjylland skal jeg heller ikke gøre mig klog på musikbranchen.'

Se hele Martin Merrilds svar her:

Det er skammeligt
Heller ikke formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, har meget til overs for popsangerens svada.

Han mener, at Lukas Forchammer burde have deltaget i arrangementet.

- Jeg synes, at når man ytrer sig, bør man sætte sig godt i i tingene. og det kunne han have gjort ved at sætte sig ind i tingen i går, hvor der var 96.000, der var ude at se på svineproduktion, siger han og fortsætter:

- Derfor er det skammeligt, at han ikke har været ude at se det.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lukas Forchammer og Martin Merrild fra Landbrug & Fødevarer, der i stedet for at svare på Ekstra Bladets henvendelse har delt ovenstående opslag på Facebook.