Peter Zobel levede i flere år med frygtet sygdom

Peter Zobel levede i flere år med den frygtede lungesygdom KOL

Peter Zobel var ikke selv i tvivl om, hvordan han havde fået KOL, som tidligere blev kaldt rygerlunger. Foto: /ritzau/Thomas Sjørup
Peter Zobel var ikke selv i tvivl om, hvordan han havde fået KOL, som tidligere blev kaldt rygerlunger. Foto: /ritzau/Thomas Sjørup

Peter Zobel talte de senere år åbent om lungesygdommen KOL, som han led af.

Kort efter nytår 2015 blev han lagt i respirator i fire dage, efter han var blevet indlagt den 1. januar, fortalte han til Sjællandske. Til Ekstra Bladet uddybede han kort efter sin udskrivelse:

- I dag går det godt, og jeg får ikke ilt mere, men jeg var sgu syg. Hold da op. Jeg aner ikke, om jeg besvimede, da jeg ikke kunne få vejret, men der er i hvert fald en tre-fire dage, jeg ikke kan huske, mens jeg lå på hospitalet, sagde han.

Peter Zobel var ikke selv i tvivl om, hvordan han havde fået KOL, som tidligere blev kaldt rygerlunger. Den tidligere hofjægermester, godsejer og direktør for forsikringsselskabet Codan var ryger i mange år.

- Jeg kender ikke nogen, der ikke ville ønske, at de ikke havde behov for cigaretter - at de bare kunne lade dem være. Til gengæld kender jeg mange, som er holdt op med at ryge, og som meget gerne fortæller om det. Og det er vel snart de værste.

Blå bog: Peter Zobel

Navn: Peter Zobel.

Født: 18. juni 1936 på Frederiksberg.

Død: 3. september 2017. I januar 2015 fik han konstateret lungesygdommen KOL.

Uddannelse: Student fra Holte Gymnasium, premierløjtnant i 1961, jurist i 1962 og advokat i 1972.

Karriere: I 1962 blev han ansat i forsikringsselskabet Codan, hvor også faren og farfaren havde været topchefer. Fra 1979-1999 var han administrerende direktør i selskabet. I 2006 blev han udnævnt som hofjægermester.

Civilstand: Fraskilt. Han fik seks børn - Josephine (død i 1973), Caroline, Rigmor, Sarah, Alexander og Nicolai Zobel.

Bopæl: Bækkeskov Gods ved Præstø Fjord.

(Kilder: Kraks blå bog, Berlingske, SN.dk)

Selv efter at have fået konstateret KOL havde den dengang 78-årige godsejer svært ved at lade smøgerne ligge. Det fortæller forfatteren Michael Teschl, der interviewede Peter Zobel mere end 10 gange til biografien ’Zobel- Historien om et dansk dynasti’.

– Han skånede ikke sig selv. Han røg også lidt i smug, da vi lavede bogen tilbage i 2014. Men det kommer bag på mig, at han er død, for jeg havde hørt, at han havde fået det bedre efter at have været syg i vinteren 2015. 

– Det er trist, for han gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. Bag facaden som hård forretningsmand var han et interesseret, varmt og spørgende menneske, fortæller han videre.

Erik Brandt om Zobels død: Det kommer som et chok

Det er Ekstra Bladet, der overbringer den triste nyhed til den mangeårige ven, modeskaberen Erik Brandt.

- Det gør mig virkelig ondt. Jeg sidder lige nu og kigger ud over vandet, det gør mig fandme ondt, det må jeg indrømme, siger modeskaberen berørt og fortæller, at hans afdøde hustru, Margit, altid har holdt meget af Peter.

- Jeg vidste godt, at han var syg. Han havde KOL ligesom min hustru Margit. Mit indtryk var, at det gik meget bedre, siger modeskaberen.