LOS ANGELES (Ekstra Bladet): Instruktør Martin Zandvliet, 46, har med sin Oscar-nominerede film 'Under sandet' ønsket at rokke ved forestillingen om Danmark som et uskyldigt eventyrland, der altid gør det rette.
- Jeg ønsker at fortælle om et af vores ikke så heldige øjeblikke i danmarkshistorien. Hvorfor skal vi altid sælge os selv som en hjælpende nation? Vi er lige som alle andre nationer. Vi har også grimme kapitler, siger Martin Zandvliet til Ekstra Bladet.
'Under sandet' handler om unge, tyske soldater, som efter krigen tvinges til at fjerne titusinder af miner, som lå begravet i sandet på den jyske vestkyst. Mange omkom under minerydningen.
Den danske instruktør mener dog, at det var rimeligt, at den tyske besættelsesmagt selv fjernede minerne efter sig.
- Men det var lidt grotesk, at de blev kaldt frivillige. Lidt grotesk, at de var drenge. Lidt grotesk, at de ikke fik mad, siger han om de typisk mindreårige mineryddere.
Før Oscar-festen: Roland vil filme med Tarantino
Martin Zandvliet er i Los Angeles for at promovere filmen op til Oscar-uddelingen. Han fortæller, at amerikanerne har reageret med overraskelse på hans film.
- Når folk har set filmen, er de en smule chokerede over, hvordan danskere også kan være. Mange ser Danmark som et eventyrland, og ikke som en nation, der kan finde på at sende drenge henover en strand med miner.
- Når det er sagt, så rammer det også dem selv. Andre lande har også deres fortid. USA har Guantanamo, interneringen af japanere og raceadskillelsen. Japan har deres fortid i forhold til deres naboer og så videre.
'Under sandet' følger filmens hovedperson, sergent Carl Rasmussen (Roland Møller), der er sat til at holde øje med de unge, tyske mineryddere.
I starten optræder Carl Rasmussen brutalt og hadefuldt over for de unge tyskere, der havde været med til at besætte Danmark. Men i løbet af filmen forandrer han sit syn på drengene.
- Han begynder at opleve dem som mennesker og ikke som tyskere. Han gennemgår en forandring, fordi han indser, at de ikke skal betale prisen for hans frygt og had. Selv om det er lettest at hade. Han har også svært ved at ændre sig. Det kommer ikke let.
For nemt at hade
Filmens budskab er, at man skal prøve at finde det gode i andre mennesker. Det er for nemt blot at hade, mener Martin Zandvliet.
- Det er en film, der handler om, hvordan vi behandler hinanden. Jeg mener ikke, at det er tilladt at hade folk, bare fordi de kommer fra et andet land, har en bestemt religion, er homoseksuelle eller noget andet, siger den Oscar-nominerede instruktør.
De øvrige nominerede i kategorien er Asghar Farhadi for 'The Salesman' (Iran), Hannes Holm 'En mand der hedder Ove' (Sverige), Martin Butler/Bentley Dean 'Tanna' (Australien) samt Maren Ade 'Min far er Toni Erdmann' (Tyskland).