'Matador'-stjerne er død

Niels Martin Carlsen blev 69 år

Arkivfoto: Else Tholstrup/DR
Arkivfoto: Else Tholstrup/DR

Niels Martin Carlsen, der i 'Matador' spillede karakteren Daniel som voksen, er død.

Han blev 69 år og døde uventet.

Det skriver Her&Nu, til hvem familien bekræfter dødsfaldet.

FAKTA: Daniel Andersen-Skjern

Daniel Andersen-Skjern medvirker i 17 afsnit i den ikoniske, danske tv-serie, der blev skrevet af Lise Nørgaard og instrueret af Erik Balling.

Daniel som barn spilles af Kristian Steen Rem og Jacob Dalgaard, som ung af Jim Erichsen og som voksen af Niels Martin Carlsen.

Daniel er søn af Mads Andersen Skjern og dennes første hustru. Hans forhold til faderen er køligt igennem serien, hvor han kæmper for at opnå Mads' anerkendelse.

Da Daniel begynder i skole, skuffer hans manglende evner Mads i modsætning til hans søster Ellen og bror Erik. Da Ellen har klaret sig godt i skolen, får hun således en hest af Mads i gave, mens Daniel egentlig som straf for de manglende præstationer ingen belønning skulle have. Daniels mormor Kathrine mener dog, at det er forkert af Mads, og har i hemmelighed købt en hest, som hun samtidigt forærer til Daniel.

Efterhånden som han bliver voksen, får Daniel sværere og sværere ved at forene sine egne ønsker og behov med faderens forventninger, hvilket fører til flere sammenstød mellem dem. Daniel får i den forbindelse en ubetinget støtte af stedmoderen Ingeborg.

Daniel bliver gode venner med nabosønnen Ulrik Varnæs, som han møder i afsnit 1 og forbliver venner med igennem serien. Dette tolererer faderen, men Ulriks familie er meget utilfredse med det.

Han tager til Paris for at lære om haute couture. Han bryder med sin far i 1947, da han springer ud som homoseksuel.

Ifølge ugebladet døde han i slutningen af maj og blev bisat i fredags.

Niels Martin Carlsen led af sceneskræk og trak sig fra scenen i 1990'erne, hvorefter han kastede sig over en karriere som taxachauffør.

Han blev uddannet på Statens Teaterskole fra 1975-1978.

Skuespilleren Niels Martin Carlsen, der spillede Daniel i Matador. Arkivfoto: Mads Winther
Skuespilleren Niels Martin Carlsen, der spillede Daniel i Matador. Arkivfoto: Mads Winther

I serien følger man karakteren Daniel fra han som helt lille flytter til Korsbæk med sin familie, til han som ung springer ud som homoseksuel.

At sætte en homoseksuel på skærmen i slut-70'erne og start-80'erne var ikke hverdagskost, men seriens skaber, Lise Nørgaard, har siden forklaret, at det er noget af det, hun er allermest stolt af i dag.

- Når man spørger mig, om jeg er stolt over 'Matador', vil jeg sige, at dét kan jeg i hvert fald være stolt over, sagde hun i 2016 til Ekstra Bladet.

Den unge Daniel blev spillet af Jacob Dalgaard. Han døde i 2016, 47 år gammel. Læs stort portræt af ham herunder(+):

Daniel fra Matador døde alt for ung: Forfulgt af sin fars dæmoner

Af indlysende årsager er en stor del af de bærende kræfter bag 'Matador' faldet fra i de mere end 40 år, der er gået, siden premiereafsnittet blev sendt på Danmarks Radio.

Herunder kan du læse om en række af hovedrolleindehaverne, de større biroller samt seriens instruktør, som ikke længere er iblandt os (+):

Døde Matadorers Klub