Annonce:
Annonce:

Mascha i modvind: Indrømmer brøler

Mascha Vang er kommet i modvind, efter hun har lavet reklame for sin nye smykkekollektion. Flere mener nemlig, at reklamen er på kant med loven

Mascha Vang har ændret beskrivelsen af sine smykker, efter flere har påpeget, at hun var på kant med markedsføringsloven. Foto: Jonas Olufson
Mascha Vang har ændret beskrivelsen af sine smykker, efter flere har påpeget, at hun var på kant med markedsføringsloven. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

For et par dage siden lancerede influencer og blogger Mascha Vang sin helt egen smykkekollektion, der blandt andet indeholder malakit og månesten.

I beskrivelsen af smykkerne på sin blog og hjemmeside påpegede Mascha Vang i den forbindelse, at hendes smykke med malakit eksempelvis kan hjælpe på 'fortrængte følelser, smerte, afmagt, jalousi og angst', mens månestenen ifølge influencerens beskrivelse hjælper til 'at styrke din intuition, fremme åndelig forståelse og er god til (...) ubalance i hormonsystemet. menstruationssmerter, overgangsalder, lindring af PMS og vredesudbrud (...)' eller til at 'styrke fertilitet'.

De beskrivelser har fået flere af hendes følgere til tasterne.

Smykkesten har nemlig ikke en videnskabelig funderet sundhedsmæssig effekt, og derfor påpeger flere, at Mascha Vang bryder markedsføringsloven ved at koble stenene sammen med eksempelvis 'styrket fertilitet'.

Sådan så nogle af beskrivelserne ud på Maschas blog.
Sådan så nogle af beskrivelserne ud på Maschas blog.

Annonce:

Smykkerne bliver blandt andet koblet sammen med fertilitet.
Smykkerne bliver blandt andet koblet sammen med fertilitet.
 

Ekstra Bladet har i den forbindelse været i kontakt med Sine Jensen, der er seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk. Hun påpeger, at man som influencer skal være meget påpasselig med at kæde produkter sammen med sundhedsmæssige virkninger.

- Influencere skal overholde de gængse markedsføringsregler, siger hun og fortsætter:

- Derfor skal de være meget varsomme, når de udtaler sig om ting på sundhedsområdet, fordi der skal foreligge noget dokumentation for, at tingene virker. Man må selvfølgelig ikke love mere, end man kan holde, og hvis ikke hun kan fremlægge beviser for, at de gør de ting, hun skriver, så kan det være et brud på markedsføringsloven, siger hun videre.

Det siger markedsføringsloven

§ 5. En erhvervsdrivendes handelspraksis må ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte.

Stk. 2. Vildledning efter stk. 1 kan relatere sig til et eller flere af følgende elementer:

1) Produktets eksistens eller art,

2) de væsentligste egenskaber ved produktet,

3) omfanget af den erhvervsdrivendes forpligtelser, begrundelsen for den pågældende handelspraksis og karakteren af den anvendte salgsproces,

4) erklæringer eller symboler med direkte eller indirekte støtte eller godkendelse af den erhvervsdrivende eller dennes produkter,

5) prisen, den måde, prisen beregnes på, eller en særlig prismæssig fordel,

6) behov for eftersyn, reservedele, udskiftning eller reparation,

7) den erhvervsdrivendes eller dennes agents egenskaber og rettigheder,

8) forbrugerens rettigheder,

9) den erhvervsdrivendes overholdelse af adfærdskodeks, som denne oplyser at være bundet af, eller

10) forveksling med en konkurrents produkt, varemærke eller forretningskendetegn.

Kilde: Retsinformation.dk

Annonce:

- Det vil sige, at når hun skriver, at de virker mod infertilitet, så bryder hun markedsføringsloven, hvis hun ikke kan fremvise beviser for det?

- Det er myndighedernes vurdering, men man må ikke love mere, end man kan holde, understreger seniorrådgiveren.

