Nu taler Nikolaj Lie Kaas om tiden som Carl Mørck

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares er lidt vemodige over, at de nu skal kaste sig ud i den sidste og fjerde Afdeling Q-film i rollerne som Carl Mørck og Assad

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares poserer her for Ekstra Bladet i Cannes. De var vemodige over, at de nu kaster sig ud i den sidste Afdeling Q-film, men også i højt humør. (Foto: Kim Kastrup)
Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares poserer her for Ekstra Bladet i Cannes. De var vemodige over, at de nu kaster sig ud i den sidste Afdeling Q-film, men også i højt humør. (Foto: Kim Kastrup)

Hvis der er et makkerpar i dansk film, der for alvor har sat sig fast på nethinderne hos det danske publikum, så er det Nikolaj Lie Kaas og den svenske skuespiller Fares Fares i rollerne som kriminalkommisær Carl Mørck og hans assistent Assad i de populære Jussi Adler-film.

Med godt 2,2 mio. solgte biografbilletter til de tre første Afdeling Q-film, 'Kvinden i Buret' i 2013, 'Fasandræberne' i 2014 og 'Flaskepost fra P' i 2016 kaster det populære par sig nu i den sidste og fjerde film 'Journal 64', der forventes at blive den helt store biograffilm i 2018.

Et uforglemmeligt makkerpar, der nu kaster sig ud i deres sidste Afdeling Q-film.(Foto: Zentropa)
Et uforglemmeligt makkerpar, der nu kaster sig ud i deres sidste Afdeling Q-film.(Foto: Zentropa)

Stjerneinstruktør skal instruere den fjerde Jussi Adler-film

Et langt ægteskab uden krise
Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares' syv års samarbejde er indtil videre forløbet smertefrit.

- Jeg har elsket at arbejde sammen med Nikolaj. Det har været en stor glæde. Det har været lige som at være i et godt ægteskab, siger Fares Fares.

Syvårskrisen er da også udeblevet, og de fortsætter samarbejdet til 'Journal 64' er lavet færdig, så deres film-ægteskab ender på otte år.

- Ja, vi har haft mange gode år sammen. Fares Fares har fået briller, og vi er begge to blevet gråskæggede, lyder det fra Nikolaj Lie Kaas.

Hvordan har oplevelsen været for dig Nikolaj. Det var jo din første store filmføljeton, som du sprang ind i med de her fire planlagte film?

- Jeg husker at Fares Fares og jeg kiggede hinanden dybt i øjnene og sagde: 'Jesus Christ. Det er sgu en lang periode at binde sig til et bestemt projekt. Hvordan skal vi kunne holde gejsten oppe?' Det handler jo også om at blive ved med at have lysten til rollerne. For hvis vi mister lysten, så mister publikum også lysten. Men det er jo gået godt.

Hvad har rollen betydet for din karriere Fares Fares, og er der nogen der har lagt mærke til filmene i Sverige?

- Der er folk, der har set filmene i Sverige. Men de er ikke lige så populære i Sverige som i Danmark. Filmene har betydet meget for min karriere i Danmark, hvor jeg nu er et kendt ansigt på grund af rollen som Assad. Men det vigtigste for mig er, at jeg har fået en dansk filmfamilie her i Danmark. Det har betydet meget for mig personligt.

Nikolaj Lie Kaas' datter bliver filmstjerne

Han mumler meget
Fares Fares. Hvad kommer du egentlig til at savne mest ved Nikolaj Lie Kaas, når jeres veje skilles om cirka et år?

- Det er helt sikkert det her med, at jeg aldrig forstår, hvad han siger. Han mumler jo utroligt meget, siger Fares Fares med et listigt smil.

Nikolaj Lie Kaas bryder ind:

- Kan du virkelig ikke forstå, hvad jeg siger. Okay, jeg indrømmer i går aftes var det måske lidt svært efter, at jeg havde fået noget rosé.

Fares bliver lidt alvorlig igen og tilføjer:

- Nikolaj og jeg er gennem årene blevet rigtigt gode venner. Vi har en fantastisk energi sammen, og vi har også samme humor, og jeg griner altid af Nikolaj jokes.

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares fra en scene i den første film 'Kvinden i buret'. (Foto: Zentropa)
Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares fra en scene i den første film 'Kvinden i buret'. (Foto: Zentropa)

Pigerne er vilde med hans næse

Nikolaj. Hvad kommer du mest til at savne ved Fares Fares?

- Hans store næse. Jeg elsker hans næse. Og Fares Fares er selv meget stolt af sin næse. Han har jordens bedste næse. Og pigerne er vilde med den.

Nikolaj bliver dog lidt seriøs igen og tilføjer:

- Jeg bliver nødt til at sige, at jeg kommer til at savne Fares Fares rigtig meget. Han er blevet en af mine bedste venner. Og jeg kan næsten ikke bære, at jeg om cirka et år, når den her filmindspilning er overstået, ikke længere skal se ham så meget, som jeg har gjort de sidste syv år.

Nikolaj Lie Kaas bekræfter: Helt færdig med Carl Mørck

'Journal 64' handler om utugtige piger på Sprogø

Nogle håndværkere gør en uhyggelig opdagelse i en ældre københavnsk lejlighed: Bag en falsk mur i lejligheden finder de tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Kriminalkommissær Carl Mørck og hans assistent Assad i Afdeling Q bliver sat til at finde ud af, hvem mumierne er, og hvem den fjerde plads er tiltænkt. Sådan lyder starten på handlingen i ’Journal 64’. 

Carl og Assad sætter jagten ind på lejlighedens beboer og finder spor tilbage til den berygtede kvindeanstalt på Sprogø, hvor misrøgt og lægelige forsøg med tvangssterilisering var en fast del af hverdagen for de anbragte, såkaldt utugtige piger. Rædslerne på Sprogø er et overstået kapitel i Danmarkshistorien. Men der dukker personer op, som siger, at eksperimenterne er fortsat helt op i vores tid. Carl og Assad indleder et kapløb med tiden for at forhindre nye mord og overgreb.