Psykolog om Yahya: Lad ham være i fred

Digteren kan blive ramt af alvorlig depression, hvis ikke han får ro, mener psykolog

Psykolog om Yahya: Lad ham være i fred

Ekstra Bladet interviewede onsdag eftermiddag Yahya Hassan i Aarhus. Se med her. (Video: Ernst van Norde)

Yahya Hassan var bare 18 år, da hans digtsamling i 2013 forvandlede ham fra ukendt gadedreng til prisbelønnet poet.

Den pludselige berømmelse, særligt i så ung en alder, kan være med til at forklare, hvorfor Yahya Hassan i dag har fået tilnavnet provokatør og roder sig ud i den ene skandale efter den anden, mener psykolog Ulla Dyrløv.

Yahya Hassan anholdt for narkokørsel

- Når man bliver kendt med ét slag, ser jeg ofte, at man automatisk ryger ud i en krise, hvor man ikke tænker helt klart. Altså en kæmpe forandring, som det tager tid for hjernen at vænne sig til. Pludselig er man en verdenskarl, siger hun og understreger, at hun kun kender Yahya Hassan fra medierne.  

Klagemyndighed bekræfter: Yahya Hassan kører flere sager mod politiet

- Det lader til, at der ikke er nogen, der har hjulpet ham med at holde fast i sig selv. Og det ER svært, det ved folk ikke, før de står der og er blevet kendte. Det var måske ikke sådan her, han havde forestillet sig, det skulle være. Han har faktisk haft et budskab, og pludselig har mediebevågningen fået alting til at gå skævt, forklarer psykologen.

Psykolog om Yahya: Lad ham være i fred

Her kan du se Yahya Hassan fortælle om anholdelsen, som fandt sted tirsdag. (Video: Ernst van Norde)

Ændret selvbillede
Flere er enige med den udlægning.

Ifølge forhenværende klinikchef på Odense Universitetshospital prof. dr. med. Jørn Beckmann er det ikke altid de bedste karaktertræk, der kommer frem ved berømmelse. Ifølge ham får man nemlig ændret sit selvbillede, når folk synes, man er fantastisk.

– Den unge mand vil gerne provokere. Og med berømmelsen forstærkes provokations-midlerne, så det bliver værre og værre, fortæller Jørn Beckmann, der dog fastholder, at en mand som Yahya Hassan nok stadig havde begået ulovligheder, selv om han ikke var berømt.

– Vi ville bare ikke have været så opmærksomme på det. Mange mennesker opfører sig vanvittigt, siger professoren.

Lighedspunkter med realitydeltagere
Ulla Dyrløv har mange års erfaring i at arbejde med realitydeltagere, og selv om deres situation er en anden end den unge digters, ser hun alligevel lighedspunkter.

Hassan forlod live-interview: Min pik er omskåret og flot

- Realitydeltagere får typisk masser af opmærksomhed og bliver serviceret under tv-produktionen, og er man omsorgssvigtet, kan man forveksle det med ægte kærlighed. Det kan give følelsen af et uudtømmeligt hul, der ikke kan fyldes ud, og et pres om hele tiden at skulle præstere, siger Ulla Dyrløv og nævner en af Yahya Hassans videoer på Facebook:

- Hvor han sagde: ’Bare vent til I ser min næste digtsamling’, og jeg tænkte: ’Åh nej nej, han er vildt bange for, at det bliver et flop, og for om han kan holde æren oppe’.

Psykolog om Yahya: Lad ham være i fred

Se Yahya Hassan fortælle om narko, hash og konflikt med politiet. (Video: Ernst van Norde)

Facebook-brugerne til Yahya: Er du på stoffer?
Ulla Dyrløv er vant til, at realitydeltagerne bliver rådgivet om, hvordan de skal håndtere pressen, og hun forstår ikke, at Yahya Hassan valgte at lade sig interviewe af TV2 News samme dag, som han blev anholdt og sigtet for narkokørsel.

- Det er tosset at gå i et interview, og han var formentlig stadig på stoffer, siger psykologen og opfordrer Yahya Hassan til at holde lav profil det næste stykke tid.

Yahya Hassan smidt ud af Nationalpartiet

Lad ham få fred
- Han burde lade være med at gå i medierne, trække sig lidt tilbage og komme frem igen, når han er faldet til ro. Han behøver ikke at skulle stå til ansvar over for Danmark, siger psykologen og nævner, at den 20-årige digter på TV2 News i går sagde, at han føler sig overvåget af politiet:

- Jeg vil godt appellere til, at man lader ham være i fred. Ikke bare medierne, men faktisk også politiet. Giv ham den ro, han har brug for.

- Hvad kan den yderste konsekvens blive, hvis han fortsætter som nu?

- Hvis han tager stoffer, kan han ryge ud i en psykose, som kan tage et helt liv at slippe af med igen. Og hvis han har stress, kan det udvikle sig til en alvorlig depression, som så kan udvikle sig til, at han går ud på gaden foran en bil. Han skal passe på sig selv, for han er et menneske med en masse ild, som han er ved at fyre af i et kæmpe bål på alt for kort tid, siger Ulla Dyrløv.

Torben undveg Yahyas vanvidskørsel: - Han kunne have slået nogen ihjel

Yahya Hassan blev tirsdag anholdt og sigtet for narkokørsel. Senere samme dag blev han ekskluderet fra Nationalpartiet og udvandrede derefter fra et direkte tv-interview på TV2 News.

Psykolog om Yahya: Lad ham være i fred

Yahya Hassan går med skudsikker vest. Her kan du høre ham fortælle, hvorfor det er tilfældet. (Video: Ernst van Norde