På livsfarlig mission i Ukraine: Tager ind i krigszoner

Tv-fænomenet Linse fra Bryggen har sammen med veninden Sofie Sønderup startet en ny indsamling til fordel for hunde og andre dyr i nød i Ukraine. Denne gang tager de endda med livet som indsats selv ind i landet for at hjælpe deres firbenede venner

Linse Kessler og veninden Sofie Sønderup kan ikke bare sidde tilbage og se på dyr, der efterlades eller lider i Ukraine. Nu påfører de sig skudsikker vest og hjelm - og drager mod krigen. Screenshot fra Instagram
Linse Kessler og veninden Sofie Sønderup kan ikke bare sidde tilbage og se på dyr, der efterlades eller lider i Ukraine. Nu påfører de sig skudsikker vest og hjelm - og drager mod krigen. Screenshot fra Instagram
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

De fleste ved, at hårdhudede Linse Kessler, der aldrig har lagt skjul på, at hun er tidligere kriminel, ikke virker til at være bange for noget og ofte kaster sig ud i nye spændende eventyr.

Men denne gang er der dog alligevel grund til at være ekstra varsom hos den populære rappenskralde fra Islands Brygge.

Tv-stjernen har således sammen med veninden Sofie Sønderup, der til daglig arbejder som dyrepasser og derudover i sin fritid står bag gruppen Forsvundne Personer, besluttet at tage til krigshærgede Ukraine og hjælpe.

Artiklen fortsætter under boksen ...

- Alt er godkendt

- Er jeres indsamling lovlig, anmeldt og godkendt de rette steder?

- Det vigtigste er at sige, at indsamlingen sker via en indsamlingskomité, UAID, der er godkendt af civilstyrelsen under Justitsministeriet. Det er vigtigt, at folk forstår, at det her ikke bare er noget ’la la’. Vi er ambassadører for den indsamlingskomité og tager afsted for dem.

- Hvad med indsamlingsnævnet - er de underrettet?

- Det her er et lidt højere niveau end indsamlingsnævnet – det er en indsamlingskomité, der bl.a. foregår via online indsamlingsplatformen gofundme. Der bliver aflagt regnskaber, og der er ikke noget at komme efter. Der er et stort arbejde at skulle have styr på, hvem der har doneret hvad og hvorfor, så der bliver skrevet løbende ned af dem, der står for det. Linse og jeg er så frontløberne lige nu.

- Så I modtager ikke penge til indsamlingen?

- Nej, vi tager ikke imod penge via MobilePay osv. Alt foregår ved, at folk donerer produkter, som vi kan tage med ned til dyreinternater, shelters og zoologiske haver i Ukraine, så hvis folk vil donere penge, så skal de gøre det indirekte ved at købe produkter på nettet og få det leveret hos mig, siger Sofie Sønderup.

Det kan ske på Rosenlundsvej 5, 2791 Dragør eller hos Amager Foder, Amager Landevej 271, 2770 Kastrup.

Der er allerede indsamlet masser af gode ting til hunde og andre dyr i Ukraine, som Linse og Sofie efterfølgende personligt bringer ind i det krigshærgede land. Privatfoto
Der er allerede indsamlet masser af gode ting til hunde og andre dyr i Ukraine, som Linse og Sofie efterfølgende personligt bringer ind i det krigshærgede land. Privatfoto

Soldat med i bilen
Makkerparret har samlet ind til dyrene i Ukraine tidligere, men i forbindelse med den forestående rejse ned til krigen er de ambassadører for en ny indsamling, hvor man kan donere foder og andre hjælpemidler til de dyr, der lige nu lider, er blevet forladt eller i øvrigt mangler hjælp i Ukraine.

Efterfølgende skal de så efter planen altså selv fysisk levere det inde i farlige krigszoner, samtidig med at de giver en hånd med på f.eks. dyreshelters, internater eller i zoologiske haver.

- Volkswagen Amager har sponsoreret en stor bil, som vi kører derned i og hjem igen, der har plads til rigtig meget. Nu skal vi have modtaget det hele, og lige så snart at der er pakket, så er det bare asti afsted, Linse og jeg. Og så har vi faktisk også en kvindelig soldat med, som skal hjælpe os med sikkerheden og som kender til det med at være i en krigszone, fortæller Sofie Sønderup, der understreger, at hun og Linse skam ikke skal på fint hotel.

