Pedro er død

I over 30 år satte Pedro sit præg på avisen. Han blev 78 år

Peder 'Pedro' Christoffersen var hamrende stolt af sit oldebarn, fortæller hustruen, Birthe-Marie. Foto: Ole Buntzen
Peder 'Pedro' Christoffersen var hamrende stolt af sit oldebarn, fortæller hustruen, Birthe-Marie. Foto: Ole Buntzen

Ekstra Bladet-legenden Peder 'Pedro' Christoffersen er død.

Han blev 78 år.

Det bekræfter hans hustru gennem 29 år, Birthe Marie.

- Den er desværre god nok. Han døde i forgårs, siger hun.

Birthe Marie fortæller, at han ikke var syg, men døde under en familiemiddag efter et uheld. Genoplivningen lykkedes ikke.

- Jeg har grædt rigtig meget. Vi har været gift i 29 år og kendt hinanden i 33 år, siger Birthe Marie.

Pedro med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som han var ghostwriter for. Foto: Jesper Stormly Hansen
Pedro med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som han var ghostwriter for. Foto: Jesper Stormly Hansen

Pedro, som han blev kaldt på Ekstra Bladet, var ansat fra 1974 og fratrådte i 2006. Han var en skattet medarbejder, der også fungerede som tillidsmand i en årrække. Blandt hans tidligere kolleger er Jonna Gade, der i mindeord på Facebook, som Ekstra Bladet har fået lov til at citere, fortæller om livet med Pedro på avisen.

'På Ekstra Bladet sad Pedro, Inger Ørum og jeg i nogle år på samme kontor. Det var festligt, når Pedro dagligt, dampende af sved efter cykelturen fra Nivå, skiftede tøj foran sine kvindelige kolleger og åbenbarede Danmarks mest spraglede underbukser. Pedro var både et festfyrværkeri og en begavet journalist og forfatter. Han havde sin egen ligefremme og sjove stil og besad en en enorm viden om bl.a. Danmarkshistorien,' skriver Jonna Gade.

Peder 'Pedro' Christoffersen med høj cigarføring. Foto: Jan Unger
Peder 'Pedro' Christoffersen med høj cigarføring. Foto: Jan Unger

Stolt af oldebarn
Birthe Marie fortæller, at Pedro efterlader sig tre børn, fire børnebørn og et oldebarn på knap tre år.

Poul Madsens mindeord:

Pedro har strikket sin sidste maske. Ekstra Blads-legenden er her ikke mere.

Af størrelse var Pedro ikke en af de største, men han fyldte utroligt meget i sine mange år på 'bladet'. Pedro var en sand enfant terrible. Helt sin egen. Storrygende, strikkende og meget talende. Når Pedro mødte på arbejde, så var første 'pligt' altid en tur rundt på chefredaktør-kontorerne.

'Nu er der stuegang,' proklamerede Pedro kækt, satte sig til rette på det første chefredaktør kontor, bedøvende ligeglad med, om man havde travlt eller andre for Pedro ligegyldige undskyldninger. Så som ny chefredaktør tilbage i 2001 var der ikke anden vej end at lystre. Og vente, til Pedro var klar til at gå videre til næste kontor.

Det blev til nogen af de sjoveste og mærkeligste halve og hele timer i mit liv. Æret være Pedros minde, og mon ikke han sidder deroppe i sin himmel og taler videre om sit elskede 'blad'.

 

Hun mindes sin ægtefælle gennem knap tre årtier.

- Han har været meget aktiv på alle fronter. Han kunne skrive bøger, han kunne strikke, han lavede papirklip. Han var både morsom og fræk, dejlig og sød. Han havde alle kvalifikationerne. Han var en meget, meget kærlig mand. Han var meget omsorgsfuld. Der var ikke meget, der gik hans næse forbi, fortæller hun.

- Han var meget stolt af sit oldebarn på knap tre år, og der skulle komme to små oldebørn mere i løbet af året, som han glædede sig meget til, men det kommer han ikke til at opleve. Han elskede sin familie. Han var et rigtig stort familiemenneske, og jo flere der gik omkring ham, jo bedre var det.

Birthe-Marie giver sig tid til at fortælle, fordi det vil være i Pedros ånd.

- Han var meget åben om tingene. Han stak ikke noget under stolen. Der var ren røv at trutte i, siger hun og fortæller, at Ekstra Bladet havde en særlig plads i hans hjerte.

- Det havde den absolut. Han var tillidsmand i mange, mange år og varetog jeres interesser, siger hun.

Pedro har udgivet talrige bøger. Den første bog var 'Verden ifølge Pedro' fra 1997, og i 2002 udkom 'Pedros kogebog' med hverdagsretter i det danske køkken i 50'erne. Derudover har han skrevet flere værker om danmarkshistorien.

Når han ikke skrev i Ekstra Bladets spalter, gjorde han sig også på tv, hvor han var studievært på 'Mors hammer' sammen med Line Baun Danielsen.