Passion for Elvis blev en profession

Stifteren af Graceland i Randers, Henrik Knudsen, kan slet ikke få nok af Elvis Presley

Henrik Knudsen foran sit svendestykke som Elvis-samler. (PR Foto)
Henrik Knudsen foran sit svendestykke som Elvis-samler. (PR Foto)
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Der findes Elvis-fans - og så er der Henrik Knudsen fra Randers.

En 51-årig ildsjæl, der er i sin hel egen kategori, når man taler om idol-dyrkelse.

En mand,  der har formået at omskabe sin passion for Kongen fra Memphis til en profession. Han lever kort sagt af sin Elvis-mani - og, nåja, så har han også skabt sit eget Graceland på en industri-grund udenfor Randers, som blev bygget med velvillig assistance fra investorer for 26-27 millioner kroner og åbnede dørene den 11.april 2011.

En vild ide, der var opstået som en tilfældig bemærkning, da han med vennen Stig Ulrichsen - indehaver af Randers-bookingbureauet Ole B & Ole C Booking - kørte rundt i USA på udkig efter nye ideer, hvormed han kunne udvikle sin forretning i Danmark.

Elvis berømte musik-låge foran Graceland er også genskabt i Randers. (Foto: Claus Bonnerup)
Elvis berømte musik-låge foran Graceland er også genskabt i Randers. (Foto: Claus Bonnerup)
 

En joke blev alvorlig
Henrik Knudsen tænkte egentlig på at kaste sig over at kopiere indgangspartiet til de berømte Sun Studier i Memphis, hvor Elvis indspillede sine første plader.

Det kunne bruges som dekorativ facade til hans daværende Elvis Unlimited-butik i Randers.

Så kom det ud af det blå fa Stig Ulrichsen:

- Du skal da lave Graceland.

Hva'be'har!

Julemanden bliver nabo til Elvis i Randers

Tupelo-knægten der blev rockkonge

Det lød som en joke, men Henrik Knudsen kunne alligevel ikke slippe tanken. Da de var hjemme igen, sad han med sit personale i butikken og snakkede om, hvordan de kunne udvide biksen.

Og Ulrichsens muntre bemærkning kom op igen. Knudsen blev bedt om et overslag på prisen. Uden at vide en dyt om det, anslog han en pris på fem millioner kroner - og kort tid efter var det et faktum:

'Vi skulle bygge et domicil, der så ud som Elvis' hjem, og det skulle være den nye og større ramme om vores Elvis-business', siger Henrik Knudsen i en ny bog, 'Det Kunne Ikke Være Anderledes', der i høj grad drejer sig om virkeliggørelsen af hans 'umulige' drøm.

Elvis kunne svinge hofterne. (Zuma Press)
Elvis kunne svinge hofterne. (Zuma Press)

Godt kørende foran det rigtige Graceland. (Camera Press)
Godt kørende foran det rigtige Graceland. (Camera Press)
 

Kongen og præsidenten. (AP Photo)
Kongen og præsidenten. (AP Photo)

Elvis øver sig på bassen. (Zuma Press)
Elvis øver sig på bassen. (Zuma Press)
 

Kongen var forbudt
Men bogen, skrevet af journalist Sys Christina Vestergaard, beskriver også hans liv, hans venskaber med mange af de musikere og andet godtfolk, der nåede at arbejde med Kongen i mange år.

Henrik nåede aldrig selv at opleve manden, der blev hans liv, mens han levede. Han blev hooked på Elvis netop den dag, han døde i 1977, da hans lærerinde på skolen i Odense fortalte om, hvor farlig Elvis blev anset for at være i hendes hjemland, Østtyskland, hvor rockkongen var totalt forbudt.

 'Er han farlig, så er det noget for mig', tænkte Henrik - og så indledte han jagten på at opdrive mest muligt om idolet.

I dag er han indehaver af en af de 10 største samlinger af Elvis-memorabilia i verden. Pladesamlingen består af 15.000 Elvis-vinyler og 8.000 cd'er, og på Graceland er udstillet 1500 Elvis-genstande. Men det er kun en del af hans samling.

- Vi kunne fylde et hus mere', siger han i bogen. Men det har også den fordel, at han kan ændre på udstillingen fra tid til anden, så den aldrig bliver statisk og kedsommelig.

Elvis favorit-mad: En peanutbutter-sandwich, kan selvfølgelig mæskes i Graceland-restauranten. (PR Foto)
Elvis favorit-mad: En peanutbutter-sandwich, kan selvfølgelig mæskes i Graceland-restauranten. (PR Foto)
 

Peanutbutter sandwich
Graceland er foruden et museum også indrettet som butik, koncert- og event-sted - og så er der en restaurant, Highway 51', selvfølgelig med Elvis-specialiteter som sandwich med peanutbutter, syltetøj, sprød bacon og grillet banan på menukortet.

Elvis fødehjem i Tupelo genskabt på Graceland, Randers. (PR Foto)
Elvis fødehjem i Tupelo genskabt på Graceland, Randers. (PR Foto)
 

Elvis' meget beskedne fødehjem i Tupelo, Mississippi, er også genskabt på grunden til en pris af 300.000 kroner, hvor der dog også var sponsor-kroner involveret, så Henriks selskab slap med at slippe 80.000 kroner.

Men han er konstant på udkig efter nye tiltag. En drøm var at købe Elvis to private jet-fly, der blev sat til salg for nylig. Henrik bød på dem, men blev desværre budt over.

Fans fejrer Elvis' sidste aften i live

Graceland Randers: Æd som Elvis

Nu er ideen om Sun Studio dukket op igen - og dennegang med hele pakken, dvs. også med selve studiet.

Han spekulerer også på, om han skal genskabe Elvis' Circle G Ranch, hvor Kongen og hans mænd legede cowboys i nogle år i slut-60'erne.

- Jeg kunne godt bare have været Elvis-fan i 'min fritid', men det er ikke nok for mig. For på toppen af alt det med Elvis, er en af mine andre helt store interesser i virkeligheden at sætte ting i gang og få dem til at virke. Jeg har haft perioder, hvor jeg havde sådan en udpræget fornemmelse af, at det hele var en drøm, og om lidt ville jeg vågne, og så var det hele væk. Det var næsten for godt til at vær e sandt. Det er en stor drøm, der er realiseret, siger iværksætteren med store EP.

'Det Kunne Ikke Være Anderledes - An American Dream Come True in Randers' om Henrik Knudsen. Fortalt til Sys Christina Vestergaard. 177 sider. (Highway 51 Publishing)

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind