Mediefænomenet Kirsten Birgit tiljublet

Manden inden i rappenskralden fik pris på 30.000 for at 'jorde' omgivelserne

Kirsten Birgit lader bidende satire hagle ned over stakler, som ikke lever op til forventningerne. Så Frederik tog drillerier over sine bukser med ophøjet ro. Foto. Tariq Mikkel Khan
Kirsten Birgit lader bidende satire hagle ned over stakler, som ikke lever op til forventningerne. Så Frederik tog drillerier over sine bukser med ophøjet ro. Foto. Tariq Mikkel Khan
Følg Danske kendte

Da en forholdsvis ung, ret buttet herre med seriøs hængerøv i sine møgplettede sorte jeans gik på scenen i Folketeatret søndag for at høste en check på 30.000 kr, var der ikke umiddelbart noget, der pegede i retning af den sirlige og frue-agtige Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den korte Radioavis og Radio24syv.


Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm aka Frederik Cilius er efter eget udsagn med 'som det tynde øl' i Den korte Radioavis. Resten af besætningn på skuden er Rasmus Bruun og Xinxin Ren Gudbjörnsson og Xerry. Foto: PR

Men den var god nok. Den tidligere klarinettist og autodidakte pauseklovn - sådan kalder Frederik Cilius sig selv - har fået alle til at falde på halen - også de kulturelle eksperter i Lauritzen-juryen, og det skulderklap, som den såkaldte Wauw-pris er, gjorde da også Cilius' indre hyæne ydmyg for en kort bemærkning.

- Hvorfor møder du op til en stor prisuddeling i beskidte bukser med hængerøv?

- Fordi jeg har taget så meget på, at jeg kun har disse bukser, som jeg kan være i. Det er trist men sandt. Jeg har købt en motorcykel og er holdt op med at cykle og bevæge mig. Det kan ses og mærkes.


Frederik Cilius var lykkelig for sine 30.000 Wauw-kroner. Foto. Tariq Mikkel Khan

- Hvad skal de mange pris-penge bruges til?

- Nogle af dem er brugt. Vi gæstede for nylig en Michelin-restaurant i Italien og knaldede 9000 kr. af på en middag. Det var sindssygt godt. Lige så fantastisk og overdådigt som i 'Babettes Gæstebud'.

- Tror du nogensinde, at du får lov til at være Frederik og slippe af med Kirsten Birgit?

- Nej det gør jeg formentlig ikke. Og det er også ok. Jeg er taknemmelig, fordi jeg har kunnet skabe en figur, som folk morer sig over. Kirsten Birgit står for satire, og jeg er glad for, at den satire rammer så bredt, som den gør. I mine øjne vil det være topmålt krukket at brokke sig over at være populær. Det svarer til de musikere, som jamrer over, at de gentagne gange bliver bedt om at spille deres mest kendte sang.

- Hvorfor tror du, at Kirsten Birgit er blevet så populær?

- Mon ikke det skyldes, at alle familier har en 'Kirsten Birgit' - en havgasse og rappenskralde, der altid får sagt de vildeste ting, og som resten af familien er en smule bange for, fordi hendes hvasse tunge kan skære folk ned til sokkeholderne. Jeg tror, at det er den genkendelse, der tæller, griner Frederik Cilius.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.