Mascha Vang har siden ændret i sin tekst. Foto: Mogens Flindt
Mascha Vang har siden ændret i sin tekst. Foto: Mogens Flindt

Ændrer indlæg
Ekstra Bladet har været i kontakt med Mascha Vang, der som konsekvens af kritikken har ændret i sin beskrivelse af smykkerne, hvor hun nu påpeger, at de 'symboliserer kvindelighed, åndelig forståelse' og lignende.

- Der er nogle, der har kommenteret det og sat spørgsmålstegn ved min beskrivelse af, hvordan det virker, siger hun og fortsætter:

Annonce:

- Men det er jo ikke mig, der har opfundet, hvad de symboliserer. Mange bliver meget nemt forargede eller krænkede, og derfor har jeg været inde og rette i teksten, så der ikke er tvivl om, at jeg selvfølgelig mener, at de her sten symboliserer bestemte energier. Det er jo energi og ikke magi. Det er jo ikke, fordi Helligånden kommer og gør en gravid om natten, og det troede jeg, at folk havde forståelse for. Jeg har aldrig villet bilde dem noget i den stil ind, siger hun.

Ifølge Mascha Vang er hun helt bevidst om, at stenene ikke har en videnskabelig effekt.

- Jeg prøvede at forklare, at stenen symboliserer ting. Ro og bedre søvn for eksempel. Men det er jo ikke tilsvarende til at tage en sovepille, at man lægger en sten ved siden af sig om natten. Det handler om, hvad folk tror på, siger hun og tilføjer:

- Jeg er tilhænger af energi, og jeg tror på, at der er en energi omkring de her sten, men de er som sagt ikke magi.

Brud på markedsføringsloven

- Flere påpeger jo, at det kan være et brud på markedsføringsloven. Er du bevidst om det?

- Og det er rigtigt, at det er et brud på markedsføringsloven, hvis man ikke giver udtryk for det klart, og derfor har jeg også været inde og ændre det nu, så det ikke kan misforståes. Nu forklarer jeg tydeligt, at det er symbolikken i det, selvom jeg også synes, at det fremgik før, siger hun og tilføjer:

- Men jeg har indset, at folk ikke altid tænker selv, og det har ikke været min hensigt at få folk til at tænke noget andet. Det er jo ikke fordi, jeg vil få folk til at tro, at de bliver gravide ved at kigge på denne her sten. Jeg er ked af, hvis man har fået det indtryk, for det var ikke min mening. Derfor har jeg nu også omformuleret det, så der ikke kan være tvivl.

Mascha Vang understreger samtidig, at hun nok vil tænke sig om en ekstra gang, når hun skal formulere tekster til sine produkter.

- Jeg har forsøgt at imødekomme det ved at sende det forbi nogle kyndige personer, der ved noget om markedsføringsloven, og så har jeg valgt at sige det, som det er i stedet for at rette det i det skjulte, for jeg vil være ærlig og sige, at det ikke var min mening, og at hvis man tror, at man bliver gravid af at have halskæden på, så skal man skynde sig ned og bytte den, siger hun.

- Men det gør da også, at jeg vil tænke mig ekstra om næste gang og rådføre mig med folk, der ved noget om de her ting, så jeg ikke kommer til at formulere mig uhensigtsmæssigt.

- Men kan du forstå, at folk synes, det kan være vildledende?

- Ja, men jeg har ikke haft onde hensigter, og jeg har ikke gjort det for at narre folk - slet ikke for 700 kroner. Jeg ser mange andre gøre noget lignende, og derfor har jeg ikke vidst, at det var en fejl at gøre det på den måde. Man laver jo ikke fejl med vilje, understreger hun.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mascha Vang kom i starten af året i problemer, da hun havde købt en lejlighed i København, men en fremmed mand havde registreret sin adresse der. Video: Jonas Olufson.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: