'En kærlighedsfortælling'.
Sådan beskriver Mathilde Gersbys mand, Søren Kristensen, dokumentaren 'Må Mathilde dø?', der mandag aften blev sendt på TV 2.
Dokumentaren følger Mathilde Gersbys sidste måneder, ligesom man oplever den tidligere barnestjernes kamp for at få legaliseret aktiv dødshjælp i Danmark.
- Det er min, Mathilde og Hjaltes kærlighedsfortælling. Så det gik lige i tårekanalerne, siger Søren Kristensen, der sammen med sønnen Hjalte, 11, så dokumentaren, inden den blev vist på tv.
- Det var hårdt at se den, og vi fik tårer i øjnene. Men vi brød ikke sammen. Vi snakkede om det og nød gensynet med Mathilde. Hun sidder lyslevende og fortæller i dokumentaren. Det er lidt underligt at se, siger Søren Kristensen.
Familie og venner sagde farvel til 'Hulubulu-Lotte'
Optagelser sluttede før tid
Dokumentaren blev optaget fra marts 2016 og frem til Mathilde Gersbys død den 16. september.
- Det var meningen, den skulle køre over meget længere tid og vise Mathildes kamp for at få indført aktiv dødshjælp. Det blev det så af gode grunde ikke, fordi Mathilde stod af undervejs, så det blev mere til en kærlighedshistorie om, hvordan vi har klaret det og er kommet igennem tingene, siger Søren Kristensen til Ekstra Bladet.
Mathilde Gersby blev kendt for sin rolle som rødhårede 'Hulubulu-Lotte' fra 80'er-serien 'Da Lotte blev usynlig'.
Men barnestjernen nåede kun at blive 37 år gammel, inden hun døde af lungesygdommen cystisk fibrose.
Cystisk fibrose er en arvelig sygdom, som Mathilde Gersby levede med hele sit liv.
Derfor fortalte hun også sin mand, at hun var dødeligt syg, dengang de to mødte hinanden.
Det fortæller parret i TV 2-dokumentaren: 'Må Mathilde dø?'.
Lottes tv-storebror: - Det er så trist, at hun er væk
Udødelig kærlighed
Og selvom ingen af dem var forberedt på at skulle have en fast kæreste, da de mødte hinanden i 2001, kunne de alligevel ikke få nok af hinanden. Intet kunne slå dem ud af kurs.
Derfor undersøgte Søren Kristensen og Mathilde Gersby også, hvad deres chancer var for at få et barn sammen.
Lægerne sagde, at det ville være uforsvarligt, men da de fandt ud af, at de kunne bringe et barn uden den arvelige sygdom i verden, besluttede de sig for at prøve.
For Søren Kristensen var det også der, det gik op for ham, at forholdet mellem de to var virkeligt, og at han nu måtte acceptere, at han skulle leve sammen med en kvinde, der skulle dø før ham.
(Artiklen fortsætter under billedet).
'Hulubulu-Lottes mand': - Jeg skulle leve med en kvinde, der skulle dø før mig
En hård tid
Her en måned efter Mathilde Gersbys død har Søren Kristensen og sønnen Hjalte det efter omstændighederne godt:
- Det er selvfølgelig en svær tid, og der er mange ting, der minder os om, at vi mangler Mathilde, siger han og nævner en episode i familiens nye hjem:
- Vi er lige flyttet i en nyistandsat lejlighed, og da jeg skulle hænge billeder op med Hjalte, manglede jeg hende til at sige, om billedet skulle hænge til den ene eller den anden side. Det er småting, men det er sådan nogle ting, der gør, at det hele tiden popper op, siger Søren Kristensen.
- Det er en hård tid. Men vi har det godt alt taget i betragtning.
Syg 'Hulubulu-Lotte' kæmpede for at dø til det sidste
Videre med livet
Han tilskriver det, at familien var forberedt på, hvad der skulle ske:
- Vi har forberedt os enormt meget. Vi har snakket om det. Det har aldrig været et tabu for os, og Hjalte har været inde over processen, så vi har ikke holdt noget hemmeligt, siger Søren Kristensen.
- Mathilde og jeg har haft talt om, at vi efter hendes død skal give os lov til at nyde, at vi ikke skal være bekymrede. Et af hendes store mantraer var, at vi skulle gå ud og leve livet. Vi måtte selvfølgelig godt sørge over hende, men vi skulle videre med livet. Og det er det, som Hjalte og jeg prøver at udleve.