- Vi regner med, vi skal sove i vores bil. Oven på hundemaden, griner Sofie Sønderup med en dog alvorlig mine bag smilet.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Udtaler sig på egne vegne
Hun betoner flere gange, at hun - selv om hun danner makkerskab med Linse - udtaler sig på egne vegne i denne artikel. Linse Kessler har fået mulighed for at udtale sig, men er ikke vendt tilbage.

- Det går mere og mere op for mig, hvad det egentlig kræver at skulle afsted. Det er f.eks. i forhold til udstyr – at vi skal have nogle specielle skudsikre veste på, som ikke må være udløbet. Vi skal have specielle sikkerhedsbriller på, vi skal have hjelme på osv. Lige pludselig skal vi ud af vores comfort zone, fordi vi skal ud et sted, hvor man ikke kan regne med noget.

- Men det er I altså villige til i den gode sags tjeneste? Ultimativt at risikere jeres eget liv?

- Vi har nogle kontaktpersoner rundt omkring dernede, som vil følge med hele tiden i forhold til, hvad der sker helt aktuelt. Min plan er, at vi ikke er i Ukraine om natten. Vi sover f.eks. i Polen, står tidligt op og kører ind i Ukraine, får knoklet alt det, vi nu skal, og kommer ud på internater og ser, om der er nogle steder, der fortsat befinder sig hunde eller andre dyr, der har brug for at komme i trygge rammer, og så hjælper vi dem. Dernæst tager vi ud af landet igen og kommer i sikkerhed. Det tager cirka syv timer i transporttid hver vej, når vi skal ind og ud. Men jeg tror nærmest, at det er ligegyldigt, hvor du er i Ukraine - så er du i fare.

- Hvad bliver jeres vigtigste mission?

- Jeg havde en idé om, at vi skulle ind i to specifikke zoologiske haver, men jeg kunne desværre læse i nyhederne i går, at bl.a. de to er blevet beskudt, og at personalet er fundet dræbt. Det sætter jo også nogle tanker i gang. Men vores formål er at komme ned og få et overblik og se, hvad der er brug for i bl.a. private sheltere. De har kørt på lige siden krigen begyndte, og de er rigtig, rigtig trætte. Men vi må tage det, når vi kommer derned, og se, hvad folk lige præcis har brug for dén dag, siger Sofie Sønderup.

Hendes veninde og rejseledsager har altid været kendt for at være en sand dyreven. Men når det kommer til mennesker, har hun ikke altid holdt sin sti ren.

Det skrev Linse bl.a. selv om - og fik megen kritik for -  i en meget omtalt bog, der udkom i 2021, hvor hun beskriver et voldeligt og planlagt knivoverfald på en tidligere veninde. Læs den historie her.

- Afrejsetidspunkt er hemmeligt

- Hvor lang tid skal I være der, og hvornår skal I afsted?

- Vi er blevet af oplyst af efterretningstjenesten, at vi ikke må fortælle, hvornår vi tager afsted. Det er hemmeligt. Det er fordi, at man kan gå hen og blive et mål. Russerne følger åbenbart med på alle medier. Vi kan heller ikke skrive, hvor vi er, før vi er væk igen dernede. Jeg kan heller ikke sige, hvor lang tid vi er væk.

- Kan vi ikke komme det lidt nærmere? Det er jo jeres fritid, I bruger på det - og dermed også egne penge?

- Jeg kan sige så meget, at jeg har taget ferie i 10 dage. Der skal nok gå noget tid med noget rekreation, når man er kommet hjem, så man kan tale en masse ting i gennem. Måske forbi en psykolog. Det har vi talt om, kan blive nødvendigt – for man ved aldrig, hvad man møder på sin vej dernede.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tirsdag blev den tidligere chefdirigent Michael Bojesen fyret som direktør for Malmö Opera, efter Ekstra Bladet i sidste uge afslørede mails, hvor han blandt andet udtalte sig sexistisk om en kvindelig dansk operastjerne. Hør mere i 'Revolver'.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+