Mikkel Beha fortæller: Sådan går det med min far

- Han er blevet kaptajnen af skrivebordet i stedet for kaptajnen af verdenshavene, fortæller tv-værten om sin far, Troels Kløvedal

Troels Kløvedal vil gerne passe på sine nærmeste, fortæller Mikkel Beha Erichsen. Foto: Jonas Olufson
Troels Kløvedal vil gerne passe på sine nærmeste, fortæller Mikkel Beha Erichsen. Foto: Jonas Olufson

Der skal mere end en livstruende og invaliderende sygdom til at tage modet fra Troels Kløvedal. Det fortalte hans søn Mikkel Beha Erichsen, da han mandag morgen var gæst i 'Go' Morgen Danmark'.

Her fortalte tv-værten om, hvordan 75-årige Kløvedal får det bedste ud af hver dag - trods sygdommen ALS.

- Han er stor og stærk, og indtil for at par år siden lå vi og sejlede rundt sammen. Pludselig sidder der en mand, der har masser af appetit på livet. Det er jo ikke sådan, at han har pensioneret sig selv, bare fordi han er blevet 75, fortalte Mikkel Beha Erichsen.

Stor lykke i Beha-familien: - Det er helt fortrinligt dejligt

Selvom Troels Kløvedal fysisk er hårdt mærket af nervesygdommen ALS, så fejler øverste etage ikke noget.

- Heldigvis har han jo sin gode forstand. Han har et rigt liv, for hans hjerne snurrer lige så hurtigt rundt, som den plejer. Så han er blevet kaptajnen af skrivebordet i stedet for kaptajnen af verdenshavene forstået på den måde, at han ikke kan så meget rent fysisk mere. Men han har stadig et stort og rigt liv, og det er jo en kæmpe trøst. Og han er sej. Han bliver ved - slet ikke forstået på den måde, at han klamrer sig til livet - men han bliver ved med at sige, at i dag er en dag, hvor man faktisk kan nå at skrive noget fornuftigt på sin computer. Maile med en gammel ven eller skrive på forordet til denne her bog om en grønlandsfarer eller hvad det nu er, han har gang i. For han har gang i masser af sådan noget, fortalte tv-værten, der er lige så bidt af livet på havet som sin far.

Kløvedal for syg til at tale

Ingen tragedie at dø
Mikkel Beha Erichsen fortalte, at hans far prøver at beskytte sine nærmeste mod for mange bekymringer om hans sygdom og situation.

- Så på trods af den her sygdom ser jeg stadig en mand - en far - som gør rigtig meget af det, som han plejer at gøre, og som gerne vil passe på os. Han sagde for ikke så lang tid siden: 'Mikkel, du skal huske på, at det ikke er en tragedie at dø, når man er 75 år gammel og har haft det liv, jeg har haft', fortalte Mikkel Beha Erichsen i 'Go' Morgen Danmark'.

Fakta om ALS

ALS angriber de nerveceller i hjernen og rygmarven, som ved viljens hjælp styrer musklernes bevægelser.

Der findes fire typer af ALS:

- Typisk ALS
- Progressiv bulbær parese, ALS
- Progressiv muskelatrofi, ALS-mistanke
- Primær lateral sklerose, ALS-mistanke

ALS er vanskelig at diagnosticere.

Ca. 400 danskere har ALS. Der diagnosticeres ca. 130 nye tilfælde om året. Den gennemsnitlige levetid med sygdommen uden vejrtrækningshjælp er 2-3 år.

5-15 % udvikler frontotemporal demens og ca. 50 % får adfærdsforstyrrelser.

Syn, hørelse og følesans forbliver normal gennem sygdommen.

Der findes ingen effektiv medicinsk behandling, der kan stoppe udviklingen af ALS

(Kilde: RehabiliteringsCenter for Muskelsvind)

Sønnens beskrivelse af en tidligere søfarer med masser af livsmod står dog noget i kontrast til det, Troels Kløvedal senest selv har fortalt om sit liv som alvorligt syg.

- Jeg håber faktisk, at jeg får et hjerteslag hver aften, jeg bliver lagt i seng. Jeg synes, alt er sagt og skrevet, og jeg vil gerne være fri for at skulle vælge min egen dødsdag, har han for kort tid siden sagt i et opsigtsvækkende interview med DSB-bladet Ud & Se. Interviewet er baseret på en længere mailkorrespondance mellem journalisten og Troels Kløvedal.

Syg Kløvedal: Jeg håber, jeg får et 'hjerteslag'

Få måneder
Det var tilbage i efteråret 2016, det blev offentligt kendt, at den folkekære eventyrer, forfatter, tv-personlighed og kaptajn på Nordkaperen lider af den livstruende nervesygdom ALS.

Troels Kløvedal har givet sin store passion for livet til søs videre til sin søn. Foto: Polfoto
Troels Kløvedal har givet sin store passion for livet til søs videre til sin søn. Foto: Polfoto

I bogen 'Modne mænd' skrev han ærligt, at han ikke forventede, at han havde lang tid igen.

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt, berettede Troels Kløvedal.

BLÅ BOG: TROELS KLØVEDAL

Født: 2. april 1943 i København

Ægtefælle: Else Marie Meldgaard (25. maj 2002-)

Børn: Mikkel Beha Erichsen, Gurli Marie Kløvedal, Asbjørn Kløvedal, Lærke Kløvedal, Sille Kløvedal

Uddannelse: Filmfotograf

Bøger: ’Alle mine morgener på jorden’, (2017), ’Kineserne syr med lang tråd’ (2004), ’Den tynde hud: Erindringer om en barndom og opvækst (1994), 'Kærligheden, kildevandet... og det blå ocean' (1978), ’Øerne under vinden’ (1978) og mere

Film og tv: ’Kløvedal i Indonesien’ (2008), ’Kløvedal i Kina’ (2004), ’Rejsen til verdens navle’ (1999), ’På togt med Troels Kløvedal - Nordkaperen i det Indiske Ocean’ (1994), ’Med Nordkaperen til Tahiti’ (1994), ’Med Nordkaperen i Sydhavet’ (1984)

Andet: Slået til ridder 2016 af dronning Margrethe