Officielt homo: Håber ikke at mine muslimske støtter synes mindre om mig

Man kan hverken bede eller kneppe sig ud af homoseksualitet, fastslår Abdel Aziz Mahmoud oven på aftenens tv-program

Her er Abdel yderst til venstre i billedet sammen med sin mor og sin far, sine to brødre og sin søster, der alle har accepteret hans homoseksualitet og støtter ham fuldt ud. (Foto: DR)
Her er Abdel yderst til venstre i billedet sammen med sin mor og sin far, sine to brødre og sin søster, der alle har accepteret hans homoseksualitet og støtter ham fuldt ud. (Foto: DR)

Uanset hvordan man vender det, er det mere besværligt at tilhøre en minoritet, end det er at befinde sig midt i det store fællesskab. Abdel Aziz Mahmoud har igen valgt at placere sig et sted, som meget vel kan blive øretævernes holdeplads.

Som mange så i aftenens udgave af ’Familien fra Lærkevej’ på DR2, stod den tidligere tv-vært offentligt frem som homoseksuel, og selv om en del nok enten vidste det eller havde deres anelser, vil der være rigtig mange, der fik sig en overraskelse.

Sådan lærte mange Abdel Aziz at kende, da han på DR var makker med Rie Helmer. Foto: DR
Sådan lærte mange Abdel Aziz at kende, da han på DR var makker med Rie Helmer. Foto: DR

- Både mine forældre, mine søskende og mine venner støtter mig i at springe ud officielt. Det er et stort skridt, hvor der var mange hensyn at tage - ikke mindst i forhold til familien, men min far sagde : ’Det er tid’, og sådan har jeg det også. Fra nu af kan min kæreste og jeg gå sammen til officielle arrangementer og holde i hånd, hvis vi har lyst, for vores forhold er ikke en hemmelighed i offentligheden længere, og det er en lettelse, erklærer Abdel med smil i stemmen.

Nu kommer 'Den brune familien på Bryggen'

Scorede damer
Den 33-årige journalist gjorde ellers som de fleste andre drenge i sin pure ungdom: Han scorede damer - og det har næppe været specielt vanskeligt udseendet taget i betragtning. Men som tiden gik, måtte han erkende, at det var fyrene, han kiggede efter - og alligevel var det ikke helt enkelt.

- En aften, hvor jeg var i byen, dansede jeg rundt med en kvinde, og pludselig blev vi grebet af stemningen og storsnavede midt i det hele. Jeg blev hurtigt mig selv og tænkte: ’Hvad er det, jeg laver?’, så da kvinden ville kysse igen, sagde jeg: ’Sorry, det går ikke. Jeg er homo.'

Overfusede DR-journalist: Nu siger islam-kritiker undskyld

- Det faldt hende åbenbart svært at forstå - i hvert fald udbrød hun: ’Du er da vist noget forvirret, hva?’ Men det var jeg egentlig ikke. Jeg vidste godt, at jeg var til mænd. Og tro mig - det hele ville have været meget lettere, hvis jeg havde kunnet med både mænd og kvinder. Men homoseksualitet er ikke noget, man hverken kan kneppe eller bede sig ud af.

Abdel Aziz håber, at han kan bruges som rollemodel for andre muslimer, der ønsker at springe ud. Foto: Polfoto
Abdel Aziz håber, at han kan bruges som rollemodel for andre muslimer, der ønsker at springe ud. Foto: Polfoto

Mørkemænd
Og det med at bede kan godt gå hen og blive en faktor. For uanset om man tilhører islam eller kristendommen, er der mørkemænd, som mener, at det snorlige liv skal leves som for mange hundrede år siden, da udkastene til de hellige bøger blev nedfældet.

DR-vært overfuset af islam-kritiker: Volden ligger i dine gener

Uheldigvis går det sjældent, som Vor Herre (uanset hans navn) prædiker. Men hvor kristendommen  (på nær nogle små særlige grupperinger) især igennem de seneste årtier har bevæget sig hen imod en total accept af homoseksualitet,  kniber det fortsat gevaldigt med at få majoriteten af muslimer til at tænke på samme afslappede måde.

- Jeg har aldrig været udsat for hate crimes - i så fald havde jeg nok advokeret for homoseksualitet noget før - men jeg mener, at jeg i kraft af min position og mit ansigt kan være et eksempel for de mange muslimer, der lever skjult i skabet, og som har brug for en rollemodel for at turde springe ud.

- Jeg aner ikke, om der er risici forbundet med det, jeg har gjort nu. Det finder jeg nok ud af. Men selv hvis der skulle ske mig noget, er det en del af pointen: Det, vi skal frem til, er større åbenhed og accept. Mit budskab er: Det skal nok gå.

Min strategi
Når det har taget år, før Abdel i samråd med sine forældre fandt det betimeligt at springe ud, skyldes det hverken religion eller kultur, men ganske simpelt, at de boede i provinsen, hvor alting tager lidt længere tid end i storbyen.

- Tidspunktet for offentliggørelsen af min homoseksualitet er valgt nøje. Jeg har lagt strategi for min mission så at sige. Først åbnende jeg integrationsdebatten med min bog - og det var klart for at skaffe hul igennem til de mange muslimer, som herved kunne se, at jeg også er en af dem.  Anden bølge er så kommet nu, hvor jeg fortæller, at jeg er bøsse, og så håber og tror jeg da, at alle mine støtter fra det muslimske miljø ikke synes ringere om mig nu. At være homoseksuel ændrer jo ikke på mit budskab.

Mor vil have børnebørn
Kun én ting er en streg i regningen hos Abdels mor: Hun er syg for at få så mange børnebørn som muligt, men her mener Abdel, at hun med en datter og to sønner foruden ham nok skal blive dækket ind.

Aftenshowets vært: Jeg æder og drikker alt, jeg har lyst til

- Om jeg på et tidspunkt tør binde an med en regnbuefamilie og levere et barnebarn, ved jeg ikke. Så langt er jeg slet ikke. Men jeg vil da heller ikke udelukke det, fastslår han.

Faktaboks

* Abdel Aziz Mahmoud

* Født: 1983 i Abu Dhabi.

* Job: Udviklingsredaktør hos Nordisk Film

* Uddannelse: Journalist

* Debatør: Skrev i 2016 bogen ’Hvor taler du flot dansk!’ om sin dansk-palæstinensiske families og sine egne oplevelser med at opbygge en tilværelse i Danmark og om sit syn på den nuværende danske indvandrerdebat

* DR2: ’Familien fra Lærkevej’ har 6 afsnit. Nr. 5 blev sendt i går. Seneste afsnit havde 143.000 seere

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.