Nu eksploderer #MeToo - 1223 kendte danskere skriver under på manifest

Sofie Gråbøl, Trine Dyrholm, Pilou Asbæk og Nikolaj Coster-Waldau er blandt den lange række kendte, der tilslutter sig nul-tolerance i forhold til sexchikane

Listen af underskrivere tæller en lang række af de allerstørste danske stjerner indenfor film, tv og teater. Foto: AP / Zuma / All Over/ Tariq Mikkel Khan
Listen af underskrivere tæller en lang række af de allerstørste danske stjerner indenfor film, tv og teater. Foto: AP / Zuma / All Over/ Tariq Mikkel Khan

Flere end 1100 skuespillere, instruktører, forfattere og andre ansatte i den danske teater- og filmbranche har skrevet under på et såkaldt 'Manifest', der kræver et opgør med sexisme, krænkelser og overgreb. 

Det sker under mottoet 'Det er vores branche. Vores arbejdspladser. Vores fælles ansvar'.

Ghita Nørby, Trine Dyrholm, Nikolaj Coster-Waldau, Sofie Gråbøl og Pilou Asbæk er blandt underskriverne af manifestet, og flere tilslutter sig løbende på skrivunder.net

Nul-tolerance
Underskriverne ønsker en 'ny kultur med nultolerance over for sexisme, seksuel chikane og seksuelle overgreb i den danske film- og scenekunstbranche'.

Desuden ønsker de et farvel til 'tavshedskulturen og de patriarkalske strukturer' i branchen, oplyses det.

- Jeg skriver under for at gøre noget ved magtmisbrug, komme overgreb og sexisme til livs og for at skabe trygge og sunde arbejdsmiljøer i min branche. Og, ja, forhåbentlig også i andre brancher, siger skuespiller Ditte Hansen, der blandt andet er kendt for serien Ditte og Louise, til Politiken.

Manifestet er en reaktion på mere end 500 vidnesbyrd om sexisme, sexchikane og seksuelle overgreb. De er blevet delt i en hemmelig Facebook-gruppe for kvinder i den danske film- og scenekunstbranche.

 

Nu skal det stoppe!
Filminstruktør Charlotte Sachs Bostrup begrunder sin underskrift på manifestet med følgende ord:

- Det er på tide at gøre op med en kultur, hvor kvinder ikke respekteres på lige fod med mænd. Sexisme og overgreb imod kvinder har været hverdag. Nu skal det stoppe, siger instruktøren til Berlingske.

Det danske 'Manifest' har titlen #Time'sUp. 

Samme titel havde et initiativ, der blev lanceret 1. januar i år. 300 kvinder fra den amerikanske filmbranche stod bag.

Blandt underskriverne var blandt andre skuespillerne Eva Longoria, America Ferrera og Reese Witherspoon.

Eva Longoria og Reese Witherspoon var blandt de amerikanske initiativtagere til den oprindelige 'Time's Up'-kampagne. Her ses de til Golden Globe-prisuddelingen, hvor langt de fleste kvinder bar sort for at sætte fokus på branchens udfordringer med seksuelle krænkelser og overgreb. Foto: AP
Eva Longoria og Reese Witherspoon var blandt de amerikanske initiativtagere til den oprindelige 'Time's Up'-kampagne. Her ses de til Golden Globe-prisuddelingen, hvor langt de fleste kvinder bar sort for at sætte fokus på branchens udfordringer med seksuelle krænkelser og overgreb. Foto: AP

Protestbreve er opstået i mange lande som følge af #MeToo-bevægelsen. En bevægelse, der siden oktober sidste år har sat sexisme, overgreb og magtmisbrug på dagsordenen i hele verden.

#TimesUp - Manifest for den danske film- og scenekunstbranche

 

Underskriverne af dette manifest ønsker en ny kultur med nul-tolerance overfor sexisme, seksuel chikane og seksuelle overgreb i den danske film- og scenekunstbranche.  

En kultur, hvor ingen behøver at frygte at blive udsat for krænkelser af ovennævnte karakter hverken under uddannelse eller på arbejdspladserne.  

En kultur, hvor det er accepteret at sige fra, hvor der bliver lyttet og handlet prompte, hvis krænkelser alligevel sker.     

En kultur, hvor det ikke er ofrene der udskammes, men krænkerne der stilles til ansvar.  

Vi ønsker et opgør med tavshedskulturen og de patriarkalske strukturer der ligger til grund for den.  

Vi opfordrer til at chefer og ledere på institutioner, skoler, teatre, produktionsselskaber og TV stationer iværksætter tiltag, der vil sikre at seksuelle krænkelser, overgreb, chikane, magtmisbrug og kønsdiskriminering ophører.  

Vi opfordrer til, at de ramte gives mulighed for at deltage i og påvirke udformningen af disse tiltag.  

Vi tror på at det er muligt at skabe et sundt og trygt miljø i branchen, hvor alle er ligeværdige uanset køn.  

Vi tror på at bevidstgørelse og åbenhed er første skridt i denne retning.  

Vi opfordrer alle, både ledere og medarbejdere, til at tage ansvar på deres arbejdsplads, således at der skabes et arbejdsmiljø, hvor krænkelser ikke finder sted og hvor det er normen at sige fra, frem for at tie, hvis man bliver vidne til magtmisbrug af enhver art.   

Vi forpligter os til at reagere, når vi er vidner til krænkelser eller overgreb.  

Vi forpligter os til at støtte op om ofrene.  

Det er vores branche. Vores arbejdspladser. Vores fælles ansvar.

***

Manifestet er inspireret af den internationale bevægelse under hashtagget #MeToo og #TimesUp og en reaktion på de godt 500 vidnesbyrd om seksuelle krænkelser og magtmisbrug begået i Danmark på branchens uddannelser og arbejdspladser.

Vidnesbyrdene blev delt i efteråret 2017 i en hemmelig facebookgruppe for kvinder i den danske film- og scenekunstbranche.

Siden blev de fremført ved en offentlig oplæsning 10. december 2017 på Edison Teatret i København.

#TimesUp-Manifestet er formuleret i en facebookgruppe med over 1000 kvinder i scenekunst og film og er siden blevet delt på de sociale medier og underskrevet af mænd og kvinder fra hele branchen for og bag scenen og kameraet: Teaterskræddere, filmproducere, scriptere, skuespillere, sceneinstruktører, studerende på scenekunstskolerne, teaterdirektører, filmfotografer, castere, sminkører, tonemestre, rekvisitører, stylister, dubbere, manuskriptforfattere, kostumierer, komikere, akrobater, animatorer, still fotografer, production designere, scenografer, dansere, sangere, dokumentarister, undervisere, filminstruktører, art -directors, lysdesignere, teatersekretærer, instruktørassistenter, lyddesignere, forestillingsledere, filmklippere, performancekunstnere, dramatikere, dramaturger, locations- scouts, teaterteknikere, musicalperformere og koreografer.

 Flere Hollywood-stjerner er blevet anklaget for chikane i forbindelse med #MeToo - få et lille overblik her