Nu reagerer Malmø på Bodnias udtalelser om antisemitisme

Både den jødiske forsamling i Malmø og byens politikere har bemærket den danske skuespillers udtalelser

Kim Bodnia har gjort sig bemærket i Malmø. (Foto: Karin Törnblom / IBL )
Kim Bodnia har gjort sig bemærket i Malmø. (Foto: Karin Törnblom / IBL )
Følg Danske kendte

Skuespilleren Kim Bodnia er kommet i modvind i Malmø, efter han tidligere på ugen fortalte, at han havde følt sig utryg i den sydsvenske by under optagelserne til tv-serien 'Broen'.

- Malmø er ikke mere antisemitisk end andre store byer som København og Stockholm. Vi synes, at det er uheldigt, at der bliver lavet så mange generaliseringer og at byen har fået et alt for negativt stempel, siger Freddy Gelleberg, der vicetalsmand for Judiska församlingen – altså byens jødiske forsamling, til aivsen Skånska Dagbladet.

Kim Bodnia: Nej efter anti-semitisme

I Sverige har der i længere tid været skrevet om, at Malmøs jøder flygter fra byen, men det har ifølge Freddy Gelleberg ikke noget med antisemitisme at gøre.

- Rygtet om, at mange jøder forlader Malmø på grund af antisemitisme, passer ikke. De unge familier, som søger mod Stockholm,gør det på grund af job og karriere, og fordi der findes en større jødisk forsamling der, siger han til avisen.

Fysiske overfald
Freddy Gelleberg benægter dog ikke, at jøder af og til udsættes for antisemitisme i form af kommentarer fra omverdenen. Især rabbineren Shneur Kesselman, der også flere gange har været udsat for fysiske overfald.

- Men vi har mærket en positiv forandring. I dag har vi en åben og ærlig dialog med alle ledende politiske partier i Malmø, siger han.

Blandt andet undervises skolebørn i byen om antisemitisme og kommunen har økonomisk givet støtte til et jødisk informationscenter.

Ikke behageligt
Kim Bodnia har tidligere angivet manglende indflydelse på manuskriptet som årsag, at han ikke længere ønsker at spille med i 'Broen' men i det nye interview siger han, at en voksende antisemitisme i Sverige - og specielt i Malmø, også spillede en rolle i beslutningen.

- Det er ikke videre behageligt at være der som jøde. Så selvfølgelig havde det også noget at gøre med det.

- Det er let for mig at sige nej til at arbejde i Sverige. Det er let, når manuskriptet ikke er i orden, at sige, 'jeg føler mig ikke sikker der', sagde Bodnia - ifølge MailOnline - i interviewet.

Politisk debat
Efter den danske skuespillers udtalelser har både lokale moderater og socialdemokrater kastet sig ind i debatten.

Moderaten Björn Olsson  giver i et debatindlæg kommunen skyld for, at Malmø er ramt af jødehad, mens det socialdemokratiske medlem af kommunalrådet Andreas Schönström i sit indlæg skriver, at kommunen arbejder stenhårdt på at alle skal føle sig trygge i byen.

Kim Bodnia antydede i sit interview, at der er en forbindelse med den voksende antisemitisme i Danmark og Sverige og flygtninge- og migrant-stømmen i de senere år.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby