Omfattende svindel: Kendte og virksomheder ramt

Der er i øjeblikket omfattende svindel i omløb, hvor gerningsmændene opretter falske Instagram-konti, som udgiver sig for at være kendte, influencere eller virksomheder

Sarah Tiedt, Morten Kjeldgaard og Lisbeth Østergaard har alle oplevet svindlen helt tæt på. Foto: Mogens Flindt, Rasmus Flindt Pedersen og Tariq Mikkel Khan
Sarah Tiedt, Morten Kjeldgaard og Lisbeth Østergaard har alle oplevet svindlen helt tæt på. Foto: Mogens Flindt, Rasmus Flindt Pedersen og Tariq Mikkel Khan
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Ekstra Bladet kunne lørdag fortælle, hvordan tv-vært Lisbeth Østergaard var blevet udsat for, at nogle svindlere havde oprettet en konto på Instagram, hvor de udgav sig for at være fra hendes webshop og derved forsøgte at lokke kontooplysninger ud af hendes følgere.

Udsat for netsvindel: 'Hvad fanden bilder folk sig ind?'

Efterfølgende har det vist sig, at hun langt fra er den eneste, der har været udsat for det.

Plagierer konti
Allerede før årsskiftet var online-dagligvarebutikken Nemlig.com udsat for det samme. Det bekræfter virksomheden over for Ekstra Bladet.

Svindlernes fremgangsmåde er typisk, at de opretter en falsk konto, hvor de stjæler al tekst og billeder fra den oprindelige konto. De giver den et navn, som ligger meget tæt op ad det navn, de forsøger at plagiere.

Det kunne eksempelvis være som i tilfældet med Nemlig.com, hvor deres konto på Instagram hedder 'Nemligcom', mens svindlerne satte et ekstra bogstav ind, så deres konto hed 'nemlligcom'.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Der er meget lidt forskel på svindlerens profil og den ægte profil. Skærmbillede.
Der er meget lidt forskel på svindlerens profil og den ægte profil. Skærmbillede.
 

Det lykkedes dog for virksomheden at få lukket hurtigt ned for den falske konto.

'Kort før jul blev vi bekendt med denne falske profil, der udgav sig for at repræsentere vores firma. Profilen blev hurtigt opdaget af vores kundeservice og IT-sikkerhedsteam. Vi fik med det samme anmeldt profilen, som siden er blevet lukket. Det er bestemt ikke i orden, at vores firmanavn bliver misbrugt på denne måde,' skriver kommerciel direktør hos Nemlig.com, Mikkel Pilemand, i en mail til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Politiet: Sådan skal du reagere

Hos Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet(LCIK) er man opmærksomme på problemet med svindlere, der plagiere konti med mange følgere.

Det fortæller afdelingsleder Roland Klein.

- Vi ser løbende forskellige måder, hvorpå kriminelle forsøger at tilegne sig de her oplysninger, og der ser vi også, at de på forskellige måder forsøger at udgive sig for at være andre.

- Det er både på mails, på sms og på sociale medier.

Svindlerne lukker ofte de falske konti ned på meget kort tid, fortæller Roland Klein.

- Vi ser hurtigt, at de bliver lukket ned, og de skifter, for så har de ligesom udtømt de muligheder, der er med den fremgangsmåde, og så opretter de en ny, siger han.

Det skal du gøre
- Dem der svindler med det her, gør sig rigtig umage for at gøre det svært at gennemskue. Så det, vi som udgangspunkt råder til, er, at man bruger sin browser til at søge en hjemmeside frem, fremfor at klikke på en annonce eller et link, som man modtager på sms eller mail.

- Vi opfordrer altid til, at man aldrig videregiver personlige oplysninger, for eksempel NemID eller kortoplysninger, og at man er ekstra kritisk, når man bliver spurgt om det, fordi offentlige myndigheder eller virksomheder vil aldrig bede om de oplysninger.

- Skulle man så være derude, hvor man har videregivet det, og bagefter kommer til at tænke, at det måske ikke var en god idé, så er det vigtigt, at man straks går ind og får det spærret og efterfølgende holder øje med sin konto, siger Roland Klein fra LCIK.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kendte rammes

Realitydeltageren Sarah Tiedt er en af de kendisser, der er blevet udsat for den form for svindel. Foto: Skærmbillede.
Realitydeltageren Sarah Tiedt er en af de kendisser, der er blevet udsat for den form for svindel. Foto: Skærmbillede.
 

Lisbeth Østergaard er heller ikke den eneste kendis, der har været udsat for den type svindel. Realitydeltageren Sarah Tiedt delte søndag en række billeder i sin story på Instagram, hvor hun fortæller om to falske profiler, som udgiver sig for at være hende.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sarah Tiedt var hurtig til at advare sine følgere om svindlerne. Foto: Skærmbilledet.
Sarah Tiedt var hurtig til at advare sine følgere om svindlerne. Foto: Skærmbilledet.

Også danser Morten Kjeldgaard er blevet ramt. Her var svindleren ikke nødvendigvis ude på at lokke oplysninger ud af følgerne, men derimod en form for identitetstyveri af Morten Kjeldgaard.

Svindleren kopierede alt indhold fra Morten Kjeldgaards rigtige Instagram-konto og begyndte at skrive til nogle af de 38.000 personer, som følger Morten på det sociale medie.

- Det pisser mig af, at mit navn og billede bliver misbrugt på den måde. For det er faktisk ret privat. Jeg er klar over, at jeg deler billeder med mange mennesker Instagram, men det er jeg selv herre over. Det er meget ubehageligt, at svindleren har taget mine billeder og billeder af mine for eksempel gudbørn, fortæller Morten Kjeldgaard til Ekstra Bladet.

Svindleren kopierede hele Morten Kjeldgaards profil. Skærmbillede.
Svindleren kopierede hele Morten Kjeldgaards profil. Skærmbillede.
 

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind