Mikkel Beha fortæller om faderens død

Søndag sov Troels Kløvedal ind med familien omkring sig. Det var hans ønske at dø nu, siger Mikkel Beha

Mikkel Beha fortæller om faderens død

Forfatter og skipper Troels Kløvedal har levet et liv med vind i sejlene, og han frygtede aldrig døden.

Det fortæller hans ældste søn, Mikkel Beha, efter at Troels Kløvedal søndag formiddag sov ind med familien omkring sig.

- Han så døden som en naturlig del af livet og som noget smukt, at man på et tidspunkt kan kigge tilbage på sit livs kølvandsstribe, som blev, som han gerne ville have det.

- Så på den måde har døden aldrig været noget mørkt eller væmmeligt for ham, siger han og tilføjer, at hans død, blev 'lige så fredfyldt, som han havde ønsket sig'.

Søsteren sagde ikke farvel: - Han passede sig selv

I sin seneste bog beskriver Kløvedal, hvordan han som 19-årig filosoferede på agterdækket af et handelsskib om, hvad livet ville bringe, inden døden kom.

Kløvedal blev 75 år gammel, og i sine sidste knap tre år levede han med den uhelbredelige nervesygdom als. Den gjorde ham lam. Men det afholdt ham ikke fra at leve, mener Mikkel Beha.

- Han tog del i livet med fuld styrke, og så meget man kan, når man ikke selv kan bevæge sig rundt. Det kunne han så med sit intellekt, sin hjerne og sit hoved.

Mikkel Beha havde en lang mailkorrespondance med sin far, bare to dage inden han døde. Der mærkede han, at faren stadig holdt ud og havde godt humør.

- Han havde en rig mailkorrespondance med mange venner, blandede sig i debatterne og tog del i, hvornår vi skulle have Nordkaperen på bedding næste gang.

- Der var også en lås, vi skulle have fikset i garagen. Så han havde på den måde ikke forladt livet.

Syg Kløvedal: Jeg håber, jeg får et 'hjerteslag'