Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg får fransk ridderpris

Filminstruktøren og skuespilleren er blevet hædret af Frankrig for deres bidrag til kunst og kultur.

Foto: AmbassadedeFrance/DK
Foto: AmbassadedeFrance/DK

To af dansk films helt store navne er blevet slået til ridder af den franske Ordre des Arts et des Lettres.

Filminstruktør Thomas Vinterberg og skuespiller Mads Mikkelsen modtog prisen ved et arrangement på den franske ambassade i København, hvor ambassadør François Zimeray stod for overrækkelsen.

- Jeg er stolt af at modtage denne fine orden, ikke mindst fra et land der vedholdende har værnet om, fremelsket og respekteret deres kunst og kultur, siger Thomas Vinterberg i en skriftlig kommentar.

Thomas Vinterberg har blandt andet instrueret kortfilmen 'Sidste omgang', som var nomineret til en Oscar i 1994. Hans nyeste film 'Kollektivet' får snart premiere i Frankrig.

Mads Mikkelsen er i udlandet særligt kendt for sine roller i James Bond-filmen 'Casino Royale' og den franske film 'Coco Chanel og Igor Stravinskij'. Han modtog i 2012 prisen for Bedste Mandlige Hovedrolle ved filmfestivalen i Cannes.

Foto: AmbassadedeFrance/DK
Foto: AmbassadedeFrance/DK
 

Prisen fik han for sin rolle i filmen 'Jagten', som var instrueret af netop Thomas Vinterberg.

Ordre des Arts et des Lettres bliver uddelt til personer, 'som udmærker sig som skabende inden for kunst eller litteratur eller i kraft af deres bidrag til udbredelsen af kunst og litteratur i Frankrig og i resten af verden'.

Ordenen blev første gang uddelt i 1957 og er gået til blandt andre Vaclav Havel, Sean Connery og Salman Rushdie.